Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Ηρωοποιούν ναζιστικά κατακάθια



Με αφορμή την παράδοση στον ρωσικό στρατό των παραστρατιωτικών που πολεμούσαν στο «Azovstal», κλιμακώθηκε και στην Ελλάδα η προσπάθεια να τους παρουσιάσουν ως ήρωες, προσφέροντας ένα ακόμα μεγαλοπρεπές «ξέπλυμα» στους νεοναζί του Τάγματος Αζόφ. Το επιχείρημα ότι ανήκουν πλέον στις τάξεις του ουκρανικού στρατού καθόλου δεν τους απαλλάσσει από τη ναζιστική ιδεολογία και τα ειδεχθή εγκλήματα που έχουν διαπράξει από το 2014 και μετά, σε βάρος τμήματος του λαού της Ουκρανίας, με τις πλάτες της κρατικής διοίκησης. Σύμφωνα με το «Ρόιτερς», το 2020 οι παραστρατιωτικοί στην Ουκρανία έφταναν τις 120.000, αποτελώντας το 40% περίπου των Ενόπλων Δυνάμεων. Στις τάξεις τους υπηρετούν μισθοφόροι πολλών διαφορετικών εθνικοτήτων, που εξοπλίστηκαν, εκπαιδεύτηκαν και χρηματοδοτήθηκαν από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία. Με τη δράση τους έχουν ασχοληθεί κατά καιρούς διάφορα διεθνή Μέσα. Οπως η «Jerusalem Post», που τον Οκτώβρη του 2021 έγραψε για το περίφημο σχέδιο «Centuria», τη συγκρότηση μιας παραστρατιωτικής ομάδας μέσα στο επίσημο στράτευμα και μάλιστα μέσα στην Εθνική Ακαδημία Στρατού της Ουκρανίας. Η ομάδα αυτή είχε στενές (ιδεολογικές και οργανωτικές) σχέσεις με τους Αζόφ. Επίσης, το περιοδικό «Newsweek» συσχέτιζε το 2014 τους παραστρατιωτικούς ακόμα και με το «Ισλαμικό Κράτος».

* * *

Τα λιβανιστήρια όμως των νεοναζί δεν λένε όλη την αλήθεια ούτε για τις σχέσεις αυτών των ένοπλων ταγμάτων με τον ουκρανικό στρατό. Το Τάγμα Αζόφ, όπως και άλλα αντίστοιχα τάγματα, ανήκει στην «εθνική φρουρά» που υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών της χώρας και όχι στο υπουργείο Αμυνας. Η ουκρανική εθνοφρουρά συγκροτείται σε πεζικό και είναι οργανωμένη σε πέντε εδαφικές διοικήσεις. Περιλαμβάνει παραστρατιωτικές πολιτοφυλακές, που ονομάζονται «εθελοντικά τάγματα», γνωστές επίσης και ως «τάγματα αντιποίνων». Είναι κατά κύριο λόγο εκπαιδευμένοι για μάχες στις πόλεις, όπως η Μαριούπολη, το Χάρκοβο, η Οδησσός, το Κίεβο και άλλες. Στη συγκρότησή τους πρωτοστάτησαν ακροδεξιές ομάδες που πήραν ενεργά μέρος και καθοδήγησαν το «Ευρωμεϊντάν» το 2014. Στη συνέχεια, κι αφού «ρίζωσαν» στον κρατικό μηχανισμό, αξιοποιήθηκαν στον πόλεμο ενάντια στις αυτοανακηρυχθείσες «Λαϊκές Δημοκρατίες» του ρωσόφωνου πληθυσμού στην Ανατ. Ουκρανία. Αυτές οι ομάδες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο και στην κλιμάκωση της στρατιωτικής έντασης στις επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, όπου λίγο αργότερα εισέβαλε ο ρωσικός στρατός, στο όνομα της «υπεράσπισης των ρωσόφωνων».

* * *

Μια άλλη πολιτοφυλακή του ίδιου φυράματος με τους Αζόφ, ονομάζεται «Ειρηνοποιός» (Myrotvorets) και σχετίζεται με την ομώνυμη ιστοσελίδα, όπου καταγράφονται με τα πλήρη στοιχεία τους Ουκρανοί και άλλοι πολίτες που θεωρούνται εχθροί της χώρας. Μέσα από την ιστοσελίδα, «προγράφονται» για εκκαθαρίσεις. Θυμίζουμε ότι σ' αυτήν τη λίστα βρίσκονται και τα ονόματα τριών στελεχών του ΚΚΕ, που με την ιδιότητα του βουλευτή και ευρωβουλευτή εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους διωκόμενους κομμουνιστές της Ουκρανίας. Τελευταίο θύμα αυτής της πολιτοφυλακής ήταν ένα πρώην στέλεχος των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών, που τασσόταν υπέρ μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία. Αυτά τα κατακάθια ηρωοποιούν η ουκρανική κυβέρνηση και οι δυτικοί της σύμμαχοι, την ώρα που η Ρωσία αξιοποιεί την εγκληματική τους δράση ως άλλοθι για την εισβολή, ενώ με το άλλο χέρι χαϊδεύει τα δικά της φασιστικά φιντάνια, που δρουν σε βάρος του ρωσικού λαού.

Κ. Μ.
 
Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου