Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Πώς τεκμηριώνεται πολιτικά ότι η κυβέρνηση λέει ψέματα για τις φοιτητικές εκλογές

 

Είναι δυνατόν η ΔΑΠ να ήταν όντως πρώτη δύναμη και φέτος στα πανεπιστήμια και η Νέα Δημοκρατία να μην το είχε κάνει ήδη …σημαία; Αντίθετα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου το... ξέχασε στη σημερινή εισηγητική ενημέρωση και όταν ρωτήθηκε σχετικά απάντησε μάλλον ... «μίζερα» και «μουδιασμένα». 

 

 

Τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών για το 2022 με τη πρωτιά της ΠΚΣ και την άνοδο των ΕΑΑΚ με την ταυτόχρονη κατακρήμνιση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ αποτέλεσαν αποφασιστικό και σημαντικό πλήγμα για την κυβέρνηση.

Αυτό είναι ένα πολιτικό συμπέρασμα που προκύπτει από την αυξημένη πολιτική υπεραξία των συσχετισμών στα πανεπιστήμια διαχρονικά ως μέτρο ανάλυσης των πολιτικών εξελίξεων. Τεκμαίρεται όμως επίσης και από την αντίδραση του επιτελείου του Μεγάρου Μαξίμου το οποίο επέλεξε να «φθάσει στα άκρα» την επικοινωνιακή του τακτική προκειμένου να «θάψει» επικοινωνιακά το γεγονός.

Οι τακτικές που ακολούθησε και συνεχίζει να ακολουθεί συνίσταται στο τρίπτυχο «υποβάθμιση, σύγχυση, ψεύδη». Επιδιώκει δηλαδή ταυτόχρονα τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών να είναι μια «εξαφανισμένη» είδηση ιδίως στα τηλεοπτικά ΜΜΕ. Εάν αυτό δεν επιτευχθεί να αξιοποιήσει τα στοιχεία που εξέδωσε η ΔΑΠ προκειμένου να αναστρέψει πλήρως την πραγματικότητα υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για νίκη, είτε να προβάλλει μία θολή εικόνα όπου …κανείς δεν ξέρει τι πραγματικά έγινε.

Δυστυχώς όμως για τους επικοινωνιολόγους του Μαξίμου εκτός από τα αναμφισβήτητα στοιχεία που προκύπτουν από την πραγματικότητα και τους συσχετισμούς που καταγράφηκαν στους φοιτητικούς συλλόγους, το θέμα μπορεί να εξεταστεί με αμιγώς πολιτικά κριτήρια.

Θέτοντας αρχικά το εξής ερωτήματα:

Είναι δυνατόν η ΔΑΠ να ήταν όντως πρώτη δύναμη και φέτος στα πανεπιστήμια και η Νέα Δημοκρατία να μην το είχε κάνει ήδη …σημαία;

– Ο τεράστιος σε όγκο επικοινωνιακός μηχανισμός της κυβέρνησης δεν θα έσπευδε ήδη να πανηγυρίσει το αποτέλεσμα, εντάσσοντας και αυτή την εξέλιξη στην γενικότερη πολιτική αντιπαράθεση;

– Δεν θα το έκανε αυτό ιδίως, μάλιστα, σε αντιδιαστολή με τα χαμηλά ποσοστά που πέτυχε η παράταξη που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού ως γνωστόν δεν διαθέτει δύναμη στους φοιτητικούς συλλόγους;

Αντ’ αυτού τι έγινε;

Στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου …ξέχασε εντελώς το θέμα. Η εισηγητική του ομιλία αφορούσε αποκλειστικά τα αποτελέσματα του ταξιδιού του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δηλαδή θέλει η κυβέρνηση να πιστέψουμε ότι το μέλος του υπουργικού Συμβουλίου, που είναι επιφορτισμένο με την επικοινωνιακή της πολιτική, δεν θέλησε να προβάλει μία …σημαντική νίκη της νεολαίας του κυβερνητικού κόμματος;

Όλα αυτά, μάλιστα, συμβαίνουν: 

– Μερικές μόλις ημέρες μετά το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας και λίγες εβδομάδες πριν τα ζητήματα της παιδείας επανέλθουν στην επικαιρότητα λόγω των Πανελλήνιων Εξετάσεων.

– Σε μια περίοδο που ολόκληρος ο μηχανισμός της Νέας Δημοκρατίας προετοιμάζεται για την εφαρμογή των διατάξεων που ψήφισε τον Φεβρουάριο του 2021, επί υπουργίας Μιχάλη Χρυσοχοϊδη για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Ένα νομοσχέδιο καθόλου τυχαίο, αφού όχι μόνον συγκέντρωσε τις πλέον αντιδραστικές ψήφους στην Βουλή (ΝΔ και Ελληνική Λύση) αλλά είχε τη προσωπική στήριξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Με την τακτική της να …κρατά χαμηλά την υποτιθέμενη νίκη της ΔΑΠ η Νέα Δημοκρατία δεν στηρίζει, καν, το μόνο μέλος της κυβέρνησής της που «πατώνει» σε κάθε δημοσκόπηση για το κυβερνητικό έργο τα τελευταία δύο χρόνια, δηλαδή την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Τελικά στην σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Γιάννης Οικονόμου υποχρεώθηκε να τοποθετηθεί για το ζήτημα μετά από ερώτηση δημοσιογράφου. Του επισημάνθηκε μάλιστα πως «για πρώτη φορά, μετά από 33 χρόνια, όλες οι παρατάξεις συμφωνούν ότι είναι η Πανσπουδαστική πρώτη εκτός της ΔΑΠ, που λέει ότι εκείνη είναι πρώτη».

Ο Γιάννης Οικονόμου υποστήριξε πως «με  βάση τα στοιχεία που έχουμε εμείς και με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από τις εφορευτικές επιτροπές, η κατάσταση δεν είναι καθόλου έτσι. Η φοιτητική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας παραμένει πρώτη». Μάλιστα, πρόσβαλε  το σύνολο των φοιτητικών συλλόγων, υποστηρίζοντας ότι «ορισμένοι θέλουν να ερμηνεύσουν τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών» ενώ θύμισε πως «τα τελευταία χρόνια λόγω του Covid δεν έχουν γίνει εκλογές».

Τέλος εξέφρασε τη …λύπη του που «οι φοιτητικές παρατάξεις δεν έχουν καταφέρει, εδώ και πολλές δεκαετίες, να οδηγηθούν στη συγκρότηση ενός ενιαίου οργάνου εκπροσώπησης». Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση που έχει ομολογήσει στο παρελθόν ότι έχει σχέδιο για μαζικές επεμβάσεις των ΜΑΤ, σε κάθε πανεπιστημιακή σχολή με αρμόδιο τον νυν υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, θέλει να μας πείσει ότι νοιάζεται για την …ανασύνταξη του φοιτητικού κινήματος!

Συνολικά πάντως η τοποθέτηση του Γιάννη Οικονόμου που μπορεί να χαρακτηριστική επιεικώς … «μίζερη» και «κακομοίρικη». Σε καμία πάντως δεν μπορεί να θεωρηθεί ταιριαστή με την δήλωση ενός υπουργού που η παράταξη του «θριάμβευσε» σε μία εκλογική αναμέτρηση μόλις το προηγούμενο βράδυ!

Φυσικά, το πώς θα παρουσιαστεί η είδηση των αποτελεσμάτων των φοιτητικών εκλογών το «έχουν πάρει πάνω τους» τα ψηφιακά κυρίως Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, γνωστά για τους δίαυλους που έχουν με το Μέγαρο Μαξίμου. Η συντριπτική τους πλειοψηφία προβάλλει τα αποτελέσματα που «δίνει» η ΔΑΠ. Επίσης, ένα σημαντικό τμήμα τους προσπαθεί να «θολώσει τα νερά» με τον κλασικό γκαιμπελικό τρόπο που προαναφέραμε: Της παράθεσης δύο η περισσότερων απόψεων, όχι για ενημέρωση αλλά με στόχο την δημιουργία ειδησεογραφικού χάους.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου