![]() |
Οι δημοσιογράφοι οργάνωσαν καθιστική διαμαρτυρία στο Ιατρικό Συγκρότημα Nasser στην πόλη Khan Yunis καταδικάζοντας την φρικτή σφαγή. (Φωτογραφία: μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέσω QNN) |
Από τον Roger Sheety
Στις ακόλουθες έντεκα βασικές συμβουλές με παραδείγματα από την πραγματική ζωή από «πραγματικούς δημοσιογράφους», θα μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε αδύναμη, παθητική γλώσσα, να προσποιείστε ότι είστε αντικειμενικοί, να αποφεύγετε ιστορικά γεγονότα, να συγκαλύπτετε προφανή εγκλήματα πολέμου και πολλά άλλα.
Είστε επίδοξος δημοσιογράφος εταιρικών μέσων; Λαχταράτε την θερμή αγκαλιά της αξιοπρέπειας των «παραδοσιακών μέσων» (και το σταθερό εισόδημα που τη συνοδεύει), αλλά ανησυχείτε για το πώς να καλύψετε και να γράψετε για ευαίσθητα θέματα όπως η Παλαιστίνη, η γενοκτονία και η σφαγή εκατοντάδων χιλιάδων γυναικών, ανδρών, παιδιών και ηλικιωμένων; Αν ναι, αυτό το άρθρο είναι για εσάς!
Στις ακόλουθες έντεκα βασικές συμβουλές με παραδείγματα από την πραγματική ζωή από «πραγματικούς δημοσιογράφους», θα μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε αδύναμη, παθητική γλώσσα, να προσποιείστε ότι είστε αντικειμενικοί, να αποφεύγετε ιστορικά γεγονότα, να συγκαλύπτετε προφανή εγκλήματα πολέμου και πολλά άλλα. Ας ξεκινήσουμε!
Να χρησιμοποιείτε πάντα την Παθητική Φωνή.
Θυμάστε όλα αυτά τα σπουδαία μαθήματα γλώσσας και γραμματικής από το δημοτικό σχολείο και το λύκειο σχετικά με τη σαφή γραφή και τη χρήση της ενεργητικής φωνής; Ξεχάστε τους εντελώς όταν γράφετε για εταιρικά μέσα ενημέρωσης. Οι καθηγητές σας ήταν όλοι ηλίθιοι. Για παράδειγμα, όταν το Ισραήλ βομβαρδίζει Παλαιστίνιους στα ίδια τους τα σπίτια, δολοφονεί άοπλους Παλαιστίνιους ή σκοτώνει δημοσιογράφους, να χρησιμοποιείτε πάντα την παθητική φωνή. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στη σύνταξη τίτλων.
Έτσι, αντί να γράφετε «Η δημοσιογραφία παραμένει σανίδα σωτηρίας στη Γάζα, ακόμη και όταν το Ισραήλ σκοτώνει δεκάδες δημοσιογράφους στη γενοκτονία του», γράψτε αντ' αυτού «Η δημοσιογραφία παραμένει σανίδα σωτηρίας στη Γάζα, ακόμη και όταν σκοτώνονται δεκάδες δημοσιογράφοι».
Το πρώτο παράδειγμα είναι πολύ σαφές και συνοπτικό. Το δεύτερο παράδειγμα, ωστόσο, είναι θολό και ασαφές. Ποιος σκοτώνει όλους αυτούς τους δημοσιογράφους στη Γάζα και γιατί; Είναι ένα μυστήριο. Η χρήση της παθητικής φωνής συσκοτίζει τα γεγονότα, παρέχει κάλυψη στον δράστη και μπερδεύει τους αναγνώστες σας, κάτι που είναι ακριβώς ο στόχος των εταιρικών μέσων ενημέρωσης όταν αναφέρουν τα αμέτρητα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ στην Παλαιστίνη και σε όλη τη Δυτική Ασία τις τελευταίες οκτώ δεκαετίες.
Χρησιμοποιήστε τις Μαγικές Λέξεις.
Θυμηθείτε να χρησιμοποιείτε μαγικές λέξεις και φράσεις όπως «διευθυνόμενο από τη Χαμάς», «τρομοκράτης», «υποστηριζόμενος από το Ιράν» και «οχυρό της Χεζμπολάχ» για να δικαιολογήσετε τις μαζικές δολοφονίες και δολοφονίες του Ισραήλ. Στη Δύση, αυτές είναι όλες πολύ κακές λέξεις (ειδικά «Χαμάς») και μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε για να δικαιολογήσετε σχεδόν όλα τα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ. Τέτοιες μαγικές λέξεις θα σας βοηθήσουν επίσης να ξεπλύνετε το αίμα από τα χέρια σας μετά από μια δύσκολη μέρα εργασίας στο γραφείο σύνταξης.
Για παράδειγμα, αυτό το άρθρο αφορά κυρίως το πώς το Ισραήλ σφαγίασε περισσότερους από 45 εθνοκάθαρση Παλαιστινίων που είχαν καταφύγει σε σκηνές στη Ράφα. Γυναίκες, παιδιά και άνδρες κάηκαν κυριολεκτικά ζωντανοί από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές. Πραγματικά φρικτό, σωστά; Αλλά περιμένετε, λίγες μόνο παραγράφους αργότερα, ο συγγραφέας αναφέρει: «Το υπουργείο υγείας στην περιοχή που ελέγχεται από τη Χαμάς δήλωσε ότι περίπου οι μισοί από τους νεκρούς ήταν γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι». Έτσι, μια απλή φράση - «περιοχή που ελέγχεται από τη Χαμάς» - παρέχει τώρα κάλυψη στο σιωνιστικό κράτος. Καημένο το Ισραήλ. Απλώς κυνηγούσαν την κακή Χαμάς και έκαναν λάθος δολοφονώντας όλους αυτούς τους ανθρώπους.
Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αυτές τις άλλες μαγικές λέξεις για να δικαιολογήσετε τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς παλαιστινιακών νοσοκομείων, σχολείων, τζαμιών, εκκλησιών, αρτοποιείων και παιδικών χαρών: «Υπουργείο Υγείας που διοικείται από τη Χαμάς», «Σχολείο που διοικείται από τη Χαμάς», «Τζαμί που διοικείται από τη Χαμάς», «Εκκλησία που διοικείται από τη Χαμάς», «Αρτοποιείο που διοικείται από τη Χαμάς», «Παιδική χαρά που διοικείται από τη Χαμάς», ακόμη και «Κάμερα της Χαμάς». Βλέπετε πόσο εύκολο είναι αυτό;
Προωθήστε τη Σιωνιστική Προπαγάνδα.
Όταν προωθείτε τη σιωνιστική προπαγάνδα, ειδικά την προπαγάνδα φρικαλεοτήτων, μην ξεχνάτε το πάντα αξιόπιστο «Το Ισραήλ λέει...», «Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε...» ή «Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις λένε...» για να προσποιηθείτε αντικειμενικότητα και αδιαφορία. Φυσικά, όπως όλοι γνωρίζουμε, το Ισραήλ δεν λέει ποτέ ψέματα. Έτσι, όταν το Ισραήλ είπε ότι η Χαμάς αποκεφάλισε 40 μωρά και διέπραξε μαζικούς βιασμούς στις 7 Οκτωβρίου 2023, προφανώς έλεγε την αλήθεια, παρόλο που δεν παρείχε αξιόπιστα στοιχεία για τέτοια φρικτά εγκλήματα. Και ακόμα και όταν τα εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης σας αποδεικνύουν επανειλημμένα ότι κάνετε λάθος σχετικά με τέτοια προπαγάνδα, δεν έχει σημασία - το σημαντικό εδώ είναι ότι τη δημοσιεύσατε εσείς και ότι είναι ήδη εκεί έξω για να τη δουν οι μάζες. Μπορείτε πάντα να δικαιολογηθείτε αργότερα επειδή, ξέρετε, ήταν «Ισραηλινοί αξιωματούχοι» που το είπαν - όχι εσείς ή ο εργοδότης σας. Ωραία, σωστά;
Επίσης, αποφύγετε προσεκτικά τις αναφορές σε αυτούς τους ίδιους ιστότοπους εναλλακτικών μέσων ενημέρωσης, οι οποίοι ασχολούνται με την πραγματική δημοσιογραφία, όπως η αναφορά του τι πραγματικά συμβαίνει με σαφή γλώσσα και η απομυθοποίηση της φρικιαστικής προπαγάνδας που δημοσιεύετε αυτολεξεί και αποδέχεστε την ονομαστική αξία από την ισραηλινή κυβέρνηση. Αυτά τα εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης είναι κακά και σας κάνουν να φαίνεστε ανόητοι και ανίκανοι (κάτι που είστε).
Ποτέ μην χρησιμοποιείτε τη λέξη «Παλαιστίνη» για να αναφερθείτε στην Παλαιστίνη.
Παρά τα 4000 χρόνια ιστορικών εγγράφων, συμπεριλαμβανομένων χαρτών, φωτογραφιών και αναφορών του Έλληνα ιστορικού και γεωγράφου Ηρόδοτου που χρονολογούνται από τον 5ο αιώνα π.Χ., η Παλαιστίνη δεν υπήρχε ποτέ στο παρελθόν σύμφωνα με το Ισραήλ και τους απολογητές του και, ως εκ τούτου, δεν υπάρχει σήμερα. Επίσης, προσπαθήστε να αποφύγετε τη χρήση της λέξης «Παλαιστίνιος». Για παράδειγμα, να αναφέρεστε πάντα στους Παλαιστίνιους στη Γάζα μόνο ως «Γαζιανοί», ενώ να αναφέρεστε στους Παλαιστίνιους στο Ισραήλ ως «Ισραηλινοί Άραβες», παρόλο που είναι συγγενείς εξ αίματος με τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη, τη Λωρίδα της Γάζας και σε όλη την περιοχή και είναι χωρισμένοι από αυτούς μέσω των τειχών και των νόμων του απαρτχάιντ του Ισραήλ.
Αν χρησιμοποιήσετε κατά λάθος τη λέξη Παλαιστίνιος όταν αναφερθείτε σε Παλαιστίνιους, μην τους αναφέρετε ποτέ ως ιθαγενείς της γης, παρόλο που ζουν εκεί εδώ και χιλιετίες. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο απαγορευτικό στα εταιρικά μέσα ενημέρωσης. Αντ' αυτού, υπονοήστε ότι είναι μόνο «Άραβες» που ήρθαν από άλλα αραβικά μέρη (όπως η έρημος ή κάτι τέτοιο) όταν «οι Εβραίοι έκαναν το Ισραήλ να ανθίσει». Αυτό θα δικαιολογήσει τη συνεχή εθνοκάθαρση στην οποία έχουν υποβληθεί οι Παλαιστίνιοι από τους Σιωνιστές τις τελευταίες οκτώ δεκαετίες. Θα βοηθήσει επίσης να ηρεμήσει η ταραγμένη σας συνείδηση το βράδυ.
Μην χρησιμοποιείτε τη λέξη Γενοκτονία για τις γενοκτονικές ενέργειες του Ισραήλ.
Αυτή είναι μια κακή λέξη και προορίζεται μόνο για τους επίσημους εχθρούς των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως το Ιράν, η Ρωσία και η Κίνα. Οι σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Αυστραλία και (ειδικά) το Ισραήλ, δεν διαπράττουν ποτέ γενοκτονία - εκτός από το ότι όλα αυτά τα κράτη έχουν διαπράξει κάποια στιγμή γενοκτονία (η Γερμανία δύο φορές).
Φυσικά, δεν έχει σημασία ότι πολλοί μελετητές της γενοκτονίας έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία, ούτε έχει σημασία ότι οι ίδιοι οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι κάνουν συνεχώς δηλώσεις γενοκτονίας. Ναι, αυτά είναι εύκολα επαληθεύσιμα ιστορικά γεγονότα, αλλά δεν τα συζητάμε στα εταιρικά μέσα ενημέρωσης επειδή η ιστορία ξεκινά μόνο όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες (και οι υποτελείς τους) το λένε. Αυτό μας οδηγεί στην επόμενη συμβουλή.
Να θυμάστε ότι τίποτα δεν συνέβη πριν από τις 7 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, η ιστορία σε αυτό το πλαίσιο ξεκινά στις 7 Οκτωβρίου 2023. Τίποτα αξιοσημείωτο δεν συνέβη στο Ισραήλ και τη Δυτική Ασία πριν από αυτό. Δεν υπήρξε Νάκμπα το 1948 στην Παλαιστίνη, εκατοντάδες χιλιάδες Χλωμοί,
Αποφύγετε βασικούς, συγκεκριμένους, συμφραζόμενους όρους.
Προσπαθήστε να μην χρησιμοποιείτε όρους όπως αποικιοκρατία εποίκων, σιωνισμός, απαρτχάιντ και ιμπεριαλισμός, παρόλο που όλα αυτά ισχύουν ακριβώς για το Ισραήλ. Να θυμάστε ότι οι αναγνώστες σας είναι κρετίνοι και δεν ξέρουν πώς να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να αναζητούν πράγματα. Αντ' αυτού, χρησιμοποιήστε αόριστους, πλαδαρούς, ακόμη και ρατσιστικούς όρους που προέρχονται απευθείας από την ισραηλινή κυβέρνηση, όπως «εβραϊκό και δημοκρατικό κράτος», «εβραϊκό κράτος», «δημογραφική απειλή» και το πάντα αξιόπιστο «το Ισραήλ ζει σε μια δύσκολη γειτονιά».
Επιπλέον, δώστε έμφαση στη θρησκεία έναντι της πολιτικής και του διεθνούς δικαίου. Χρησιμοποιήστε τη συχνά επαναλαμβανόμενη, κουραστική φράση «Η Ιερουσαλήμ είναι ιερός τόπος για τρεις Αβρααμικές θρησκείες...» μπλα μπλα μπλα όταν οι Παλαιστίνιοι που ζουν εκεί για αιώνες υφίστανται εθνοκάθαρση από τα σπίτια τους. Αυτό το κάνει να μοιάζει με ένα αρχαίο, μυθικό θρησκευτικό πρόβλημα χωρίς λύσεις, αντί για ένα πολιτικό ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων με πρακτικές λύσεις και νομικά πλαίσια που τα διέπουν, όπως το δικαίωμα επιστροφής, το οποίο κατοχυρώνεται στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.
Μην χρησιμοποιείτε ποτέ τον όρο «Εθνοκάθαρση».
Το Ισραήλ δεν κάνει ποτέ εθνοκάθαρση στους Παλαιστίνιους από τα σπίτια και τη γη τους. Όταν βόμβες και σφαίρες αμερικανικής κατασκευής πέφτουν στα κεφάλια τους, οι Παλαιστίνιοι απλώς το σκάνε για κάποιο λόγο, ίσως λόγω αυτού του μυστηριώδους «κύκλου βίας» ή επειδή κάποιος άλλος (όπως οι αραβικές κυβερνήσεις, όχι το Ισραήλ) τους είπε να φύγουν. Επίσης, μην αναφέρετε το γεγονός ότι όλοι οι πολίτες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τη γη τους κατά τη διάρκεια του πολέμου, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, επιτρέπεται να επιστρέψουν μετά την παύση των εχθροπραξιών (βλ. συμβουλή αρ. 7).
Μην χρησιμοποιείτε ποτέ τη φράση «Εταιρικά Μέσα Ενημέρωσης».
Αποφεύγετε επιμελώς τον όρο «εταιρικά μέσα ενημέρωσης». Είναι άσχετο ότι τώρα υπάρχει ένα έργο άνω των 50 ετών που ασκεί κριτική στα εταιρικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων βιβλίων-ορόσημων όπως το «Κάλυψη του Ισλάμ» του Έντουαρντ Σαΐντ, το «Εφεύρεση της Πραγματικότητας» του Μάικλ Παρέντι και το «Κατασκευή Συναίνεσης» των Έντουαρντ Σ. Χέρμαν και Νόαμ Τσόμσκι (για να αναφέρουμε μόνο μερικά). Αγνοήστε όλα αυτά. Είστε μέρος των «κληρονομιών των μέσων ενημέρωσης» ας είναι. Τα «κληρονομημένα μέσα ενημέρωσης» έχουν μια μεγάλη και μακρά κληρονομιά στην κατασκευή συναίνεσης για γενοκτονία, αμερικανικό ιμπεριαλισμό, ευρωπαϊκό αποικιακό αποικισμό, βιασμούς και αμέτρητες άλλες φρικαλεότητες τα τελευταία 500 χρόνια. Είναι κάτι για το οποίο πρέπει να είμαστε πραγματικά περήφανοι.
Μην χρησιμοποιείτε τη λέξη Αντίσταση (για τους Παλαιστίνιους).
Ποτέ μην αναφέρετε την αντίσταση στην ισραηλινή/αμερικανική/δυτική τρομοκρατία και την ιμπεριαλιστική λεηλασία ως αντίσταση. Αντίθετα, αναφέρετέ τους ως «τρομοκράτες» (δεν έχει σημασία ότι η Χαμάς δεν είναι στην πραγματικότητα «τρομοκρατική ομάδα» και ότι αυτός ο όρος δεν έχει πραγματική, συμφωνημένη έννοια στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου). Μην ξεχνάτε ότι η παλαιστινιακή αντίσταση δεν είναι ένα αυτόχθονο κίνημα απελευθέρωσης (όπως στην Αλγερία, τη Νότια Αφρική, το Βιετνάμ, την Κορέα και την Κίνα, για παράδειγμα) παρόλο που μοιράζεται σχεδόν ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά με όλους αυτούς τους άλλους αγώνες για ελευθερία.
Τα Παλαιστίνια μέλη της Χαμάς, της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, της Φατάχ (Παλαιστινιακό Εθνικό Απελευθερωτικό Κίνημα), του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP) και του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (DFLP) (μεταξύ άλλων) προφανώς προέρχονται όλα από τον Άρη ή τη Σελήνη, αλλά όχι από την Παλαιστίνη, παρόλο που γεννήθηκαν εκεί, έχουν υποστεί εθνοκάθαρση από τα σπίτια τους και πολλά μέλη των οικογενειών τους έχουν σφαγιαστεί από το Ισραήλ - γι' αυτό ακριβώς εντάχθηκαν στην αντίσταση αφού τα αιτήματά τους για δικαιοσύνη αγνοήθηκαν, απορρίφθηκαν ή χλευάστηκαν.
Περιμένετε μέχρι να είναι πολύ αργά για να κάνετε πραγματική δημοσιογραφία.
Ναι, διαβάσατε σωστά. Κατά τα τελικά στάδια μιας γενοκτονίας, όταν εκατοντάδες χιλιάδες έχουν χαθεί και όταν η καταστροφή στη Γάζα λόγω των αδιάκοπων βομβαρδισμών απλώς δεν μπορεί να αποφευχθεί - τότε μπορείτε να αγνοήσετε όλα τα παραπάνω σημεία (εντάξει, τα περισσότερα από αυτά - συνεχίστε να χρησιμοποιείτε τη λέξη «Χαμάς» ως κακή λέξη) και να αρχίσετε να αναφέρετε την αλήθεια.
Είναι αλήθεια ότι αυτή η προσέγγιση σε οποιονδήποτε άλλο τομέα εργασίας θα σας οδηγήσει στην άμεση απόλυσή σας, αλλά να θυμάστε, μιλάμε για εταιρικά μέσα ενημέρωσης εδώ. Η προπαγάνδα για την αυτοκρατορία των ΗΠΑ και τα υποτελή κράτη της είναι στην πραγματικότητα αρκετά ανταποδοτική μέχρι η πραγματικότητα της δυτικής βαρβαρότητας να γίνει υπερβολικά δύσκολη για να την καλύψει κανείς.
Αν απλώς έχετε ξεχάσει πώς να κάνετε πραγματική δημοσιογραφία για την Παλαιστίνη λόγω όλων αυτών των ετών υποταγής στις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ, τότε διαβάστε, για παράδειγμα, τα The Palestine Chronicle, Electronic Intifada και Mondoweiss (αλλά μην τα πιστώσετε).
Συμπερασματικές Σκέψεις: Η Μετριότητα και η Ανικανότητα Πληρώνουν Καλά
Ορίστε - οι έντεκα κορυφαίες συμβουλές για το πώς να δικαιολογήσετε τη γενοκτονία στην Παλαιστίνη (και να τη γλιτώσετε). Αν ακολουθήσετε προσεκτικά αυτές τις συμβουλές, αναμφίβολα θα έχετε μια μακρά, μέτρια και οικονομικά ανταποδοτική καριέρα στα εταιρικά μέσα ενημέρωσης.
Θυμηθείτε, μην σκέφτεστε πολύ τα πράγματα, αγνοήστε τα προφανή στοιχεία και κάντε πάντα ό,τι σας λένε οι διευθύνοντες συντάκτες σας (οι οποίοι επίσης κάνουν πάντα ό,τι τους λένε οι ανώτεροί τους). Σας εύχομαι τα χειρότερα στις προσπάθειές σας!
Ο Ρότζερ Σίτι είναι επιμελητής σύνταξης και συγγραφέας και έχει δημοσιεύσει δοκίμια και άρθρα για το The Palestine Chronicle και το Middle East Eye με επίκεντρο την Παλαιστίνη. Συνέβαλε με αυτό το άρθρο στο The Palestine Chronicle.
Οι απόψεις που εκφράζονται στο άρθρο δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τη συντακτική θέση του The Palestine Chronicle.
Μετάφραση από google
Πηγή : How to Justify the Genocide in Palestine: 11 Essential Corporate Media Writing Tips
By Roger Sheety
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου