Πέμπτη 7 Απριλίου 2022

Δείξε μου τη ... φίλη σου

 

Η 61χρονη Βικτόρια Νούλαντ, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις Πολιτικές Υποθέσεις, που βρέθηκε αυτές τις μέρες στη χώρα μας, δεν είναι καμιά «τυχαία» στην αμερικάνικη διπλωματία. Μπορεί να έγινε γνωστή από τη συμμετοχή της στα γεγονότα στην Ουκρανία το 2014, έχει όμως «βαρύ» βιογραφικό και άμεση εμπλοκή σε πολλά από τα εγκλήματα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, σε μια σειρά περιοχές του πλανήτη. Και μόνο τα πόστα όπου έχει υπηρετήσει, μιλάνε από μόνα τους.

Με εβραιο-ουκρανική καταγωγή, ξεκίνησε την καριέρα της το 1988 στη Μογγολία και την Κίνα. Στη συνέχεια, τοποθετήθηκε στην αμερικάνικη πρεσβεία στη Μόσχα, την περίοδο που ολοκληρωνόταν η αντεπαναστατική ανατροπή στην ΕΣΣΔ, το 1991-1993, όντας «σοβιετολόγος» με σπουδές στη ρωσική γλώσσα και ασχολήθηκε με την κυβέρνηση Γέλτσιν.

Η θέση αυτή καθόρισε εν πολλοίς και το υπόλοιπο της καριέρας της, καθώς από το 1993 έως το 1999, στην κυβέρνηση Κλίντον, η Νούλαντ ήταν επικεφαλής προσωπικού του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών και αναπληρώτρια διευθύντρια για τις υποθέσεις της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, με κύρια ευθύνη για την πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Ρωσίας και των χωρών στην ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου.

Επίσης, ήταν επικεφαλής του Επιτελείου του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών που ασχολήθηκε με τον πυρηνικό αφοπλισμό της Ουκρανίας, του Καζακστάν και της Λευκορωσίας, όλες πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες. Αλλά και με τον πόλεμο στη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο. Από το 2003 έως το 2005, υπηρέτησε ως σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής του αντιπροέδρου του Τζ. Μπους, Ντικ Τσέινι, την περίοδο του δεύτερου πολέμου στο Ιράκ.

* * *

Από το 2005 έως το 2008 διετέλεσε πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, το 2011 ειδική απεσταλμένη για τις Συμβατικές Ενοπλες Δυνάμεις στην Ευρώπη και στη συνέχεια εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ. Τον Μάη του 2013 αναβαθμίζεται σε υφυπουργός Εξωτερικών για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις. Στο πλαίσιο αυτό, μαζί με τον τότε πρέσβη των ΗΠΑ στην Ουκρανία Τζέφρι Πάιατ (σήμερα πρέσβη στη χώρα μας) συνέβαλε στο πραξικόπημα του 2014 στην Ουκρανία κατά του Προέδρου Β. Γιανουκόβιτς, που προσανατολιζόταν στην ενεργότερη συνεργασία της χώρας με τη Ρωσία, προκαλώντας την επέμβαση των Δυτικών.

Οι δύο Αμερικανοί διπλωμάτες, Νούλαντ και Πάιατ, είχαν καθοριστική συμβολή στο περιβόητο Γιουρομεϊντάν, όπου πρωτοστάτησαν οι νεοναζιστικές ομάδες του «Δεξιού Τομέα» και της «Ελευθερίας», το μετέπειτα εγκληματικό τάγμα του Αζόφ. Είχαν βγει μάλιστα να μοιράσουν κουλουράκια και τσάι στους «μαχητές της δημοκρατίας»!

Φωτιές είχε ανάψει και η υποκλοπή την ίδια περίοδο (Φλεβάρης 2014) μιας 4λεπτης συνομιλίας της Νούλαντ με τον Πάιατ, που αποδίδεται στις ρωσικές υπηρεσίες. Συζητώντας οι δύο τους για το τι πρέπει να γίνει στην Ουκρανία, η Νούλαντ εμφανίζεται να λέει υποτιμητικά «η ΕΕ ας πάει να γ...», δείχνοντας και τις αντιθέσεις στο εσωτερικό της ευρωατλαντικής συμμαχίας για τις τότε εξελίξεις στην Ουκρανία.

Με την επισήμανση αυτή της Νούλαντ συμφώνησε βέβαια και ο Πάιατ, που ακούγεται να συζητάει μαζί της για συγκεκριμένα πρόσωπα, στελέχη των αστικών κομμάτων της Ουκρανίας, που θα στελεχώσουν την επόμενη κυβέρνηση, όπως και έγινε. Μιλάμε δηλαδή για ...πλέρια δημοκρατική αλλαγή στην Ουκρανία, με ωμή επέμβαση των Ευρωατλαντικών, που έφερε στην κυβέρνηση ακροδεξιά στοιχεία, κατοχύρωσε τη θέση τους στον κρατικό μηχανισμό και στο στρατό, ενώ σήμερα, ως ένοπλα τάγματα, αποτελούν οργανικό τμήμα των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

* * *

Σε αυτά τα χρόνια η εν λόγω διπλωμάτης είναι μέλος στο ΔΣ του παραμάγαζου της CIA, «Εθνικό Διαπίστευμα για τη Δημοκρατία» (National Endowment for Democracy). Της έχει απονεμηθεί το μετάλλιο «Διακεκριμένης Πολιτικής Υπηρεσίας» του υπουργού Αμυνας για τη δουλειά της με τους Ρώσους κατά τη διάρκεια του ιμπεριαλιστικού πολέμου στη Γιουγκοσλαβία. Συμμετείχε και συμμετέχει σε διάφορες «δεξαμενές σκέψης» των ΗΠΑ (Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων), όπως η «Νέα Αμερικανική Ασφάλεια» (New American Security), το Ινστιτούτο Brookings (όπου επίσης στέλεχος είναι ο σύζυγός της Ρόμπερτ Κάγκαν) και τον όμιλο «Albright Stonebridge Group», που ίδρυσε η πρώην ΥΠΕΞ Μαντλίν Ολμπράιτ, με καταγωγή από την Τσεχοσλοβακία και από τους πρωτεργάτες της διάλυσης της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας.

Εκτός από τα παραπάνω, είναι γνωστές οι θέσεις της Νούλαντ ως στελέχους της αμερικάνικης διπλωματίας για τα Ελληνοτουρκικά, αλλά κυρίως για το Κυπριακό, όπου με όχημα τη συνεργασία στα Ενεργειακά, είχε και στο παρελθόν ενεργή εμπλοκή στα παζάρια, στην κατεύθυνση του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού, σε βάρος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Θυμίζουμε ότι, προερχόμενη από την Αγκυρα στην Αθήνα, η Νούλαντ ανακοίνωσε την έναρξη του «Στρατηγικού Μηχανισμού» Ελλάδας - Τουρκίας, ο οποίος «θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε ζητήματα και προβλήματα, στα οποία συνεργαζόμαστε καλά σε διμερές επίπεδο», μεταξύ άλλων και στις σχέσεις μεταξύ «συμμάχων» στο ΝΑΤΟ.

Αυτό το «γεράκι» υποδέχτηκε λοιπόν προχτές η κυβέρνηση στην Αθήνα. Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, που εκπρόσωπός του συναντήθηκε μαζί της και εξέφρασε την προσήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην «ενίσχυση της ελληνοαμερικανικής στρατηγικής σχέσης σε αμοιβαία επωφελή βάση». Οπως λέει και ο λαός, «δείξε μου τη ...φίλη σου, να σου πω ποιος είσαι».


Δ. Κ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου