Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Παραδοχές, ανησυχίες και διλήμματα

 

Τις προβλέψεις του ΔΝΤ για «έναν ασυγχώρητο συνδυασμό χαμηλής ανάπτυξης και υψηλού χρέους», που προμηνύουν «ένα δύσκολο μέλλον», παρουσίασε την περασμένη βδομάδα η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, λίγο πριν δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές στο πλαίσιο της φθινοπωρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον. Πρόσθεσε ότι οι ρυθμοί του πληθωρισμού μπορεί να πέφτουν, αλλά το υψηλότερο επίπεδο τιμών σε βασικά αγαθά «είναι εδώ για να μείνει».

Χαρακτήρισε «πολύ δύσκολο» το γεωπολιτικό περιβάλλον, εστιάζοντας στην πολεμική σύγκρουση της Μέσης Ανατολής και προειδοποίησε για τον κίνδυνο αυτή «να αποσταθεροποιήσει τις περιφερειακές οικονομίες και τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου». Η ανάλυση του ΔΝΤ είναι ο ορισμός της «τέλειας καταιγίδας» για την παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία, που βολοδέρνει από το ένα αδιέξοδο στο άλλο, ενώ ξεπροβάλλει το φάσμα ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου, με τους ανταγωνισμούς «στο κόκκινο».

* * *

Στο διά ταύτα, το ΔΝΤ διαπιστώνει ότι «υπάρχει αφθονία κεφαλαίων παγκοσμίως» και καλεί σε κινητοποίησή τους «για μέγιστα οικονομικά αποτελέσματα», ζητώντας από τον χρηματοπιστωτικό τομέα, με την εποπτεία του κράτους και των υπερεθνικών οργανισμών, «όχι μόνο να διασφαλίσει σταθερότητα και ανθεκτικότητα, αλλά και να ενθαρρύνει τη συνετή ανάληψη κινδύνων και τη δημιουργία αξίας». Ομολογούν δηλαδή ότι το υπόβαθρο των κρίσεων δεν είναι η έλλειψη κεφαλαίων, αλλά αντίθετα η υπερσυσσώρευσή τους και η αδυναμία να βρουν διέξοδο σε επενδύσεις με ικανοποιητικό ποσοστό κέρδους.

Γι' αυτό το ΔΝΤ προτείνει ο χρηματοπιστωτικός τομέας να δώσει γενναιόδωρη στήριξη στις επενδύσεις, με κρατικές και άλλες εγγυήσεις, ώστε να διοχετευτούν κεφάλαια στην αγορά με μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους και μικρότερο ρίσκο, προκειμένου η παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία να ...κλωτσήσει λίγο πιο πέρα το τενεκεδάκι της κρίσης. Υποδεικνύει μάλιστα το ΔΝΤ την εμβάθυνση της «πράσινης μετάβασης», ζητώντας από τα κράτη και τις κυβερνήσεις να δημιουργήσουν ακόμα μεγαλύτερο «δημοσιονομικό χώρο», «να καταργηθούν οι επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων και να οδηγηθεί το κεφάλαιο εκεί που χρειάζεται περισσότερο». Να στηρίξουν δηλαδή με κρατικό χρήμα και με τη συνολικότερη πολιτική τους τις επενδύσεις στην «πράσινη οικονομία». Για όποιον αμφέβαλε για το πραγματικό κίνητρο και τη σκοπιμότητα αυτών των επενδύσεων, το ΔΝΤ έρχεται να δώσει τελεσίδικες απαντήσεις...

* * *

Το ίδιο ισχύει και με την επένδυση στην «ψηφιοποίηση» του κράτους και της εργασίας. Το ΔΝΤ διαπιστώνει «έλλειμμα παραγωγικότητας», προτείνοντας μια σειρά από κρατικές παρεμβάσεις και μέτρα που πρέπει να ενταθούν. Τέτοια είναι για παράδειγμα η «βελτίωση της διακυβέρνησης και των θεσμών», η «μείωση της γραφειοκρατίας», η «αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης», «καλύτερες δαπάνες για την Εκπαίδευση και την Ερευνα και Τεχνολογία». Κι εδώ επιβεβαιώνεται ότι κίνητρο και προτεραιότητα για τη χρήση της τεχνολογίας στην οργάνωση του κράτους και της παραγωγής δεν είναι η βελτίωση της ζωής των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, αλλά η αύξηση της παραγωγικότητας, η μεγαλύτερη δηλαδή εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης ώστε να αυξάνεται το κέρδος.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ στέκεται ειδικά στη βελτίωση της παραγωγικότητας μέσω της τεχνητής νοημοσύνης: «Η τεχνητή νοημοσύνη έχει προοπτικές για υψηλότερη παραγωγικότητα. Ερευνα του ΔΝΤ διαπιστώνει ότι η τεχνητή νοημοσύνη, εάν γίνει σωστή διαχείρηση, έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την παγκόσμια ανάπτυξη έως και 0,8 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτή η τεχνολογία δεν θα περιμένει, για αυτό οι χώρες οφείλουν να βιαστούν». Το 2024, που η τεχνολογία προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, το κεφάλαιο κατευθύνει την ανάπτυξη και τη χρήση της στην αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης, σε βάρος δηλαδή των εργαζομένων και του λαού.

* * *

Δίπλα στα παραπάνω, η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ανακοινώνοντας την περασμένη βδομάδα την τρίτη συνεχόμενη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, διαπίστωσε ότι «η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη ήταν πιο αδύναμη από το αναμενόμενο, ενώ η βιομηχανική παραγωγή ήταν ιδιαίτερα ασταθής». Πρόσθεσε ότι «οι επιχειρήσεις επεκτείνουν τις επενδύσεις αργά», ότι «οι εξαγωγές έχουν αποδυναμωθεί, ειδικά για τα αγαθά» και ότι η κατανάλωση δεν μπορεί να στηρίξει την ανάπτυξη, αφού «τα νοικοκυριά κατανάλωσαν λιγότερο». Στάθηκε κι αυτή στις «πηγές γεωπολιτικού κινδύνου», όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, προβλέποντας ότι «θα μπορούσε να διαταράξει τον ενεργειακό εφοδιασμό και το παγκόσμιο εμπόριο».

Στην εποχή των τεράτων, οι εκθέσεις των διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών επιβεβαιώνουν τα αδιέξοδα του καπιταλισμού και υποδεικνύουν ως «διέξοδο» μέτρα και πολιτικές που φορτώνουν ακόμα περισσότερα βάρη στον λαό, ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση, στη σκιά του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα και από την έκθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος σήμανε «ώρα πολέμου» και έδειξε ως «διέξοδο» από την επερχόμενη κρίση τη μεταστροφή της οικονομίας σε πολεμική. Ο εκβιασμός που κάνει στον λαό ο καπιταλισμός που κακοφόρμισε, είναι «διάλεξε τις αλυσίδες σου και πώς θες να πεθάνεις», φέρνοντας στην ημερήσια διάταξη το μόνο πραγματικό και επίκαιρο δίλημμα: Από αδιέξοδο σε αδιέξοδο, στο σύστημα που γεννά πολέμους, φτώχεια, εκμετάλλευση; `Η οργάνωση και σύγκρουση για την ανατροπή του;


Κ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου