Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020

Εγκλημα διαρκείας με τη σφραγίδα της ΕΕ και των κομμάτων της


Στη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων που κατασκευάζεται στην περιοχή, μεταξύ άλλων, θα αξιοποιούνται και «τοξικά κατάλοιπα τεμαχισμού αυτοκινήτων»!

Eurokinissi
Τον εμπλουτισμό του τοξικού κοκτέιλ «εναλλακτικών» καυσίμων, με την αξιοποίηση «τοξικών κατάλοιπων τεμαχισμού αυτοκινήτων», στη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) που κατασκευάζεται στη Β΄ ΒΙΠΕ Βόλου, καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Βόλου, αφού με αυτόν τον τρόπο μπαίνουν σε κίνδυνο, εκτός από το περιβάλλον, η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων, συνολικά του λαού της περιοχής.
 
 Οπως καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση», στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του εργοστασίου αναφέρεται πως «η λειτουργία της δραστηριότητας σκοπεύει στην αξιοποίηση των υπολειμμάτων τεμαχισμού και επεξεργασίας Οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής (ΟΤΚΖ) και στην επεξεργασία αποβλήτων όπως το ASR, που είναι τα τοξικά κατάλοιπα τεμαχισμού αυτοκινήτων (κυρίως αποτελούνται από πλαστικά και καουτσούκ), λάστιχα αυτοκινήτων, υλικά συσκευασιών, πρώτες ύλες Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) με τελικό προϊόν ένα συνθετικό στερεό καύσιμο, για συναποτέφρωση - καύση με SRF στην τσιμεντοβιομηχανία, ασβεστοποιίες, κεραμοποιίες και σε μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας».


Με δεδομένο ότι η νέα μονάδα είναι η τρίτη στη Μαγνησία που θα επεξεργάζεται σκουπίδια για καύση, κυρίως στην τσιμεντοβιομηχανία, γίνεται φανερό πως η περιοχή του Βόλου σταδιακά μετατρέπεται σε πεδίο κερδοφόρων επενδύσεων από τη διαχείριση των σκουπιδιών, που θα μεταφέρονται απ' όλες τις γωνιές της Ελλάδας και από χώρες της ΕΕ, από την παραγωγή των «εναλλακτικών» καυσίμων και την καρκινογόνα καύση τους.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν την υπογραφή όλων των κυβερνήσεων και των δυνάμεών τους στην Τοπική Διοίκηση, διαμορφώνοντας και εφαρμόζοντας όλο το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Η δημοτική αρχή Βόλου και η Περιφέρεια Θεσσαλίας αποδείχτηκαν οι καλύτεροι υπερασπιστές της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, εφαρμόζοντας κατά γράμμα τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ) του ΣΥΡΙΖΑ.
 Σήμερα συνεχίζουν να υπερασπίζονται την εχθρική πολιτική ενάντια στην υγεία του λαού, στηρίζοντας τον νέο ΕΣΔΑ της ΝΔ, που προβλέπει, για όλες τις τσιμεντοβιομηχανίες και επιπλέον για τέσσερις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, την καύση σκουπιδιών. Για την ΑΓΕΤ στον Βόλο προβλέπει, σε 3 - 5 χρόνια, την αύξηση της καύσης απορριμμάτων από 80.000 τόνους, σήμερα, σε 200.000 τόνους, με αντίστοιχες επενδύσεις.

Να μπει στο στόχαστρο ο πραγματικός αντίπαλος
 
Οι αντιδραστικοί και επικίνδυνοι αυτοί σχεδιασμοί για λογαριασμό του κεφαλαίου απαιτούν την άμεση λαϊκή κινητοποίηση ενάντια σε κυβέρνηση και Τοπική Διοίκηση. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Βόλου και η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ καλούν τις λαϊκές οικογένειες, τους φορείς και σωματεία της πόλης να ξεσηκωθούν, να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στην καρκινογόνα καύση των σκουπιδιών. Να συγκρουστούν με την πολιτική εξυπηρέτησης των οικονομικών συμφερόντων ντόπιων και ξένων μονοπωλίων, να σταματήσουν το περιβαλλοντικό έγκλημα, διεκδικώντας:

-- Οχι στην καύση σκουπιδιών - «εναλλακτικών» καυσίμων από την ΑΓΕΤ κι άλλες επιχειρήσεις. Η νομιμότητά τους και οι έλεγχοι είναι κομμένοι και ραμμένοι στην κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Νομιμοποιούν τις καρκινογόνες διοξίνες και τα δηλητηριώδη απόβλητα.

-- Οχι στην παραγωγή RDF/SRF στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Βόλου και στις νεόφυτες ΜΕΑ επιχειρηματικών συμφερόντων.

-- Διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, αερόβια κομποστοποίηση, χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα και Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

-- Οχι στην «πράσινη» ανάπτυξη της ΕΕ και της κυβέρνησης, που μετατρέπει τη διαχείριση του περιβάλλοντος σε πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου