Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

Διπλωματικός πυρετός με σημαδεμένα χαρτιά υπέρ του Ισραήλ

 

Από τις επαφές του Αμερικανού ΥΠΕΞ στο Ισραήλ

AFP or licensors

Από τις επαφές του Αμερικανού ΥΠΕΞ στο Ισραήλ
Το διπλωματικό παζάρι για συμφωνία «βιώσιμης» εκεχειρίας και ανταλλαγής Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους, με βάση την πρόταση τριών φάσεων του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Οι πιθανότητες για σύντομη επίτευξη συμφωνίας δεν φαίνονται ισχυρές, μεταξύ άλλων και λόγω της μεροληπτικής πίεσης σε βάρος της Χαμάς που ασκούν οι ΗΠΑ. Η Χαμάς ήταν η πρώτη που απάντησε θετικά στην πρόταση Μπάιντεν, δίνοντας στην αρχή της βδομάδας τις δικές της βελτιωτικές συστάσεις σε Αιγύπτιους και Καταριανούς μεσολαβητές. Από την άλλη, οι ΗΠΑ συνεχίζουν, από τη μια, να παρέχουν διπλωματική ασπίδα προστασίας στο Ισραήλ, που επισήμως δεν έχει απαντήσει ξεκάθαρα και τηρεί σιγήν ιχθύος, και, από την άλλη, προσπαθούν να εμφανίσουν τη Χαμάς υπαίτια για ένα ακόμη διπλωματικό ναυάγιο, επιχειρώντας να αξιοποιήσουν προς όφελος του ισραηλινού συμμάχου τους τα κενά, τις ελλείψεις και τις αοριστίες που χαρακτηρίζουν τεχνηέντως την πρόταση Μπάιντεν, 3 φάσεων, για εκεχειρία, ανταλλαγές ομήρων - κρατουμένων και ανοικοδόμηση.

Το G7 στηρίζει το κράτος - δολοφόνο

Σε αυτήν την προσπάθεια οι ΗΠΑ δεν είναι μόνες τους. Οι ηγέτες των άλλων έξι μελών της Ομάδας των Επτά (G7) που ολοκλήρωσαν την Παρασκευή τη Σύνοδο Κορυφής στην Ιταλία, ξεκαθάρισαν ότι υποστηρίζουν το αμερικανικό σχέδιο κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Κάλεσαν δε μόνο τη Χαμάς (και όχι το Ισραήλ) να δώσει «την απαραίτητη συγκατάθεσή» της για την εφαρμογή του. Οπως δήλωσε την Παρασκευή ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (που ενέκρινε το βράδυ της Δευτέρας 10 Ιούνη, με 14 ψήφους υπέρ και την αποχή της Ρωσίας, αμερικανικό σχέδιο απόφασης που είχε ως ραχοκοκαλιά την πρόταση Μπάιντεν για εκεχειρία στη Γάζα) υποστηρίζει επίσης το σχέδιο.

«Είναι στο εξής σημαντικό όλοι να το εφαρμόσουν. Ζητούμε επομένως κυρίως από τη Χαμάς να δώσει την απαραίτητη συγκατάθεση ώστε αυτό να μπορεί να λειτουργήσει», πρόσθεσε ο καγκελάριος Σολτς στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στο Μπόργκο Εγνάτσια, κοντά στο Μπάρι.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, η χώρα της οποίας ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του G7, από την πλευρά της επιβεβαίωσε την «ομόφωνη υποστήριξη στην πρόταση των Ηνωμένων Πολιτειών για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, την απελευθέρωση όλων των ομήρων και τη σημαντική αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας».

«Οι ηγέτες του G7 υποστηρίζουν επίσης όλες τις προσπάθειες αποτροπής της κλιμάκωσης στην περιοχή», πρόσθεσε η Μελόνι, δίχως να γίνει ιδιαίτερα πειστική, δεδομένης της άπλετης οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας που ανακοινώνει συνεχώς η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, στο Ισραήλ για να συνεχίσει τον πόλεμο σε Γάζα και Λίβανο.

Ακόμη μια περιοδεία Μπλίνκεν

Πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, την Τετάρτη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, είχε ολοκληρώσει ακόμη μια (όγδοη κατά σειρά από τον Οκτώβρη του 2023) περιοδεία σε χώρες της Μέσης Ανατολής με επίκεντρο τον πόλεμο στη Γάζα. Ο Μπλίνκεν έμεινε στο Ισραήλ δύο μέρες συναντώντας μεταξύ άλλων τον πρωθυπουργό, Μπ. Νετανιάχου, τους υπουργούς Εξωτερικών, Ισραέλ Κατς, και Αμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, αλλά και τους ηγέτες της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ και Μπένι Γκαντς, που αποχώρησε την περασμένη Κυριακή από την κυβέρνηση πολέμου, επειδή ο πρωθυπουργός επέλεξε να μην παρουσιάσει ένα σοβαρό σχέδιο για τη Γάζα «την επόμενη μέρα» του πολέμου. Δεν έκρυψε ούτε αυτήν τη φορά το (συμφέρον και) ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την επίτευξη μιας «συμφωνίας του Αβραάμ» ανάμεσα σε Ισραήλ και Σαουδική Αραβία, με τον Ισραηλινό επιτελάρχη Χέρτζι Χαλέβι να συναντά ομολόγους του Αραβες από χώρες του Κόλπου, τη Δευτέρα, στο Μπαχρέιν, έπειτα από τις συναντήσεις που είχε ο ίδιος στο Τελ Αβίβ με τον διοικητή της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM), Μάικ Κουρίλα.

Η εμφάνιση του Μπλίνκεν στη συνέχεια στην Αίγυπτο και στην Ιορδανία, όπου αξιοποίησε, την Τρίτη 11 Ιούνη, τη σύνοδο που έγινε εκεί για τη συγκέντρωση βοήθειας στη Γάζα ως πλατφόρμα νέων παρασκηνιακών διαβουλεύσεων με Αραβες ηγέτες, δεν συνοδεύτηκε από απτές εξελίξεις στο «μεγάλο στοίχημα» της κυβέρνησης Μπάιντεν για υποτίθεται «μόνιμη εκεχειρία» στη Γάζα (με τους όρους του Ισραήλ). Σε όλες τις συναντήσεις που είχε ο Μπλίνκεν προσπάθησε να εμφανίσει τη Χαμάς ως αιτία πιθανής αποτυχίας των διπλωματικών προσπαθειών για εκεχειρία και απελευθέρωση ομήρων, παρέχοντας «προστασία» στο Ισραήλ που επισήμως και άμεσα δεν έχει ξεκαθαρίσει, όπως προαναφέρθηκε, εάν δέχεται ή απορρίπτει την πρόταση Μπάιντεν. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση Νετανιάχου επανέλαβε αυτό που λέει σχεδόν από την αρχή του πολέμου: Οτι δηλαδή θα συνεχίσει τις συγκρούσεις μέχρις εσχάτων, ώσπου να διαλύσει τη Χαμάς και να πετύχει «απόλυτη νίκη»... Με αυτήν τη λογική, ο Μπλίνκεν χαρακτήρισε «ανέφικτες» ορισμένες από τις αλλαγές στην πρόταση Μπάιντεν που ζήτησε η Χαμάς. Ο δε Πρόεδρος των ΗΠΑ, την Πέμπτη το βράδυ, στην Ιταλία, παρουσιάστηκε απαισιόδοξος για τη σύντομη επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα, προσθέτοντας εντούτοις ότι δεν έχει χάσει όλες τις ελπίδες...

Επαινοι Ερντογάν στον Σάντσεθ

Σε αυτό το σκηνικό αδυσώπητων παζαριών, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, μετέβη την Πέμπτη στην Ισπανία, όπου έπλεξε το εγκώμιο του πρωθυπουργού της χώρας, Πέδρο Σάντσεθ, για την πρόσφατη αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, έχοντας «αέρα στα πανιά» του μεταξύ άλλων και από τη «βελτιωτική πρόταση» της Χαμάς στην πρόταση Μπάιντεν να εξασφαλιστεί «ρόλος εγγυητριών δυνάμεων» σε Τουρκία, Ρωσία και Κίνα...

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου