Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ Επιβεβαιώνουν την ανάγκη της υγειονομικής επιτήρησης και ενίσχυσης της ΠΦΥ

 

Eurokinissi

Την ανάγκη ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), της φαρμακοεπαγρύπνησης και της υγειονομικής επιτήρησης για την πορεία των εμβολιασμών, για τις πιθανές αντιδράσεις - παρενέργειες που εμφανίζουν οι εμβολιασμένοι, αναδεικνύουν τα περιστατικά των θανάτων από θρομβώσεις που σχετίζονται με το σκεύασμα της «AstraZeneca».

Τα στοιχεία που δίνει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων είναι χαρακτηριστικά. Στο σύνολο των εμβολιασθέντων με το συγκεκριμένο σκεύασμα στη χώρα μας (μέχρι στιγμής 905.915 εμβολιασμοί 1ης και 2ης δόσης), υπάρχουν από την αρχή του εμβολιασμού 5 επιβεβαιωμένα περιστατικά επεισοδίων θρόμβωσης, δηλαδή αναλογία 0,55/100.000.

Ομως, σε ηλικιακές ομάδες κάτω των 50 ετών, από τα μέχρι σήμερα στοιχεία προκύπτει ότι η συχνότητα εμφάνισης για την ηλικιακή ομάδα 30 - 39 ανεβαίνει στο 1,58/100.000, ενώ για την ηλικιακή ομάδα 40 - 49 φτάνει σε 2,28/100.000.

Πρόκειται για στοιχεία που επιβεβαιώνουν την ανάγκη ανάπτυξης ενός σύγχρονου δημόσιου συστήματος Υγείας, με κρατική χρηματοδότηση και μόνιμη στελέχωση, σύμφωνα με τις ανάγκες. Σήμερα, η διαχρονικά αποδεκατισμένη δημόσια ΠΦΥ αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες του λαού για προληπτικές εξετάσεις, έγκαιρες διαγνώσεις, ιατρική παρακολούθηση πριν και μετά τον εμβολιασμό.

Μπροστά σε αυτές τις ελλείψεις η κυβέρνηση πετάει και το μπαλάκι του εμβολιασμού στην ατομική ευθύνη, με την αρμόδια Επιτροπή να παροτρύνει τις γυναίκες αυτών των ηλικιακών ομάδων να διαλέξουν άλλο εμβόλιο, άγνωστο με ποια κριτήρια θα το κάνει ο καθένας.

«Γιατί δεν μπαίνουν υψηλότερα ηλικιακά όρια στο εμβόλιο της "AstraZeneca";», ρωτήθηκε o καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Αθ. Σκουτέλης, σε ραδιοφωνικό σταθμό, και απάντησε: «Ακριβώς επειδή βρισκόμαστε σε επιδημιολογικό φορτίο μέτριο προς βαρύ. Μην ξεχνάτε (...) είμαστε με διπλή δόση εμβολιασμένοι περίπου το 20%, που είναι μικρό, άρα έχουμε πολύ δρόμο ακόμη. Αυτήν τη στιγμή χρειαζόμαστε εμβολιασμούς για να σταματήσουμε την εξέλιξη της διασποράς».

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, ισχυριζόταν ότι «μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε χτίσει το τείχος ανοσίας. Πάντα όμως με την προϋπόθεση ότι οι εταιρείες θα είναι συνεπείς στις παραδόσεις τους»...

Νέες οδηγίες για τον εμβολιασμό στις εγκύους

Τον εμβολιασμό, κατά προτίμηση με τα mRNA εμβόλια, όλων των εγκύων γυναικών σε όλα τα τρίμηνα, και ειδικά αυτών με αυξημένο κίνδυνο έκθεσης (όπως ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, κ.ά.), και των εγκύων με συννοσηρότητες, συστήνει η Ελληνική Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία (ΕΜΓΕ).

Οπως αναφέρει, αν και η λοίμωξη παραμένει ασυμπτωματική σε ένα ποσοστό που πλησιάζει το 73% των εγκύων, σε περίπτωση συμπτωματικής νόσου ο κίνδυνος εισαγωγής σε ΜΕΘ είναι αυξημένος σε σχέση με τις μη εγκύους αναπαραγωγικής ηλικίας (10,5 έναντι 3,9 ανά 1.000 περιπτώσεις), όπως αυξημένη είναι και η ανάγκη για επεμβατικό αερισμό (2,9 έναντι 1,1 ανά 1.000 περιπτώσεις). Συστήνει, όπως αναφέραμε, τον εμβολιασμό και ειδικά αυτών με αυξημένο κίνδυνο έκθεσης (όπως ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, κ.ά.), και των εγκύων με συννοσηρότητες όπως διαβήτη, καρδιολογικά και αναπνευστικά νοσήματα, παχυσαρκία και άλλες παθήσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης από τον ιό. Ο εμβολιασμός συστήνεται κατά τη διάρκεια της κύησης σε όλα τα τρίμηνα.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου