Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

ΘΕΣΣΑΛΙΑ Οι αμερικανοΝΑΤΟικές εγκαταστάσεις στην περιοχή γεννάνε κινδύνους για τον λαό

 

Πολύμορφες δράσεις στο πλαίσιο του αντιιμπεριαλιστικού διημέρου δράσης 21 - 22 Μάη

 

Στην τελική ευθεία για τις πολύμορφες δράσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο του αντιιμπεριαλιστικού διημέρου δράσης, αυτό το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Μάη, βρίσκονται Επιτροπές Ειρήνης, εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς της Θεσσαλίας.

Η Θεσσαλία παίζει καίριο ρόλο στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, με όλες τις τελευταίες κυβερνήσεις να την έχουν μετατρέψει και επίσημα σε αμερικανοΝΑΤΟικό, ιμπεριαλιστικό - πολεμικό προγεφύρωμα, εκθέτοντας έτσι τον λαό της περιοχής σε μεγάλους κινδύνους.

Στη Λάρισα προχωρά η «αναβάθμιση» των στρατιωτικών εγκαταστάσεων της πόλης, προς όφελος των επικίνδυνων σχεδιασμών των ΗΠΑ, στην κόντρα τους με Ρωσία και Κίνα.

Συγκεκριμένα, οι Αμερικανοί ξοδεύουν εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή μιας σειράς υποδομών μέσα στην 110 Πτέρυγα Μάχης, με σκοπό να στήσουν εκεί μέσα άλλη μια βάση, με μη επανδρωμένα αεροσκάφη «MQ-9 Reaper», που με ακτίνα δράσης τα 1.850 χιλιόμετρα είναι τα «μάτια» των Αμερικανών σε Μεσόγειο, Βαλκάνια, Μαύρη Θάλασσα και Μέση Ανατολή, ως συνέπεια και των «επικαιροποιήσεων» της κατάπτυστης Συμφωνίας για τις Βάσεις.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η αεροπορική βάση της Λάρισας θεωρείται απαραίτητη για τις ΗΠΑ καθώς διαθέτει σε πολύ κοντινή απόσταση αγωγό καυσίμων, ενώ αναβαθμίζεται τεχνολογικά ως το πρώτο αεροδρόμιο που θα διαθέτει οπτική ίνα, κατάλληλη για τη μεταφορά δεδομένων. Ο συνδυασμός αυτός ενδιαφέρει πολύ τις ΗΠΑ ως εναλλακτική επιλογή για τη μεταφορά αεροσκαφών από τη βάση τους στο Ιντσιρλίκ της Τουρκίας, καθώς μια σειρά υπερσύγχρονων όπλων τους, όπως τα αναβαθμισμένα «F-16 Viper» και τα «F-35», λειτουργούν σε δίκτυο, οπότε η Λάρισα, ειδικά μετά την τεχνολογική «αναβάθμισή» της, θα προσφέρεται ιδιαίτερα σε σχέση με άλλες υποδομές στην Ελλάδα, που έχουν έλλειψη ανάλογων τεχνικών μέσων.

Αντίστοιχα, στρατιωτικές δυνάμεις και εξοπλισμός των ΗΠΑ είναι μόνιμα εγκατεστημένα στη Μαγνησία, στη βάση Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο και στο στρατόπεδο «Γεωργούλα» στη Νέα Ιωνία Βόλου.

Στο Στεφανοβίκειο είναι η βάση της ελληνικής 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού, που χρησιμοποιείται για τη μεταστάθμευση αεροκίνητων μονάδων και μαχητικών ελικοπτέρων του αμερικανικού στρατού από το 2018, επί ΣΥΡΙΖΑ. Από τον Μάρτη του 2019 οι δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν μόνιμη παρουσία εκεί, μαζί με ελληνικές δυνάμεις, με τις οποίες συνεκπαιδεύονται. Σ' αυτές τις ασκήσεις συμμετέχει συχνά και το Πολεμικό Ναυτικό. Στις εγκαταστάσεις της ελληνικής Αεροπορίας Στρατού οι Αμερικανοί έχουν εγκαταστάσεις και προσωπικό για τη συναρμολόγηση και αποσυναρμολόγηση ελικοπτέρων που εκφορτώνονται στο λιμάνι του Βόλου. Ταυτόχρονα, η βάση προσφέρεται για εκπαίδευση των ελικοπτέρων, καθώς περιβάλλεται από εδάφη ποικίλης γεωμορφίας και ποικίλων θαλάσσιων περιοχών. Προσφέρεται επίσης για απευθείας σύντομες πτήσεις προς την Αλεξανδρούπολη, για περαιτέρω προώθηση προς τα Ανατολικά Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα, αν προκύψει επιχειρησιακή ανάγκη. Αλλωστε, από το Στεφανοβίκειο έφυγαν από την πρώτη στιγμή του ιμπεριαλιστικού πολέμου για Πολωνία 12 επιθετικά ελικόπτερα των Αμερικανών απέναντι στη Ρωσία, αποτυπώνοντας και έτσι το πραγματικό περιεχόμενο των κατάπτυστων Συμφωνιών με τις ΗΠΑ. Επίσης, η εγγύτητα της βάσης με την 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα επιτρέπει να εκτελούνται ασκήσεις (και διακλαδικές) με την κάλυψη ελληνικών «F-16», γεγονός που προσδίδει σ' αυτές μεγαλύτερο ρεαλισμό.

Αντίστοιχα, στο στρατόπεδο «Γεωργούλα» διαμένουν Αμερικανοί στρατιώτες οι οποίοι συμμετέχουν σε μια σειρά από στρατιωτικές ασκήσεις μαζί με τον ελληνικό στρατό, όπως η πρόσφατη ελληνοαμερικανική άσκηση δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων με την επωνυμία «Μέγας Αλέξανδρος 2022».

Με μια σειρά από πολύμορφες δράσεις που θα γίνουν το Σαββατοκύριακο, ο λαός και η νεολαία της περιοχής θα βροντοφωνάξουν: «Να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας και των Ενόπλων Δυνάμεων στον πόλεμο, έξω οι βάσεις, έξω το ΝΑΤΟ!».

Συγκεκριμένα: Το Σάββατο 21 Μάη, στα Τρίκαλα, στις 7 μ.μ. στον πεζόδρομο στην Ασκληπιού (μπροστά στο δημαρχείο) θα παρουσιαστούν έργα παιδιών σχολείων εμπνευσμένα από την ειρήνη (τα έργα θα προετοιμαστούν από το σχολείο ή θα τα ζωγραφίσουν τα παιδιά στην πλατεία). Θα γίνει επίσης τουρνουά μπάσκετ 3on3.

Την Κυριακή 22 Μάη:

Στη Λάρισα θα γίνει συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου και θα ακολουθήσει πορεία μέχρι την 110 Πτέρυγα Μάχης.

Στον Βόλο θα γίνει συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ. έξω από το στρατόπεδο «Γεωργούλα» και από εκεί θα ακολουθήσει πορεία μέχρι την παραλία, όπου θα γίνει συναυλία.

Στα Τρίκαλα θα γίνει πορεία ειρήνης στις 7 μ.μ. από την πλατεία Αγίας Μονής μέχρι την πλατεία Ρήγα Φεραίου. Στις 7.30 μ.μ. θα γίνει λαϊκός αγώνας δρόμου, με εκκίνηση από το Δέλτα Καλαμπάκας και τερματισμό στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

Στην Καρδίτσα, στις 7.30 μ.μ. θα γίνουν συγκέντρωση στο Μνημείο της Αντίστασης, στην είσοδο της πόλης, και πορεία μέχρι την πλατεία Πλαστήρα. Εκεί θα απευθύνουν χαιρετισμούς εκπρόσωποι μαζικών φορέων, θα παρουσιαστεί θεατρικό δρώμενο δρόμου από το θέατρο «Οψις» και την εκδήλωση θα κλείσει με τραγούδια το Παράρτημα Καρδίτσας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου