Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021

Το εμπόδιο

 

 

Το «καλύτερο» σενάριο για τους εμβολιασμούς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, που προσπαθεί να εξωραΐσει την κατάσταση, μεταθέτει την κάλυψη ενός ικανοποιητικού ποσοστού του πληθυσμού προς το τέλος του ερχόμενου καλοκαιριού.

Ακόμα όμως κι αυτό το «αισιόδοξο» σενάριο έχει ως προϋπόθεση τον απρόσκοπτο εφοδιασμό με τις αναγκαίες ποσότητες εμβολίων, κάτι που φαίνεται σχετικά απίθανο, στο φόντο των σφοδρών ανταγωνισμών μεταξύ κρατών, αλλά και φαρμακευτικών κολοσσών.

Αν κάτι επιβεβαιώνεται με αφορμή και τον εμβολιαστικό σχεδιασμό, είναι ότι το κυνήγι των κερδών ευθύνεται τελικά για τις ελλείψεις, τις καθυστερήσεις και τις «εκπτώσεις» στα υγειονομικά πρωτόκολλα, που είναι απαραίτητα για να εμβολιαστεί ο λαός με ασφάλεια.

Με άλλα λόγια, οι ρυθμοί παραγωγής και η διαδικασία διανομής των εμβολίων, όπως προηγουμένως η ταχύτητα της έρευνας και της έγκρισης των σκευασμάτων, καθορίζονται με κριτήριο τα κέρδη και τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς και όχι την ανάγκη να θωρακιστούν οι λαοί με ένα ακόμα όπλο της επιστήμης απέναντι στη θανατηφόρα πανδημία.

Οι παραγωγικές δυνατότητες υποτάσσονται σε αυτό που ενδιαφέρει άμεσα τους ιδιοκτήτες της Ερευνας και των επιτευγμάτων της, δηλαδή στην απόδοση του μέγιστου ποσοστού κέρδους σε σχέση με την επένδυση που έχουν κάνει.

Μ' αυτό το κριτήριο παζαρεύουν οι φαρμακοβιομηχανίες συμβόλαια και προαγορές από τα κράτη, πιέζουν για επιπλέον μέτρα στήριξης, διεκδικούν να αυξήσουν τα μερίδιά τους στην αγορά απέναντι στους ανταγωνιστές τους.

Χτυπάνε βέβαια «ανοιχτές πόρτες», αφού οι κυβερνήσεις και τα κράτη έχουν ανοίξει τους κρουνούς της κρατικής στήριξης προς τα μονοπώλια της Φαρμακοβιομηχανίας και ταυτόχρονα αξιοποιούν το εμβόλιο ως όπλο στους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς, σε βάρος της υγείας του λαού.

Γι' αυτό η ΕΕ αρνείται ακόμα και σήμερα να δώσει στη δημοσιότητα τις συμβάσεις που υπέγραψε με τις φαρμακοβιομηχανίες για την προμήθεια εμβολίων.

Γι' αυτό η Κομισιόν απαγορεύει «διά ροπάλου» την οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για παραγγελίες εκτός του κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου.

Γι' αυτό η κυβέρνηση απορρίπτει το αίτημα να επιστρατευτούν για τη σωτηρία του λαού όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, εφόσον έχουν πάρει έγκριση από τους αρμόδιους φορείς.

Τώρα, μάλιστα, μπροστά στον κίνδυνο το τρίτο κύμα της πανδημίας να επιδράσει ακόμα περισσότερο στην οικονομική κρίση, στο τραπέζι πέφτουν προτάσεις για πρόσθετες κρατικές επιδοτήσεις ή ασφάλιστρα για ταχύτερες παραδόσεις, σε συνέχεια του πακτωλού των ενισχύσεων που έχουν ήδη πάρει οι εταιρείες.

Και επειδή η λερναία ύδρα των κρατικών ενισχύσεων στο κεφάλαιο έχει πολλά κεφάλια, υπάρχουν και οι «προοδευτικές προτάσεις», όπως το να εξαγοράσουν οι κυβερνήσεις και η ΕΕ τις πατέντες, αναλαμβάνοντας ένα επιπλέον κόστος, που θα μετακυλίσουν στην τσέπη του λαού.

Την επιτυχία του εμβολιαστικού σχεδιασμού υπονομεύει όμως και η τεράστια ανεπάρκεια των εμπορευματοποιημένων συστημάτων Υγείας, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων.

Επιβεβαιώνεται και σ' αυτές τις συνθήκες η αναγκαιότητα ενός οργανωμένου και πλήρως ανεπτυγμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν για όλους, που θα καλύπτει το λαό εκεί που ζει και εργάζεται.

Στον αντίποδα, η σημερινή άθλια κατάσταση προσθέτει εμπόδια στην ταχύτητα της εμβολιαστικής κάλυψης, στην αναγκαία καταγραφή των ευπαθών ομάδων, στη σωστή ιεράρχηση, στην παρακολούθηση του εμβολιασμένου πληθυσμού ώστε να απαντηθούν με επάρκεια ανοιχτά ερωτήματα της επιστημονικής έρευνας σε σχέση με τη διάρκεια της ανοσίας, την επιρροή στη μεταδοτικότητα κ.ο.κ.

Είναι χαρακτηριστικές οι καταγγελίες υγειονομικών για τις ελλείψεις ακόμα και σε σύριγγες ή σε υποδομές φύλαξης των εμβολίων, για ξεχαρβαλωμένες υποδομές, π.χ. σε περιφερειακά Κέντρα Υγείας, που φέρνουν το προσωπικό μπροστά σε νέες σύνθετες δυσκολίες με αφορμή τον επικείμενο μαζικό εμβολιασμό.

Αυτό που φέρνει τις καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς, επομένως, δεν είναι απλώς ορισμένες «αστοχίες», ούτε η «διαχειριστική ανικανότητα» του κρατικού μηχανισμού ή κάποιων κρίκων του, αλλά η εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Πρόνοιας και της φαρμακευτικής έρευνας. Η υποταγή τους στους νόμους της αγοράς και στη λογική «κόστους - οφέλους», με ευθύνη της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Οι εξελίξεις κάνουν ακόμα πιο αναγκαία την ενίσχυση της πάλης για θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας και λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας των εργαζομένων και του λαού, αφού ο εμβολιασμός θα τραβήξει σε μάκρος.

Φωτίζουν παράλληλα τον πραγματικό αντίπαλο, το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους, συνεπώς και τις προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη πρόσβαση του λαού σε αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, που μπορούν να διαμορφωθούν μόνο στην πάλη για την ανατροπή του.

Αναδημοσίευση από τη στήλη «Η Άποψή μας» του «Ριζοσπάστη», Τρίτη 12 Γενάρη 2021

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου