Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021

«Παντού αστυνομικοί, πουθενά γιατροί»



«Και πριν την οικονομική κρίση το ελληνικό σύστημα υγείας ήταν προβληματικό. Η ευρωπαϊκή πολιτική λιτότητας από το 2010 έκανε ακόμα χειρότερη τη κατάσταση»,
γράφει η γερμανική εφημερίδα Der Freitag σε άρθρο με τίτλο «Παντού αστυνομικοί, πουθενά γιατροί». Η εβδομαδιαία εφημερίδα σημειώνει: «Η λιτότητα έπληξε πολλούς τομείς μεταξύ των οποίων και η υγεία. Οι μαζικές απολύσεις και η μείωση δαπανών την εποχή των μνημονίων περιορίζουν σήμερα την ευχέρεια κινήσεων στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Οι κλίνες στις εντατικές διπλασιάστηκαν από σχεδόν 600 σε 1.200. Από αυτές οι 579 προορίζονται για ασθενείς με κορωνοϊό. Σύμφωνα ωστόσο με τα διεθνή στάνταρ η Ελλάδα θα έπρεπε να διαθέτει σήμερα, ανεξάρτητα από τη πανδημία, 3.500 κλίνες εντατικής θεραπείας.

Ας σημειωθεί ότι δεν δημιουργήθηκαν νέες κλίνες στις εντατικές, αλλά απλά μετατράπηκαν υπάρχουσες συμβατικές κλίνες, οι οποίες λείπουν τώρα από αλλού. Η ελληνική κυβέρνηση μιλά για 2.000 προσλήψεις στο τομέα της υγείας, αποσιωπά ωστόσο ότι οι περισσότερες αφορούν παλαιότερους εργαζόμενους στο τομέα της Υγείας οι οποίοι είτε έλαβαν νέο συμβόλαιο, είτε το συμβόλαιό τους παρατάθηκε, είτε τους δόθηκε σύμβαση ορισμένου χρόνου. 

Αντί να ενισχυθεί το σύστημα υγείας, προσλαμβάνονται αστυνομικοί και αυξάνονται οι δαπάνες για εξοπλισμούς. Το Δεκέμβριο ανακοινώθηκε ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα ενίσχυσης των ελληνικών διωκτικών αρχών που προβλέπει την πρόσληψη τουλάχιστον 5.200 αστυνομικών και την αγορά νέου στόλου οχημάτων. Παράλληλα δημιουργείται νέα μονάδα 1.000 αστυνομικών για την ασφάλεια των πανεπιστημίων. Ας σημειωθεί ότι και πριν την ανακοίνωση ενίσχυσης της αστυνομίας, η Ελλάδα καταλάμβανε τη δεύτερη θέση στην ΕΕ στην αναλογία αστυνομικών ανά 100.000 κατοίκους, ενώ ταυτόχρονα διέθετε τους λιγότερους νοσηλευτές. Εκτός αυτού, εν καιρώ πανδημίας ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός για το 2021 που προβλέπει αύξηση των αμυντικών δαπανών κατά 30% στα 5,4 δις ευρώ και στον αντίποδα περικοπές στις δαπάνες για την υγεία κατά 572 εκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: Deutsche Welle

iraklis3

 

1 σχόλιο:

  1. ΌΛΟ ΝΟΜΟΙ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΟΙ... ΞΕΧΥΛΙΣΑΝ ΟΙ ΒΟΘΡΟΫΠΟΝΟΜΟΙ ΤΟ ΚΑΚΟ ΠΑΡΑΜΟΝΕΥΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ.... ΣΑΤΑΝΙΚΑ ΚΥΡΙΕΥΕΙ!!!

    .....ΕΞ ΕΠΑΦΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΟΥΤΕΛΟ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή