Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

Περιθώριο

 

«Ενας μικρός αριθμός πολυεθνικών εταιρειών... ασκούν σημαντική εξουσία στα πολιτικά και νομικά πλαίσια στα οποία δραστηριοποιούνται και εμποδίζουν κανονισμούς δημοσίου συμφέροντος που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα περιθώρια κέρδους τους». Αυτά διαπιστώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σε πρόσφατη έκθεσή του, στην οποία σημειώνει ότι οι εταιρείες που συνδέονται με το κάπνισμα και το αλκοόλ, όπως και η βιομηχανία τροφίμων, ευθύνονται για πάνω από 2,7 εκατομμύρια θανάτους τον χρόνο μόνο στην Ευρώπη. Αλλά και ότι όσες προσπάθειες γίνονται για τον περιορισμό τους - με γνώμονα πάντα τη «χασούρα» του κεφαλαίου από τις ασθένειες της εργατικής τάξης - βρίσκουν μπροστά τους τις συνεχείς παρεμβάσεις των επιχειρηματικών ομίλων, που δεν δέχονται να πειραχτεί ούτε σεντ από τα κέρδη τους. Από την άλλη, βέβαια, μάλλον οι του ΠΟΥ δεν έχουν διαβάσει την περιβόητη έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, που καταψήφισαν μόνο οι δύο ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, για το πόσο «τα λόμπι αποτελούν συστατικό στοιχείο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας». Οπότε μάλλον δεν θα ξέρουν ότι και η υγεία των λαών είναι απλά μια «υποσημείωση στο περιθώριο» των κερδών, που παζαρεύουν στους διαδρόμους τους αστικές κυβερνήσεις και ιμπεριαλιστικές ενώσεις.

Λεφτά υπάρχουν

Δημοσιεύματα στον Τύπο προαναγγέλλουν ότι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις αρχές του Ιούλη, θα επικυρωθεί η αμερικανική πρόταση για δαπάνη 0,25% επί του ΑΕΠ των κρατών - μελών, προκειμένου να στηριχθεί οικονομικά η Ουκρανία μέχρι το 2030. Οπως σωστά γράφεται, το κονδύλι αυτό ισοδυναμεί με 500 εκατ. ευρώ ετησίως για την Ελλάδα, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση απορρίπτει ασυζητητί οποιοδήποτε αίτημα των εργαζομένων για την ενίσχυση του εισοδήματός τους και την ανακούφιση από την ακρίβεια. Για να χρυσώσουν το χάπι στους λαούς, ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - κυβερνήσεις διαρρέουν ότι στην τελική απόφαση η δαπάνη αυτή θα συμψηφίζεται με άλλες, που αφορούν σε πολεμικούς εξοπλισμούς και βοήθεια προς την Ουκρανία. Σε τίποτα δεν αλλάζει όμως το γεγονός ότι την επόμενη πενταετία, η χώρα μας θα δαπανήσει περίπου 2,5 δισ. ευρώ για τη στήριξη της Ουκρανίας, που είναι λεφτά του λαού. Το κονδύλι αυτό ισοδυναμεί με πολεμική δαπάνη και οδηγεί σε μεγαλύτερη εμπλοκή στον πόλεμο. Αν σε αυτά τα λεφτά προστεθούν και τα 500.000 ευρώ που στοιχίζει στον λαό καθημερινά η αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά, αντιλαμβάνεται κανείς ότι εκτός από μεγάλους κινδύνους, η εμπλοκή της χώρας μας στον ευρωατλαντικό πολεμικό σχεδιασμό φορτώνει κι ένα δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος στον λαό, την ώρα που οι περικοπές στον κρατικό προϋπολογισμό δίνουν και παίρνουν, ακόμα και για στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες.


Ορόσημο

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα μέχρι την 1η Ιούλη, οπότε θα αρχίσει η εφαρμογή του νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ και προβλέπει 6ήμερη εργασία, αλλά και παραπέρα διευθέτηση του χρόνου εργασίας, καταργώντας στην πράξη τις Συλλογικές Συμβάσεις εκεί που υπάρχουν. Η εργοδοσία θα μπορεί πλέον να επιβάλλει «σπαστή» απασχόληση πρωί - απόγευμα, ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης, να μετατρέπει το 8ωρο σε 4ωρο, την καθημερινή εργασία σε διαλείπουσα (2 - 3 μέρες τη βδομάδα) και να επιβάλλει 10ωρο χωρίς υπερωρία. Ολα αυτά με ατομικές συμβάσεις, αφού οι συλλογικές - εκεί που υπάρχουν - θα συνεχίσουν να ρυθμίζουν μόνο τις βασικές αμοιβές. Ο νόμος αυτός της ΝΔ αποτελεί ορόσημο στην εξέλιξη της αντεργατικής νομοθεσίας στη χώρα μας και θα κάνει ακόμα χειρότερη την κατάσταση στους χώρους δουλειάς. Κι επειδή η κυβέρνηση ετοιμάζεται να πατήσει γκάζι, τώρα είναι η ώρα οι εργαζόμενοι να της ...τραβήξουν χειρόφρενο, εκεί που ανατρέπονται οι αντιλαϊκές - αντεργατικές αποφάσεις: Στον δρόμο του αγώνα, με σύμμαχο το ΚΚΕ, που με νέες δυνάμεις μπαίνει μπροστά στην οργάνωση της εργατικής - λαϊκής πάλης.


Κόλλυβα

«Είμαι πολύ υπερήφανος που καταφέραμε να καταρρίψουμε το αφήγημα του 41%», είπε στην κοινοβουλευτική του ομάδα ο Κασσελάκης και μια παράξενη σιωπή απλώθηκε στην αίθουσα. Πώς ακριβώς κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ να καταρρίψει το 41% της ΝΔ; Μια ματιά στις εκλογικές του επιδόσεις την τελευταία χρονιά, δείχνει την κατρακύλα από το 20,07% τον Μάη του 2023, στο 14,92% στις ευρωεκλογές. Αρα, εκλογικά, η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και της σοσιαλδημοκρατίας καταδικάστηκε από τον λαό περίπου όσο και της ΝΔ. Μήπως όμως κατάφερε στην πράξη ο ΣΥΡΙΖΑ να καταρρίψει το 41%; Εδώ γελάνε και οι πέτρες! Πέρα από την κραυγαλέα συναίνεση που προσφέρει σε στρατηγικές επιλογές της ΝΔ (πολεμική εμπλοκή, ΝΑΤΟ, Σύμφωνο Σταθερότητας κ.ά.), ο Κασσελάκης καλεί τον λαό να περιμένει μέχρι το 2027, δηλαδή τις επόμενες προγραμματισμένες εκλογές, για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για τη ΝΔ. Μάλλον μέχρι τότε σκοπεύει «αθόρυβα» να ψηφίσει μερικές εκατοντάδες ακόμα νομοσχέδια της ΝΔ, μαζί με το ΠΑΣΟΚ. Ο μόνος που κατάφερε να καταρρίψει το 41% της κυβέρνησης ήταν οι εργαζόμενοι και ο λαός με τους αγώνες που έδωσαν όλο το προηγούμενο διάστημα, αρνούμενοι να σταυρώσουν τα χέρια μετά τις εκλογές του περασμένου Ιούνη. Απ' αυτούς τους αγώνες, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έλειψε απλά, αλλά στάθηκε και απέναντί τους εκεί που δεν μπόρεσε να τους υπονομεύσει, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις μεγάλες απεργιακές και αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις των τελευταίων μηνών. Οπότε, ας κρατήσει την περηφάνια για τον εαυτό του ο Κασσελάκης και να μην προσπαθεί να κάνει μνημόσυνο στη ΝΔ με τα (ξένα) κόλλυβα των εργατικών - λαϊκών αγώνων.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου