Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020

«Τσουνάμι» αντεργατικών μέτρων, στο στόχαστρο η συνδικαλιστική δράση


Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Τις εξειδικεύσεις και την ποσοτικοποίηση του πακέτου που εξήγγειλε το Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, παρουσίασαν χτες, σε συνέντευξη Τύπου, οι υπουργοί Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, και Εργασίας, Γ. Βρούτσης, επιβεβαιώνοντας πως οι μόνοι που μπορούν να αισθάνονται «αυτοπεποίθηση» από τα μέτρα είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, την ώρα που ο λαός θα πληρώνει και τη νέα καπιταλιστική κρίση με νέα φουρνιά αντεργατικών μέτρων, σάρωμα δικαιωμάτων, αλλά και τη συνέχιση της φοροληστείας.
 

Τα νέα αντεργατικά μέτρα, που μεταξύ άλλων βάζουν στο στόχαστρο και τη συνδικαλιστική δράση, παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος κάνοντας το μαύρο άσπρο υποστήριξε πως στοχεύουν σε «στήριξη των εργαζομένων, διατήρηση των θέσεων εργασίας, προστασία των ανέργων».

Ανάμεσα στα μέτρα που ξεχωρίζουν είναι:

 

-- Η επιδότηση των επιχειρήσεων με το ποσό των 345 εκατομμυρίων ευρώ. Συγκεκριμένα, θα επιδοτηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές για 100.000 προσλήψεις εξολοκλήρου από το κράτος για 6 μήνες, ενώ εάν η πρόσληψη αφορά μακροχρόνια άνεργο, τότε η επιχείρηση λαμβάνει επιπλέον 200 ευρώ μηνιαίως.

 

Χαρακτηριστικό της γαλαντομίας της κυβέρνησης προς τις επιχειρήσεις είναι το γεγονός ότι, παρά την πλουσιοπάροχη επιδότησή τους, δεν υπάρχει η παραμικρή δέσμευση να συνεχίσουν να απασχολούν τον εργαζόμενο έστω για κάποιο διάστημα μετά το πέρας του 6μήνου. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να τους απολύουν άμεσα και οι άνεργοι να ξαναγυρίζουν στις ουρές του ΟΑΕΔ!

 

Να σημειωθεί πως την ίδια ώρα, όπως ανακοινώθηκε χτες, η διοίκηση του ΟΑΕΔ ξαναβάζει μπρος το πρόγραμμα της «επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας», το οποίο εγκαινίασε το 2017 ο ΣΥΡΙΖΑ και παίρνει το επίδομα από την τσέπη των ανέργων και το κατευθύνει στα ταμεία των επιχειρήσεων, στο όνομα της ...επιστροφής στην αγορά εργασίας. Στο πλαίσιο του «ανασχεδιασμού» και της «αναβάθμισης» του προγράμματος, μάλιστα, η επιδότηση των εργοδοτών υπερδιπλασιάζεται και φτάνει στο 80% του «μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους», με ανώτατο όριο τα 830 ευρώ το μήνα. Αντίστοιχα, καταργείται η 3μηνη δέσμευση για διατήρηση του προσωπικού μετά το τέλος της 12μηνης επιχορήγησης.

 

-- Η «μείωση του μη μισθολογικού κόστους» για τις επιχειρήσεις κατά 3 επιπλέον μονάδες από τις αρχές του 2021, δηλαδή των ασφαλιστικών εισφορών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, σε ετήσια βάση η απαλλαγή των επιχειρήσεων θα ανέλθει στα 800 εκατομμύρια! Ετσι, μετά και τη μείωση κατά 0,9 μονάδες από το δεύτερο εξάμηνο του 2020 η συνολική μείωση ανέρχεται στις 3,9 μονάδες και το συνολικό ετήσιο όφελος περίπου στο 1 δισ. ευρώ.

 

Μάλιστα, ο υπουργός θύμισε και τις μειώσεις των εισφορών κατά 6 μονάδες από την κυβέρνηση της ΝΔ το 2013. Με τον τρόπο αυτό η συνολική μείωση των εισφορών προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς ανέρχεται στις 9,9 μονάδες (από το 46,56% στο 36,66%) και σε ποσοστό 21,26% των συνολικών εισφορών, το συντριπτικό μέρος των οποίων αποτελεί κέρδος για τις επιχειρήσεις.

 

Οσο για το «όφελος» για τους εργαζόμενους, που διαφημίζει η κυβέρνηση, σε ατομική βάση πρόκειται για λίγα ψίχουλα, τα οποία ωχριούν μπροστά στις τεράστιες περικοπές που έχουν επιβληθεί στους μισθούς την τελευταία δεκαετία. Πολύ περισσότερο που οι ασφαλιστικές εισφορές προέρχονται εξολοκλήρου από τους εργαζόμενους και όχι από τις επιχειρήσεις. Αλλωστε, πάει πολύ η κυβέρνηση και ο υπουργός Εργασίας που το 2012 κατακρεούργησαν τους μισθούς να εμφανίζονται ως «καλοί Σαμαρείτες» που βοηθούν τους αναξιοπαθούντες!

 

-- Παράλληλα, ο Γ. Βρούτσης ανακοίνωσε νέες ανατροπές στην αγορά εργασίας, που θα περιλαμβάνουν τη μονιμοποίηση και εμπέδωση της τηλεργασίας ως βασικής μορφής «ευελιξίας» αλλά και παρέμβαση στον συνδικαλιστικό νόμο (1264/82).

 

Οπως προκλητικά ισχυρίστηκε ο υπουργός, «μετά από 38 χρόνια εφαρμογής του, οι ανάγκες και οι συνθήκες στην αγορά εργασίας είναι διαφορετικές. Το πλαίσιο του συνδικαλισμού στην Ελλάδα χρειάζεται εκσυγχρονισμό ώστε να συμβαδίσει με τις απαιτήσεις των εργαζομένων, να γίνει ελκυστικό στα μέλη του και να ανταποκρίνεται στη σύγχρονη κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα».

 

Η κοροϊδία δεν έχει όρια. Η κυβέρνηση της ΝΔ καθώς και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ που έδωσαν και δίνουν καθημερινά εξετάσεις απέναντι στον ΣΕΒ, εμφανίζονται να ενδιαφέρονται για τον συνδικαλισμό. Αυτοί που με τους νόμους τους σέρνουν κάθε λίγο και λιγάκι αγωνιστές συνδικαλιστές στα δικαστήρια, που βγάζουν παράνομες 9 στις 10 απεργίες, που σε κάθε απεργία στέλνουν αστυνομία στις πύλες των εργοστασίων, που μόλις πριν από λίγες βδομάδες ψήφισαν τον περιορισμό των διαδηλώσεων εμφανίζονται να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την «ελκυστικότητα» των συνδικάτων...

 

Η ουσία βέβαια και της νέας κατασταλτικής παρέμβασης του κράτους στη δράση των συνδικάτων, από την οποία βέβαια δεν ήταν απαλλαγμένος ούτε ο νόμος 1264, βρίσκεται στη φράση του υπουργού πως «η νέα μεταρρύθμιση θα συμβάλει έμπρακτα (...) στην προσέλκυση νέων επενδύσεων...»! Εκεί βρίσκεται το «ζουμί» της υπόθεσης και όχι βέβαια στις «απαιτήσεις των εργαζομένων». Τους επενδυτές, νέους και παλιούς, που απεχθάνονται τα συνδικάτα όπως «ο διάβολος το λιβάνι», που δεν θέλουν κανένα εμπόδιο στα πόδια τους και τους εργάτες άοπλους, υπηρετεί και η νέα κυβερνητική αντεργατική παρέμβαση στη δράση των συνδικάτων.

 

Προνόμια και «υπερ-κίνητρα» στο κεφάλαιο, βαρύς ο λογαριασμός στο λαό
 

Από τη μεριά του, ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, παρουσίασε και τα υπόλοιπα προνόμια και «κίνητρα» για την «προσέλκυση» των επενδυτών που φορτώνονται στις πλάτες του λαού, μεταξύ των οποίων:

 

-- Η επέκταση των «υπεραποσβέσεων» στο 200% και για ψηφιακές και «πράσινες» επενδύσεις για 3 έτη, από το 2021 μέχρι το 2023, σε συνέχεια των όσων προβλέπονται στο λεγόμενο «αναπτυξιακό» νόμο (για έρευνα, καινοτομία κ.ά.), που οδηγεί σε ταχύτερες και μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, χώρια βέβαια τα άμεσα χρηματοδοτικά πακέτα που προβλέπονται στους «αναπτυξιακούς» νόμους.

 

Να σημειώσουμε ότι υπεραπόσβεση στο 200% σημαίνει μείωση της φορολόγησης των εσόδων μιας επιχείρησης στο διπλάσιο της αξίας της επένδυσης! Για παράδειγμα, σε επένδυση ύψους 1 εκατ. θα εκπίπτουν 2 εκατ. ως υπερ-κίνητρο για νέες επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων βέβαια της αντικατάστασης και του εκσυχρονισμού σε πάγια κεφάλαια.

 

Η συγκεκριμένη ρύθμιση έρχεται να «κουμπώσει» με το «Ταμείο Ανάκαμψης», όπου οι σχετικές ενισχύσεις - εκταμιεύσεις σε ποσοστό 30% αφορούν επιδοτήσεις των ομίλων της «πράσινης» Ενέργειας, ενώ ψηλά στη λίστα των επιδοτήσεων βρίσκονται και οι ψηφιακές επενδύσεις. Βέβαια, μαζί με τις κρατικές ενισχύσεις, τις νέες ελαφρύνσεις και απαλλαγές των ομίλων, από το 2021 θα εφαρμόζεται και η δεύτερη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις.

 

-- Η εισφορά αλληλεγγύης - την οποία τάχα θα καταργούσε η κυβέρνηση - αναστέλλεται για το 2021 για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες. Από τη ρύθμιση εξαιρούνται οι συνταξιούχοι για τα εισοδήματα από σύνταξη και οι δημόσιοι υπάλληλοι για τα εισοδήματα από μισθούς.

 

Να σημειωθεί ότι εισφορά αλληλεγγύης καταβάλλεται για εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ το χρόνο, ενώ βέβαια η ρύθμιση είναι δώρο άδωρο για χαμηλότερα εισοδήματα.

 

-- Ως ισοδύναμο μέτρο καταργείται ο ΕΝΦΙΑ στα 26 μικρότερα νησιά, ενώ βέβαια ξεχάστηκαν οι υποσχέσεις για μείωση στα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ σε όλες τις λαϊκές περιοχές της χώρας. Το συγκεκριμένο μέτρο θα ισχύσει από το 2020 με συνολικό κόστος μόλις 1,5 εκατ. ευρώ.

 

-- Ανανεώνεται μόλις για 6 μήνες ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στις μεταφορές, στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους, και στις τουριστικές υπηρεσίες, προκειμένου να στηριχτούν επιχειρηματίες από τους συγκεκριμένους κλάδους και βέβαια με μεγάλους ωφελημένους όσους συγκεντρώνουν τους μεγάλους τζίρους.

 

-- Ανοίγει ο τρίτος κύκλος της ευνοϊκής χρηματοδότησης για επιχειρήσεις, μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής, η μεγάλη μάζα της οποίας επίσης θα κατευθυνθεί σε σχετικά ισχυρότερες επιχειρήσεις, με συνολικό κόστος 2,1 δισ. ευρώ.

 

Συνολικά το πακέτο προς τους επιχειρηματικούς ομίλους είναι της τάξης των 6,8 δισ. ευρώ.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου