Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

Ακόμα πιο αντιδραστικός, για τη διαχείριση των «πρότζεκτ» του κεφαλαίου

 

ΝΕΟΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
 



Στην Ολομέλεια της Βουλής ψηφίζεται την ερχόμενη Τρίτη 1 Ιούνη το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τον νέο εκλογικό νόμο στην Τοπική Διοίκηση, με τίτλο «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειαρχών Αρχών».

Μετά την «καρικατούρα» απλής αναλογικής που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα έρχεται η κυβέρνηση της ΝΔ και με πρόσχημα την «ακυβερνησία» επαναφέρει το εκλογικό σύστημα που εξασφαλίζει στην πρώτη δύναμη απόλυτη κυριαρχία, πλέον με ένα ποσοστό 43%, επαναφέρει την 5ετή θητεία, το πλαφόν του 3% για την εκλογή δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου, προβλέπει την εκλογή των 3/5 των μελών του Συμβουλίου στον νικητή των εκλογών, μείωση του αριθμού των μελών των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων, με τον αριθμό τους να καθορίζεται με βάση πληθυσμιακές κλίμακες κ.ά. Ολα αυτά με «μπούσουλα» την αποτελεσματικότερη προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής και την «εξειδίκευση» των στρατηγικών στόχων της αστικής τάξης σε τοπικό επίπεδο.

Αυτό άλλωστε επιβεβαίωσε και η συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, που ολοκληρώθηκε χτες και όπου ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης ανέφερε ότι «η γενική προσπάθεια είναι να φτιάξουμε και να ενισχύσουμε τον χαρακτήρα, τον θεσμό και την ισχύ των Περιφερειακών και των Δημοτικών Συμβουλίων, την αποτελεσματικότητα και τη λειτουργικότητά τους. Το να φτιάξεις πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον εκλογών είναι σε αυτήν την κατεύθυνση. Αυτή είναι η στρατηγική μας». Ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας, δείχνοντας πιο καθαρά ποιος είναι ο στόχος, ανέφερε ότι δήμοι και Περιφέρειες έχουν να διαχειριστούν «ένα σχέδιο Marshall που είναι ο συνδυασμός των πόρων του "Αντώνης Τρίτσης" και του Ταμείου Ανάκαμψης για την αυτοδιοίκηση. Πότε είχε 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ τα τελευταία 15 χρόνια η αυτοδιοίκηση, να φέρει σε πέρας αναπτυξιακά προγράμματα;», τα οποία εννοείται ότι θα κατευθυνθούν για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις συνεδριάσεις υπεραμύνθηκε του νόμου του, της υποτιθέμενης «απλής αναλογικής», από τη σκοπιά της «συναίνεσης» και των «συγκλίσεων» που διευκολύνει - με βάση και τη στρατηγική σύμπλευση των αστικών κομμάτων και των συνδυασμών τους σε τοπικό επίπεδο - ώστε πιο απρόσκοπτα να προχωρά αυτή η πολιτική.

«Το κράτος έχει συνέχεια» σε βάρος του λαού

Αλλωστε, όπως ανέδειξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα «όχι μόνο δεν απορρίπτει κανείς το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο που διέπει τους ΟΤΑ, αλλά το διαμορφώσανε κιόλας διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις: "Καποδίστριας", "Καλλικράτης", "Κλεισθένης 1"».

Δηλαδή, πρόσθεσε, «το κράτος έχει συνέχεια, και αν ένα αστικό κράτος έχει συνέχεια, σημαίνει ότι έχει συνέχεια και η αντιλαϊκότητά του. Μήπως δεν υπάρχει εδώ και καιρό επί της ουσίας συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, με την ΚΕΔΕ, με την ΕΝΠΕ, με επίκεντρο τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια της Τοπικής Διοίκησης, την επιχειρηματικότητα, την ανταποδοτικότητα στη λειτουργία της; Μήπως, για την κρατική χρηματοδότηση, δεν συμφωνείτε με τον "εξισορροπητικό χαρακτήρα" της, που απλά θα συνεπικουρεί την επιχειρηματικότητα και τη φοροεισπρακτική δεινότητα των δήμων;».

Οσο για το εκλογικό σύστημα, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπεραμύνεται τάχα της απλής αναλογικής, «ασχέτως αν δεν την εφάρμοσε βέβαια ποτέ, μα ποτέ, και αναφέρομαι στην καθαρή, απλή, ανόθευτη αναλογική», με στόχο - πέρα από την προσπάθεια να διαμορφώσει, με τυχοδιωκτικές μεθόδους, όρους διείσδυσης των δυνάμεών του στην Τοπική Διοίκηση - να κάνει τον λαό «όχι μόνο αποδέκτη της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά συμμέτοχο στο έγκλημα που ξετυλίγεται ενάντιά του». Και τόνισε πως «έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ την πάσα στη ΝΔ να επικαλείται ζήτημα κυβερνησιμότητας στην Τοπική Διοίκηση, για να της δώσει το δικαίωμα να επαναφέρει ένα προκλητικό εκλογικό σύστημα που καμία σχέση δεν έχει με την έννοια της γνήσιας και ακριβούς αποτύπωσης της λαϊκής ψήφου».

Ο Μ. Συντυχάκης έκανε καθαρό ότι «το ΚΚΕ, χωρίς καμία αυταπάτη για τον ρόλο της Τοπικής Διοίκησης και με αρχή του την ισοτιμία της ψήφου, όσο είναι εφικτό στις συνθήκες τις σημερινές, της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, υπερασπίζεται σταθερά και χωρίς "ναι μεν, αλλά" το σύστημα της απλής ανόθευτης αναλογικής και στην εκλογή των τοπικών οργάνων». Ενώ «επιδιώκει να οργανώσει την πάλη, τη διεκδίκηση και την εναντίωση στην κυβέρνηση και στις τοπικές αρχές που στηρίζουν όλες αυτές τις αντιδραστικές ανατροπές».

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου