Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Στήριξη στο κεφάλαιο – ψίχουλα στο λαό

 

  Πηγή: Eurokinissi

 

Τη διασφάλιση των κερδών των μονοπωλιακών ομίλων διατυμπανίζει σε συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής».

Αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας, ο πρωθυπουργός αναλύει την καπιταλιστική ανάπτυξη που εγγυάται για το κεφάλαιο και τα κέρδη του ενώ για τους εργαζόμενους επικαλείται τα ψίχουλα που – κατά καιρούς – δίνει και τα οποία βέβαια φροντίζει να τους τα παίρνει από την άλλη τσέπη. 

Ενδεικτική είναι η απάντησή του στην ερώτηση για την πιθανότητα αύξησης του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022 όπου αναφέρει: «Από εκεί και πέρα, για τον κατώτατο μισθό δεν είμαι έτοιμος ακόμα να σας απαντήσω. Έχω δεσμευτεί ότι θα υπάρξει μία δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του '22 (…) Όμως, θέλω να τονίσω θα ήταν σφάλμα εάν αυτή τη στιγμή παίρναμε οποιαδήποτε απόφαση χωρίς να γνωρίζουμε, πρώτον, την πραγματική αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας και, δεύτερον, την πραγματική κατάσταση των επιχειρήσεων».

Οσον αφορά την "ανάπτυξη", εδώ εμφανίζεται γαλαντόμος όσον αφορά το κεφάλαιο και τους επιχειρηματικούς ομίλους, δηλώνοντας πως η κυβέρνησή του ενδιαφέρεται για «Μία ανάπτυξη η οποία προέρχεται ολοένα και περισσότερο από επενδύσεις και από εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών» (...) «Είμαστε μια αξιόπιστη χώρα η οποία κάνει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και βελτιώνει την ανταγωνιστικότητά της. Αυτό έχει αντίκρισμα στο κόστος δανεισμού, στην ταχύτητα με την οποία εκταμιεύονται οι ευρωπαϊκοί πόροι, στην άνεση με την οποία μπορούμε πια να μιλάμε σε ξένους επενδυτές και να τους πείθουμε να επενδύουν στην Ελλάδα». Ουσιαστικά, διαφημίζει ως δέλεαρ για ντόπιους και ξένους επενδυτές, το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων που νομοθέτησε η κυβέρνησή του για να έχει το κεφάλαιο φθηνό εργατικό δυναμικό.  

Για την ακρίβεια, φταίει η παγκόσμια κρίση

Οσον αφορά την ακρίβεια και σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την εφαρμοζόμενη πολιτική που έχει τσακίσει, μισθούς, συντάξεις και λαϊκά εισοδήματα, επικαλείται την παγκόσμια κρίση τιμών ενώ ειδικά για τις αυξήσεις στο ρεύμα, παραπέμπει στην κρατική επιδότηση της ενέργειας για τα νοικοκυριά, η οποία είναι σταγόνα στον ωκεανό των αυξήσεων και εφαρμόζεται για μικρό χρονικό διάστημα, την ώρα που είναι κοινό μυστικό πως οι αυξήσεις δεν έχουν προσωρινό χαρακτήρα, αλλά ήρθαν για να μείνουν.

Επικαλείται ακόμα, την εφάπαξ ενίσχυση των 250 ευρώ προς τους χαμηλοσυνταξιούχους, των οποίων το εισόδημα έχει εξανεμιστεί τα τελευταία χρόνια από τις συνεχείς περικοπές αλλά και την κατάργηση της 13ης – 14ης σύνταξης, και σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτει τις απώλειες που είχαν. Επίσης, υπεραμύνεται την πολιτική της φοροληστείας των λαϊκών στρωμάτων την ώρα που δίνει απλόχερα φοροαπαλλαγές για καύσιμα κ.α. στο μεγάλο κεφάλαιο και τις επιχειρήσεις, στο όνομα της ενίσχυσης της “ανταγωνιστικότητας” και του “φιλικού επενδυτικού κλίματος”.

Χαρακτηριστική είναι η απάντησή του στην ερώτηση για το ενδεχόμενο μείωσης του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ 24% όπου δηλώνει «Όλα αυτά θα τα αξιολογήσουμε με πολλή προσοχή στα πλαίσια του νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Και, βέβαια, θα εξαρτηθούν αφενός από τον δημοσιονομικό χώρο ο οποίος θα προκύψει από τη ρωμαλέα ανάπτυξη και από την άλλη από τη συζήτηση που αφορά το πλαίσιο, το νέο δημοσιονομικό Σύμφωνο Σταθερότητας, άρα και από τους δημοσιονομικούς στόχους που θα έχουμε από το '23 και μετά».

Νέοι εργαζόμενοι, χωρίς δικαιώματα, βορά στην εργοδοσία

Ερωτώμενος για τη νέα γενιά και τις συνθήκες εργασίας, ο Κυρ. Μητσοτάκης υπεραμύνεται της πολιτικής που έχει μετατρέψει σε φθηνό εργατικό δυναμικό, χωρίς δικαιώματα τους νέους, βορά στις ορέξεις των εργοδοτών. Αναφέρει χαρακτηριστικά «πασχίζουμε για να δώσουμε στα νέα παιδιά γνώσεις, δεξιότητες και ευκαιρίες να μπορέσουν να χτίσουν την επαγγελματική τους διαδρομή στην πατρίδα μας. Άρα, να μπορέσουμε να ευθυγραμμίσουμε τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, μια οικονομίας που αναπτύσσεται, με την προσφορά δεξιοτήτων σε επίπεδο νέας γενιάς».

Και προσθέτει: «Οι ενεργητικές πολιτικές εργασίας, και εκεί θέλω να διαθέσουμε πολλούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, η απόκτηση πρόσθετων δεξιοτήτων, η επανεκπαίδευση του εργατικού μας δυναμικού, των νέων αλλά και των μεγαλύτερων, σε μία διαρκή διαδικασία απόκτησης νέων δεξιοτήτων, αυτό είναι ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση την οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Έχουμε μια συνεκτική πολιτική για αυτόν τον σκοπό, η οποία έχει να κάνει με την εκπαίδευση, τα δικαιώματα, τη συμμετοχή στην πολιτική διαδικασία, την επαγγελματική αποκατάσταση, την ποιότητα ζωής, αυτό που αποκαλούν οι Αγγλοσάξονες work-life balance, δηλαδή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής». Φέρνει σαν παράδειγμα το Πρώτο ένσημο, που εφαρμόζει η κυβέρνησή του με βάση το οποίο οι εργοδότες εισπράττουν ζεστό χρήμα για κάθε νεοεισερχόμενο στην εργασία, ενώ οι εργαζόμενοι παίρνουν μισθούς – ψίχουλα.

Ειδικότερα για την Τεχνική Εκπαίδευση ο πρωθυπουργός σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «Η απόφασή μας να στρέψουμε κάποια νέα παιδιά προς την τεχνική εκπαίδευση ήταν μία συνειδητή απόφαση, η οποία πιστεύω ότι θα δικαιωθεί σε βάθος χρόνου», αποκαλύπτει την πρόθεση της κυβέρνησης να υλοποιήσει την αξίωση των επιχειρήσεων για φθηνό εργατικό δυναμικό που θα ανταποκρίνεται στις άμεσες ανάγκες τους, την οποία μάλιστα παρουσιάζει σαν πολιτική προς όφελος της νέας γενιάς. Επίσης, αποκαλύπτει γιατί η κυβέρνηση με νόμους ορθώνει  μεγαλύτερα εμπόδια και φραγμούς προς τις πανεπιστημιακές σπουδές και ενισχύει τους ταξικούς φραγμούς σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης.

Εκλογές στο τέλος της 4ετίας

Ο Κυρ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνει την πρόθεσή του να μην πάει σε εκλογές πριν το τέλος της τετραετίας, επικαλούμενος την ανάγκη σταθερότητας του αστικού συστήματος ενώ αναφερόμενος στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ, εκφράζει την προσδοκία του για "έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας" και "ουσιαστική, ποιοτική αντιπολίτευση με προτάσεις".

Για τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά και την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησής του, επαναλαμβάνει ότι στόχος του είναι «η ενίσχυσης της θέσης της Ελλάδας ως αξιόπιστου περιφερειακού παίκτη, με τον οποίο θέλουν να συνομιλούν όλοι», στο πλαίσιο της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της θέσης της εγχώριας αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή. 

"Αποτελεσματικό" το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους

Για την πανδημία, ο Κυρ. Μητσοτάκης υπεραμύνεται των μέτρων που έχουν διχάσει τον λαό σε εμβολιασμένους και μη, και προσαρμόζει τα υγειονομικά πρωτόκολλα  στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.

Χαρακτηρίζει "ικανοποιητική" την αύξηση στον ρυθμό εμβολιασμών για τους άνω των 60 κι ενώ τους έχει επιβάλλει 100 πρόστιμο τον μήνα για τους πείσει (!) ενώ για την κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας μεταφέρει τις ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ, παρότι και η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι υπόλοιπες προχωρούσαν εδώ και χρόνια, βήμα βήμα την εμπορευματοποίησή του προς όφελος του ιδιωτικού τομέα. 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου