Κυριακή 6 Ιουνίου 2021

Tο «νέο ΕΣΥ» θα είναι φτιαγμένο με τα παλιά υλικά της εμπορευματοποίησης

 

Από την κινητοποίηση της ΟΕΝΓΕ τον Δεκέμβρη του 2019 ενάντια στις ΣΔΙΤ στη δημόσια Υγεία. Δύο μήνες μετά ξέσπασε η πανδημία...
Από την κινητοποίηση της ΟΕΝΓΕ τον Δεκέμβρη του 2019 ενάντια στις ΣΔΙΤ στη δημόσια Υγεία. Δύο μήνες μετά ξέσπασε η πανδημία...
Δύο μήνες πριν από την έναρξη της πανδημίας, τον Δεκέμβρη του 2019, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας είχε ακυρώσει μετά από δυναμική παρέμβασή της ημερίδα που οργάνωνε η ηγεσία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) μαζί με τραπεζίτες, ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών και ανθρώπους της αγοράς Υγείας με θέμα την εγκαθίδρυση των ΣΔΙΤ στη δημόσια Υγεία.
Κρύφτηκαν και περίμεναν

Με την έναρξη της πανδημίας, τα περισσότερα τρωκτικά που συμμετείχαν σε αυτήν την ημερίδα κρύφτηκαν. Αυτοί που δεν είχαν τρύπα να κρυφτούν επαινούσαν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, χτύπαγαν παλαμάκια στους γιατρούς και τους νοσηλευτές, έχυναν κροκοδείλια δάκρυα για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού, έκαναν το εμβόλιο selfie - φωτογραφία και τους υγειονομικούς κομπάρσους φτηνών βίντεο για ιστορίες στο instagram.

Ανακάλυπταν πόσο χρήσιμο είναι το δημόσιο σύστημα Υγείας (που οι ίδιοι υποβάθμισαν), τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των υγειονομικών (που οι ίδιοι λεηλάτησαν), την αξία της ύπαρξης δημόσιων δομών Υγείας (που οι ίδιοι είχαν κλείσει).

Το τελευταίο διάστημα, κυβερνητικά στελέχη, βουλευτές της ΝΔ, δημοσιογράφοι - παπαγάλοι και οι γνωστοί κυβερνητικοί επιστήμονες ξαναβγαίνουν σε εκπομπές, ημερίδες, αρθρογραφούν και αναλύουν τα σχέδια για το «νέο ΕΣΥ».

Σαν έτοιμοι από καιρό, λες και την περίοδο της πανδημίας δεν έκαναν τίποτα άλλο από το να σκέφτονται και την παραμικρή λεπτομέρεια του μελλοντικού τους σχεδίου.

Τώρα που η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί τους...

Κανείς δεν είχε πιστέψει ότι η κυβέρνηση άλλαξε άποψη, ούτε ότι στα κυβερνητικά στελέχη κατέβηκε η θεία φώτιση και θα άλλαζαν πολιτική. Αλλωστε το ότι η υγεία αποτελεί εμπόρευμα στον καπιταλισμό είναι σιδερένιος νόμος, ανεξάρτητα από επιμέρους προθέσεις και την όποια καλή θέληση.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έδωσε το έναυσμα της νέας επίθεσης, συμμετέχοντας σε ημερίδα για το «νέο ΕΣΥ» και λέγοντας ότι «το σύστημα Υγείας πρέπει να βρει νέους τρόπους συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, δεν είναι υποχρεωτικό να είναι μόνο κρατικό».

Η παραπάνω δήλωση αποτελεί πρόκληση για τον λαό μας και τους υγειονομικούς, την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, εκατοντάδες παραμένουν διασωληνωμένοι, τα χειρουργεία είναι στα περισσότερα νοσοκομεία κλειστά, η κυβέρνηση να παρουσιάζει ως λύση την πολιτική που μας έφερε έως εδώ!

Σε αυτή τους την προσπάθεια, δεν διστάζουν να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα και τα διδάγματα της πανδημίας τόσο εξόφθαλμα.

...τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα

Σταχυολογούμε κάποια «μαργαριτάρια» που ακούστηκαν από τον πρωθυπουργό και τους κυβερνητικούς παπαγάλους τις τελευταίες μέρες για το «νέο ΕΣΥ»:

Πρώτο: «Η πανδημία (...) έδειξε την αγαστή συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα». Ποια αγαστή συνεργασία; Η πανδημία απέδειξε περίτρανα τον παρασιτικό χαρακτήρα του ιδιωτικού τομέα Υγείας, με τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών ομίλων να αρνούνται να συμβάλουν στη μάχη της πανδημίας, την εμμονή της κυβέρνησης να αρνείται την επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας. Στα δημόσια νοσοκομεία δινόταν η μάχη της ζωής και τα ιδιωτικά έκαναν κοσμητικές επεμβάσεις! Στις λίγες περιπτώσεις που αξιοποιήθηκαν δομές του ιδιωτικού τομέα αυτό έγινε με επινοικίαση σε τιμή διπλάσιου νοσηλίου ή στη διακίνηση ελάχιστων περιστατικών που σχεδόν είχαν αναρρώσει.

Δεύτερο: «Θα πρέπει ο ΕΟΠΥΥ να λειτουργεί όπως όλες οι μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες στο εξωτερικό, αναζητώντας για τον ασφαλισμένο που πληρώνει τα λεφτά του την καλύτερη υπηρεσία στην καλύτερη τιμή». Δηλαδή, παροχή υπηρεσιών στη βάση τού «ό,τι πληρώνεις άμεσα ή έμμεσα παίρνεις». Αυτό, άλλωστε, εξυπηρετεί και ο σχεδιασμός για ένα ασφαλιστικό σύστημα 3 πυλώνων. Στην εθνική σύνταξη πείνας θα αντιστοιχίζεται ένα βασικό πακέτο παροχών υγείας, φτωχοκομείου. Αν για οποιονδήποτε λόγο ξεπεραστεί το «βασικό πακέτο», τότε ο ασθενής πρέπει να πληρώσει από την τσέπη του ή μέσω ιδιωτικής ασφάλισης για τις επιστημονικά αναγκαίες, τεκμηριωμένα απαραίτητες υπηρεσίες Υγείας που δεν καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ!

Τρίτο: «Θα πρέπει το δημόσιο νοσοκομείο να γίνει και αυτό ένα ανεξάρτητο ίδρυμα, το οποίο θα είναι αυτοδιοικούμενο και θα λογοδοτεί στο τέλος του χρόνου ανάλογα με τα κέρδη ή τις ζημιές που θα έχει». Αυτοδιοικούμενο νοσοκομείο θα πει νοσοκομείο με οικονομική αυτοτέλεια. Με δραστικά μειωμένη κρατική χρηματοδότηση και έσοδα από τη λειτουργία του ως επιχείρηση. Η στελέχωσή του και οι υπηρεσίες που θα παρέχει θα εξαρτώνται από τα ίδια έσοδα. Το νοσοκομείο θα βγει στην πιάτσα της αγοράς, θα συνάπτει ΣΔΙΤ, θα αναζητεί χορηγίες. Αυτό, άλλωστε, προβλέπει ο άξονας του σχεδίου «Ελλάδα 2.0». Οι διοικήσεις των νοσοκομείων διαγκωνίζονται πυρετωδώς μεταξύ τους, καταστρώνουν μπίζνες-πλαν για το ποσό του Ταμείου Ανάκαμψης. Αλλο ένα βήμα προς την πλήρη απαλλαγή του κράτους από τις δαπάνες για την Υγεία, πιο φτηνοί και λεηλατημένοι υγειονομικοί, προκειμένου οι ισολογισμοί των δημόσιων νοσοκομείων - επιχειρήσεων να αποτυπώνουν όσο το δυνατόν υψηλότερα κέρδη.

Τέταρτο: «Θα πρέπει να φτιάξουμε επισταμένως τους υγειονομικούς χάρτες, χωρίς να υποκύπτουμε στις πιέσεις (...) Δίνεται ψευδώς το στοιχείο ότι δεν έχουμε αρκετό προσωπικό (...) Τα κεντρικά νοσοκομεία έχουν καλή στελέχωση ή ικανοποιητικού βαθμού στελέχωση. Μπορούμε να μετακινούμε τον πληθυσμό από νοσοκομεία που υπολειτουργούν και να φέρουμε κόσμο σε νοσοκομεία που λειτουργούν περισσότερο». «Ο νέος χάρτης θα κινείται στη λογική "hub and spoke" (...) αδιανόητο σήμερα να έχουμε δύο νοσοκομεία σε απόσταση 20, 30 χιλιομέτρων και τα δύο νοσοκομεία να αποδεικνύεται τελικά ότι είναι προβληματικά (...) κάποια στιγμή θα πρέπει να ξεπεράσουμε αυτούς τους τοπικισμούς». Το πρόβλημα δεν είναι κυρίως η έλλειψη υγειονομικού χάρτη αλλά τα κριτήρια ανάπτυξης των δημόσιων δομών Υγείας. Ποιο θα είναι το κριτήριο διαμόρφωσης του υγειονομικού χάρτη; Η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών, λαμβάνοντας υπόψη πληθυσμιακές δημογραφικές και γεωγραφικές παραμέτρους ή το περιβόητο κόστος - όφελος; Τα νοσοκομεία που υπολειτουργούν, γιατί υπολειτουργούν; Επειδή δεν είναι αναγκαία ή επειδή δεν έχουν το αναγκαίο προσωπικό, υποδομές, εξοπλισμό; Ο συλλογισμός της κυβέρνησης είναι: Αφού τα κεντρικά νοσοκομεία έχουν «καλή στελέχωση» και τα περιφερειακά «υπολειτουργούν» θα μεταφέρουμε το προσωπικό σε αυτά που λειτουργούν! Αρα, αντί να ενισχυθούν τα περιφερειακά νοσοκομεία αυτά θα κλείσουν!!! Αυτό είναι το μάθημα της πανδημίας ή ακριβώς το ανάποδο; Η πανδημία δεν ανάγκασε την κυβέρνηση να ανοίξει άρον - άρον το «Λοιμωδών» (που η ίδια είχε κλείσει) και να μεταφέρει προσωπικό από τα άλλα, μάχιμα νοσοκομεία σε αυτό; Το επίπεδο λειτουργίας του κάθε νοσοκομείου είναι συνάρτηση του βαθμού στελέχωσής του. Αν είναι έτσι όπως το λένε, γιατί την περίοδο της πανδημίας μετακινούσαν προσωπικό από την Πάτρα στον Πύργο, από την Αθήνα στη Δράμα και πάει λέγοντας;

Προβληματικές, λοιπόν, είναι οι πολιτικές που άφησαν τις δομές Υγείας υποστελεχωμένες.

Τα περί ...τοπικισμού δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική. Οι πάνω από μισό εκατομμύριο κάτοικοι της Ανατολικής Αττικής δεν έχουν κανέναν τοπικισμό γιατί δεν έχουν κανένα νοσοκομείο.

Χτίζει ο ένας στα συντρίμμια του άλλου

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αρπάζοντας την ευκαιρία που του έδωσε η κυβέρνηση, προσπαθεί να εγκλωβίσει, για άλλη μια φορά, τον λαό. Σαν να μην κυβέρνησε ποτέ, σαν να μη νομοθέτησε ποτέ (και μάλιστα κατά γράμμα τη στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ), σηκώνει κουρνιαχτό, μιλώντας για «δυο ολικά διαφορετικές αντιλήψεις στον τομέα της Υγείας».

Από πού και ως πού είναι διαφορετική αντίληψη για το σύστημα Υγείας:

  • Η λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως «αυτοτελών επιχειρηματικών μονάδων», που θα καλύπτουν το κόστος λειτουργίας με την «πώληση» υπηρεσιών στους ασθενείς - πελάτες και τα ασφαλιστικά ταμεία; Αυτό υπηρέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση.
  • Η εφαρμογή, για πρώτη φορά πιλοτικά, το 2018, σε 18 νοσοκομεία, του νόμου (της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) για αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης των νοσοκομείων με βάση την ικανότητα προσέλκυσης πελατών και την επίτευξη οικονομικής αποδοτικότητας;
  • Η προώθηση των ΣΔΙΤ και του leasing για διαγνωστικά μηχανήματα;
  • Μήπως δεν ήταν μαζί ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αυτοί που ανέθεσαν στο Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών ΑΕ να αναπτύξει το ελληνικό σύστημα DRG (Κοστολόγηση Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών), δηλαδή τη βασική απαίτηση των ασφαλιστικών εταιρειών, για να διαμορφωθούν παρόμοιοι όροι λειτουργίας μεταξύ δημόσιων νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών;
  • Μήπως δεν ήταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που εγκαινίασε το Νοσοκομείο της Σαντορίνης, το πρώτο νοσοκομείο ΝΠΙΔ - μη κερδοσκοπική επιχείρηση;
  • Μήπως δεν ήταν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοί που διεύρυναν τον θεσμό της «ελαστικής» εργασίας στα νοσοκομεία, προχώρησαν σε αλλεπάλληλες μειώσεις δαπανών στον προϋπολογισμό των νοσοκομείων;
Αγώνας και συμπόρευση με το ΚΚΕ

Η πανδημία απέδειξε περίτρανα ότι ο λαός μας θα σωθεί μόνος του, διεκδικώντας όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας του. Σήμερα είναι πιο ώριμο από ποτέ να ενισχυθούν η συμπόρευση με το ΚΚΕ και η λαϊκή πάλη για ένα αποκλειστικά κρατικό σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, καθολικό, σύγχρονο και απολύτως δωρεάν. Ενα σύστημα Υγείας-Πρόνοιας χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, που οι υπηρεσίες του θα αποτελούν στην πράξη κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό και όχι όπως σήμερα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα.

Με ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε πανελλαδικό επίπεδο, με χρηματοδότηση από το κράτος, με Κέντρα Υγείας, αποκεντρωμένα ιατρεία και κινητές μονάδες χωρίς καμία εμπλοκή - συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, των ΜΚΟ, των «κοινωνικών συνεταιρισμών» κ.λπ.

Με πλήρη κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων Μονάδων Υγείας, με αντίστοιχη αύξηση των κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό με φορολόγηση του κεφαλαίου, με κατάργηση των εισφορών των εργαζομένων στον κλάδο Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων, όπου θα παρέχονται από το κράτος δωρεάν όλες οι εξετάσεις, θεραπείες, υγειονομικό υλικό, φάρμακα, εμβόλια, χωρίς πληρωμές, συμμετοχή, χωρίς πλαφόν και περικοπές, σύμφωνα με τις ανάγκες και με αποκλειστικά επιστημονικά κριτήρια.

Με μαζικές προσλήψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων, νοσηλευτών, μαιών, τεχνολόγων και άλλων υγειονομικών με σχέση εργασίας μόνιμη, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για την πλήρη στελέχωση των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των αποκεντρωμένων μονάδων τους (Περιφερειακά Ιατρεία).

Το ρεαλιστικό από την πλευρά των λαϊκών αναγκών είναι οι τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης, της τεχνολογίας, της παραγωγικότητας της εργασίας και του μεγάλου αριθμού υγειονομικού προσωπικού να μπουν σχεδιασμένα στην υπηρεσία για την προάσπιση, αποκατάσταση και βελτίωση της υγείας του λαού.


Γιώργος ΣΙΔΕΡΗΣ
Μέλος της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ. Μέλος του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου