Κυριακή 30 Μαΐου 2021

«Θεσμός» διεθνιστικής αλληλεγγύης και πάλης απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας

 

Αναδρομή στα πρώτα Αντιιμπεριαλιστικά Διήμερα της ΚΝΕ με αφορμή τα 30 χρόνια του μοναδικού αυτού νεανικού θεσμού

 

Στις Πρέσπες, το 1992
Στις Πρέσπες, το 1992
Στη Λέσβο στις 9, 10 και 11 Ιούλη θα γίνει φέτος το 30ό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, με σύνθημα «Σε Ελλάδα και Τουρκία ίδιος ο εχθρός: ΝΑΤΟ - κυβερνήσεις - καπιταλισμός. Ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον».

Με αφορμή τα 30 χρόνια αυτού του μοναδικού νεανικού θεσμού, ο «Ριζοσπάστης» ξεκινάει σήμερα μια αναδρομή στα Διήμερα της ΚΝΕ, διατρέχοντάς τα από το 1992 που ξεκίνησαν μέχρι σήμερα.

***

Στη βαριά σκιά των αντεπαναστατικών ανατροπών στις σοσιαλιστικές χώρες και της κρίσης του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος, με τον καπιταλισμό να διακηρύσσει «το τέλος της Ιστορίας», τα Αντιιμπεριαλιστικά Διήμερα γίνονται από την πρώτη στιγμή «σημείο αναφοράς», σε μια περίοδο που η ΚΝΕ έκανε τα πρώτα βήματα στην ανασυγκρότησή της στο πλευρό του ΚΚΕ.

Ο διαμελισμός της Γιουγκοσλαβίας από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, με την ενεργή συμμετοχή της ελληνικής αστικής τάξης που βλέπει στην περιοχή ένα νέο «χρυσωρυχείο» για τα κέρδη της, ο πόλεμος που μαινόταν στα Βαλκάνια, με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια να «ανάβουν» το φιτίλι του εθνικισμού και των αλυτρωτισμών, γίνονται η αιχμή των πρώτων Αντιιμπεριαλιστικών Διήμερων εξορμήσεων της ΚΝΕ, κάθε χρόνο και σε ένα διαφορετικό σταθμό στη χώρα μας, που παίρνουν αρχικά τότε το όνομα «Νεανική επίθεση ειρήνης» και διατρανώνουν τη θέληση της νέας γενιάς για ειρήνη, φιλία και αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς.

Αραξος, 1995
Αραξος, 1995
Τα Διήμερα βάζουν στο στόχαστρό τους ΝΑΤΟικές βάσεις και στρατηγεία, και εκατοντάδες, αργότερα χιλιάδες νέοι διαδηλώνουν γύρω από αυτά, απαιτώντας να φύγουν οι βάσεις, να απεμπλακεί η χώρα μας από τους δολοφονικούς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, να σταματήσει ο πόλεμος στην περιοχή.
11 - 12 Ιούλη 1992, Πρέσπες

«Η φρίκη του πολέμου βασιλεύει στο κέντρο των Βαλκανίων. Οι λαοί της Γιουγκοσλαβίας δοκιμάζονται σκληρά. Οι ΗΠΑ και η ΕΟΚ επεμβαίνουν πια απροκάλυπτα και προωθούν τα επικίνδυνα σχέδια της αποσταθεροποίησης και του διαμελισμού στην περιοχή...», περιέγραφε τις συνθήκες που επικρατούσαν τότε και που οδήγησαν σε αυτή την πρωτοβουλία η σχετική Ανακοίνωση του ΚΣ της ΚΝΕ.

Την ώρα που τα Βαλκάνια φλέγονται από την ιμπεριαλιστική επέμβαση, η ΚΝΕ, πιστή στις αρχές του διεθνισμού ακόμα και στις πιο δύσκολες για εκείνη συνθήκες, παίρνει την πρωτοβουλία να διοργανώσει μαζί με την ΠΟΔΝ ένα φόρουμ ειρήνης στις Πρέσπες, με τη συμμετοχή Ευρωπαϊκών και όχι μόνο Οργανώσεων Νεολαίας και στο πλαίσιο αυτό καλεί τους νέους και τις νέες να συμμετάσχουν και να στήσουν μια ανθρώπινη αλυσίδα ειρήνης στο τριεθνές Ελλάδα - Γιουγκοσλαβία - Αλβανία, στο φυλάκιο της Νίκης, σε απόσταση αναπνοής από τις φλεγόμενες περιοχές της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Αναχώρηση για τη Σούδα, το 1997
Αναχώρηση για τη Σούδα, το 1997
«Οχι στον πόλεμο και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια» ήταν το σύνθημα των δράσεων που αναπτύχθηκαν. Στο φόρουμ συμμετείχαν οι: ΚΝΕ, Σοσιαλιστική Νεολαία Σερβίας, Ενωση Νέων Κομμουνιστών Γιουγκοσλαβίας, Σοσιαλιστική Ενωση Νεολαίας Βουλγαρίας, Επαναστατική Νεολαία Τουρκίας, ΕΔΟΝ, Κομμουνιστική Νεολαία Γαλλίας, Ενωση Νέων Κομμουνιστών Μ. Βρετανίας, Κομμουνιστική Νεολαία Σουηδίας, Σοσιαλιστική Ενωση Νέων ΗΠΑ.

Το τόλμημα αυτής της διοργάνωσης στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και έγινε η αρχή ενός θεσμού που αγκαλιάστηκε από τις δυνάμεις της, που μεγάλωναν χρόνο με το χρόνο.

10 - 11 Ιούλη 1993, Ακτιο

Σε αυτό το πλαίσιο, η δεύτερη συνάντηση στήνει την κατασκήνωσή της στην παραλία Γύρα της Λευκάδας και περιλαμβάνει περικύκλωση της βάσης του Ακτίου με τα AWACS, που είχε άμεση εμπλοκή στο συνεχιζόμενο «μακελειό» στη Γιουγκοσλαβία, ενώ ξεχωριστή διαδήλωση γίνεται στην Πρέβεζα.

9 - 10 Ιούλη 1994, Λάρισα

Την επόμενη χρονιά η κατασκήνωση του Διημέρου στήθηκε στην παραλία του Στομίου και στο περιεχόμενό του πρόταξε την αντίθεση της νέας γενιάς στα σχέδια για την εγκατάσταση ΝΑΤΟικού Στρατηγείου στην περιοχή, με διαδήλωση έξω από το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα.

Στο Στόμιο, εκείνη τη χρονιά έγινε στο πλαίσιο του Διημέρου Διαβαλκανική Συνάντηση Νεολαίας με τη συμμετοχή των Οργανώσεων: ΚΝΕ, Σοσιαλιστική Νεολαία Σερβίας, Ενωση Νέων Κομμουνιστών Γιουγκοσλαβίας, Σοσιαλιστική Ενωση Νέων Βουλγαρίας, Βουλγαρική Δημοκρατική Νεολαία, Ενωση Νέων Κομμουνιστών ΠΓΔΜ, Νεολαία Κόμματος Εργαζομένων Τουρκίας. Μάλιστα, ήταν η πρώτη φορά που επισκέφτηκε τη χώρα μας πολιτική οργάνωση νεολαίας από την ΠΓΔΜ, σε μια περίοδο που τα συμφέροντα της αστικής τάξης - τα ίδια αυτά που επέβαλαν πολλά χρόνια αργότερα τη ΝΑΤΟική Συμφωνία των Πρεσπών - υποδαύλιζαν τότε τον εθνικισμό, με πρόσχημα το όνομα της γειτονικής χώρας. Η Διαβαλκανική Συνάντηση κατέληξε σε κοινή διακήρυξη των Οργανώσεων.

8 - 9 Ιούλη 1995, Αραξος

Το σύνθημα - αίτημα «έξω οι βάσεις του θανάτου» πήρε σάρκα και οστά σε αυτό το Διήμερο της ΚΝΕ, που με βάση την κατασκήνωση στην παραλία της Καλογριάς ξετυλίχθηκε στην Πάτρα, όπου είχαν ελλιμενιστεί ΝΑΤΟικά πλοία, και έγινε μεγάλη διαδήλωση στην πόλη που κατέληξε σε συγκέντρωση στον κεντρικό μόλο του λιμανιού. Την επόμενη μέρα έγινε διαδήλωση στην αεροπορική βάση στον Αραξο, όπου είχαν μεταφερθεί «εν κρυπτώ» 24 ατομικές βόμβες κατά τη διάρκεια εικονικής άσκησης. Εγραψαν συνθήματα στην πύλη, έκαψαν συμβολικά δυο χάρτινα ομοιώματα πυραύλων, διαμήνυσαν ότι ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι να φύγουν τελείως τα πυρηνικά.

6 - 7 Ιούλη 1996, Θεσσαλονίκη

Το 5ο Διήμερο ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη με σύνθημα: «Εξω το ΝΑΤΟ από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια - Οχι στην εγκατάσταση της Πολυεθνικής Δύναμης Ταχείας Επέμβασης» και κορυφώνεται με διαδήλωση στην πόλη, που κατέληξε σε μεγάλη συγκέντρωση έξω από το αμερικάνικο Προξενείο.

Η νεανική κατασκήνωση του Διημέρου στήθηκε στο «Κτήμα του Καραγκιόζη» στην παραλία της Επανωμής και στοιχείο που πρωτοεμφανίστηκε τότε στα Διήμερα ήταν ότι υπήρχε σκηνή στο χώρο της κατασκήνωσης όπου το απόγευμα της πρώτης μέρας ξετυλίχθηκε χορευτικό, θεατρικό και μουσικό πρόγραμμα.

5 - 6 Ιούλη 1997, Χανιά - Βάση της Σούδας

«Εξω οι βάσεις και το ΝΑΤΟ από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια», ήταν το κεντρικό σύνθημα του Διημέρου που γραμμένο στα Ελληνικά και στα Αγγλικά «στόλισε» το πλοίο «Κάντια» που ναυλώθηκε ειδικά για το Διήμερο και μετέφερε τους χιλιάδες συμμετέχοντες από τον Πειραιά στα Χανιά.

Η κατασκήνωση στήθηκε στην πανέμορφη παραλία των Αγίων Αποστόλων και η εμπειρία της Οργάνωσης μετά από ήδη πέντε Διήμερα, η τοποθεσία και οι υποδομές συνδύαζαν τις καλύτερες συνθήκες μέχρι τότε στη διοργάνωση του θεσμού.

«Στόχος» του Διημέρου η βάση της Σούδας, μία από τις κυριότερες των Αμερικανών στη Μεσόγειο, που εκείνη την περίοδο - όπως και σήμερα - εκτελούνταν εργασίες αναβάθμισής της. Οι διαδηλωτές σχημάτισαν μια δυναμική πορεία παράλληλα με το συρματόπλεγμα της βάσης, έφτασαν στην πύλη και γκρέμισαν την καγκελόπορτά της. Τα συνθήματα που έπεφταν ασταμάτητα, τα διαδέχτηκαν τα τραγούδια του αγώνα από το συγκρότημα της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη Θεσσαλονίκης. Η διαδήλωση συνεχίστηκε το απόγευμα και το βράδυ στα Χανιά από την πλατεία Αγοράς μέχρι το παλιό λιμάνι, μοιράζοντας την προκήρυξη του Διημέρου στα Ελληνικά αλλά και στα Αγγλικά.

4 - 5 Ιούλη 1998, Χίος

Σε μια περίοδο που, όπως και σήμερα, ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ βάζουν τη «σφραγίδα» τους στις επικίνδυνες για τους λαούς «διευθετήσεις» στα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, το 7ο Διήμερο έβαλε στο επίκεντρό του τη φιλία και την αλληλεγγύη των λαών και σε αυτό συμμετείχαν αντιπροσωπείες οργανώσεων από την Κύπρο (Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι) και την Τουρκία, που είχαν συνάντηση το πρωί του Σαββάτου στη Χίο και κατέληξαν σε κοινή διακήρυξη, ενώ το απόγευμα έγινε πορεία και συγκέντρωση στο λιμάνι της Χίου και ακολούθησε συναυλία με την συγκλονιστική Μαρία Δημητριάδη και τον Γιάννη Θωμόπουλο.

Την Κυριακή το πρωί, οι αντιπροσωπείες των ξένων οργανώσεων μαζί με αντιπροσωπεία της ΚΝΕ πέρασαν στην Τουρκία και συμμετείχαν εκεί στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε οι οργανώσεις από την Τουρκία. Σε ένα εξαιρετικά θερμό κλίμα φιλίας και αλληλεγγύης έγινε εκδήλωση στο Τσεσμέ με χαιρετισμούς των αντιπροσωπειών και καλλιτεχνικό πρόγραμμα, ενώ έγινε και μια εκδήλωση στα Αλάτσατα, στο μνημείο του Τούρκου λογοτέχνη Αζίζ Νεσίν.

10 - 11 Ιούλη 1999, Λιτόχωρο

Από την άνοιξη του 1999 έχουν αρχίσει οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία, με τον ελληνικό λαό να εκφράζει με όλους τους τρόπους την αντίθεσή του στην εμπλοκή της χώρας, την αλληλεγγύη του στο λαό της Γιουγκοσλαβίας.

Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ παρέδωσε στα γεράκια του ΝΑΤΟ την παραλία Γρίτσα του Λιτοχώρου, για να αποβιβαστούν και να προωθηθούν για τα δολοφονικά τους σχέδια στη Γιουγκοσλαβία. Η ΚΝΕ τον Ιούλη δίνει συμβολικά ραντεβού λοιπόν σε αυτή την παραλία και την «ανακαταλαμβάνει», στήνοντας εκεί την κατασκήνωση του 8ου Αντιιμπεριαλιστικού της Διημέρου.

Την πρώτη μέρα διαδήλωση πραγματοποιείται στο φυλάκιο των Ευζώνων, που με ευθύνη της κυβέρνησης είχε γίνει σημείο διέλευσης των φονικών όπλων και των στρατευμάτων κατοχής. Χιλιάδες νέοι έδωσαν το δικό τους «παρών» και με μια τεράστια ανθρώπινη αλυσίδα έριξαν τις μπάρες των συνόρων και έκαψαν τη σημαία της ΕΕ, στηλιτεύοντας τον ρόλο της στον πόλεμο στη γειτονική χώρα.

Την Κυριακή διαδήλωσαν στη Θεσσαλονίκη, από τον Λευκό Πύργο έως το Λιμάνι, αποκλείοντας πύλες του, με τα ΜΑΤ να επιτίθενται με χημικά στους διαδηλωτές στην πύλη 11.

8 - 9 Ιούλη 2000, Ακτιο

Εκείνη τη χρονιά το Διήμερο ξαναταξίδεψε στη βάση των κατασκοπευτικών AWACS στο Ακτιο. Η κατασκήνωση στήθηκε και πάλι στην όμορφη παραλία Γύρα της Λευκάδας, όμως από το 1993 που είχε ξαναβρεθεί εκεί, η Οργάνωση είχε ήδη ανανεωθεί και μεγαλώσει κατά πολύ και για την πλειοψηφία των νέων που συμμετείχαν ήταν κάτι καινούργιο.

Νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου οι χιλιάδες κατασκηνωτές περικύκλωσαν τη βάση του Ακτίου, δίνοντας το στίγμα της νεανικής αντεπίθεσης στον ιμπεριαλισμό και ακολούθησε διαδήλωση στην πόλη της Λευκάδας, με κυρίαρχο το σύνθημα «Η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί - Εξω οι βάσεις κι οι Αμερικανοί».

7 - 8 Ιούλη 2001, Στόμιο - Θεσσαλονίκη

Από αυτήν τη χρονιά η διοργάνωση αποκτά πλέον μόνιμα το όνομα Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, ενώ διευρύνονται σημαντικά τα στοιχεία του προγράμματός του και η κατασκήνωση του Διημέρου τα βράδια αρχίζει να μοιάζει με τα Φεστιβάλ της ΚΝΕ!

Το 10ο Διήμερο «επέστρεψε» στο Στόμιο της Λάρισας, βάζοντας αρχικά στόχο να διαδηλώσει στο ΝΑΤΟικό Στρατηγείο του Τυρνάβου. Ομως η άφιξη του ΝΑΤΟικού στόλου εκείνες τις μέρες στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης αλλάζει για εκεί τον προορισμό της διαδήλωσης.

Την Κυριακή οι κατασκηνωτές του Διημέρου ενώθηκαν με τις χιλιάδες λαού της Θεσσαλονίκης που διαδήλωνε καθημερινά για τέσσερις μέρες ενάντια στους ΝΑΤΟικούς δολοφόνους που είχαν καταπλεύσει στο Λιμάνι της πόλης, ενώ οι εκδηλώσεις του Διημέρου ολοκληρώθηκαν για τη φιλοξενούσα Οργάνωση της Θεσσαλίας με συναυλία στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

6 - 7 Ιούλη 2002, Στόμιο - Τύρναβος

Η κατασκήνωση επαναλαμβάνεται στο Στόμιο για να βροντοφωνάξει αυτήν τη φορά: «Οχι στα στρατηγεία του πολέμου» και να διαδηλώσει στον Τύρναβο, όπως σχεδίαζε ένα χρόνο πριν. Ξεχωριστή στιγμή η άφιξη στην κατασκήνωση Σέρβων φιλειρηνιστών που από το 1999 και μετά έκαναν μια «μαραθώνια» πορεία από το Νόβισαντ και διέτρεχαν την πορεία των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών καταλήγοντας στην Ελλάδα. Εκπρόσωπός τους χαιρέτισε στις εκδηλώσεις, όπως επίσης και εκπρόσωπος του ΚΚ Τουρκίας.

Την Κυριακή το Διήμερο κορυφώθηκε με τον αποκλεισμό του ΝΑΤΟικού στρατηγείου στον Τύρναβο και εξέφρασε ένα μεγάλο «όχι» στο ορμητήριο του θαΝΑΤΟυ, που ολοκληρώθηκε με το συμβολικό κάψιμο της σημαίας των ΗΠΑ και της ΕΕ.

(Συνεχίζεται...)

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου