Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021

Ευελιξία


Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν, σε συνέντευξή του για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, σημειώνει πως με αυτή «θα διασφαλίσουμε περισσότερο ρεαλιστική, αλλά ταυτόχρονα αξιόπιστη πορεία μείωσης του χρέους για τα κράτη - μέλη και ειδικότερα για τις χώρες με υψηλό χρέος». Πίσω από τα «ήξεις - αφήξεις», που αποτυπώνουν και τους σχετικούς ανταγωνισμούς στο πλαίσιο της ΕΕ, ξεκάθαρο είναι ότι όπως και το «παλιό» Σύμφωνο, έτσι και το νέο θα λειτουργεί σαν μια μόνιμη μέγγενη για τους λαούς και τις ανάγκες τους, επιβάλλοντάς τους να ξεπληρώνουν «αξιόπιστα» τις δημοσιονομικές «τρύπες» που θα ανοίγει η στήριξη των επενδύσεων του κεφαλαίου. Αυτήν τη στήριξη και τα περιθώριά της θα αποτυπώνει η όποια «ευελιξία» στο Σύμφωνο, και όχι βέβαια τις ανάγκες των λαών, που σε αντίθεση με τα παραμύθια κυβέρνησης, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και των υπόλοιπων, δεν συναντιούνται πουθενά με την καπιταλιστική κερδοφορία. Γιατί η καπιταλιστική οικονομία και η πολιτική που την υπηρετεί χωράνε όντως κάθε είδους «ευελιξία» για τα καπιταλιστικά κέρδη, αλλά με τίποτα δεν μπορούν να ξεφύγουν από τους «σιδερένιους νόμους» του σάπιου συστήματος. Γι' αυτό οι κυβερνήσεις και οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις μπορεί να μην είναι ούτε στάλα «δογματικές» όταν πρόκειται να αλλάξουν ακόμα και όσα χτες εμφάνιζαν ως «ευαγγέλιο», αλλά δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους όταν πρόκειται να θωρακίσουν την καπιταλιστική εκμετάλλευση με νέα αντεργατικά μέτρα και μεταρρυθμίσεις.

Παράλληλο...

Νέα αύξηση καταγράφεται από την ΕΛΣΤΑΤ στους θανάτους για τις πρώτες 43 βδομάδες του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Πιο συγκεκριμένα, καταγράφονται 11.185 περισσότεροι θάνατοι (+10,76%) για τους μήνες Γενάρη - Οκτώβρη, από 103.946 απώλειες πέρυσι, στις 115.131 φέτος. Είναι φανερό ότι μιλάμε για «πλεονάζουσα θνησιμότητα» που εξηγείται και από την επέλαση του κορονοϊού, ενώ αντίστοιχη τάση αύξησης είχε αποτυπωθεί και το 2020 σε σχέση με το 2019. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι οι περισσότεροι θάνατοι το 2021 σε σχέση με το 2020 καταγράφηκαν την 26η βδομάδα (28/6 - 4/7/2021) με αύξηση 44,6%. Εκείνη τη βδομάδα οι θάνατοι από κορονοϊό ήταν σε χαμηλά σχετικά επίπεδα, από 4 έως 13. Αντίστοιχη τάση δείχνουν τα στοιχεία και για την 31η βδομάδα (2/8 - 8/8/21), με ποσοστό αύξησης θανάτων 43,1% σε σχέση με το 2020, αν και την ίδια περίοδο οι θάνατοι από κορονοϊό κινούνταν πάλι σε χαμηλά επίπεδα. Αν αυτά τα στοιχεία συνδυαστούν με τις έρευνες που αποτυπώνουν την κατακόρυφη μείωση της πρόσβασης του πληθυσμού σε αναγκαίες υπηρεσίες Υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, δημιουργούνται βάσιμες ενδείξεις για ένα «παράλληλο έγκλημα» που εξελίσσεται στο φόντο της πανδημίας.


... έγκλημα

Σε αυτό συνηγορεί άλλωστε και η μετατροπή του συστήματος σε μιας νόσου καθώς, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, ένα 16% του πληθυσμού διακόπτει, αναβάλλει ή παρατείνει τη θεραπεία του, ενώ ένα 11% δεν έλαβε τις θεραπευτικές ή/και διαγνωστικές εξετάσεις που χρειαζόταν κατά τον τελευταίο χρόνο. Ποιος είναι ο αυτουργός γι' αυτό το «παράλληλο έγκλημα»; Μα το κράτος που βασίζεται στη λογική «κόστους - οφέλους» και με βάση αυτό το κριτήριο κρατά κλειστά μεγάλα νοσοκομεία, όπως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Που αντί για την επίταξη του ιδιωτικού τομέα, θωρακίζει την κερδοφορία των ιδιωτών κλινικαρχών, συμβάλλοντας τελικά όχι στην προστασία του λαού αλλά στην ολοένα και μεγαλύτερη έκθεσή του σε μεγάλους κινδύνους για την υγεία και τη ζωή του. Αυτή είναι η ανεπανάληπτη ...«ικανότητα» της πολιτικής εμπορευματοποίησης της Υγείας, που όλες οι κυβερνήσεις ξεδιπλώνουν, με όλο και πιο τραγικά αποτελέσματα για τον λαό, αλλά «ευεργετικά» για τους ιδιώτες επιχειρηματίες της Υγείας.


Πρόβες συγκρούσεων

Περίπου 4.600 στρατιώτες από κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ και «συνεργάτες» τους συμμετέχουν αυτές τις μέρες στην άσκηση του αμερικανικού στρατού «Combined Resolve XVI», που ολοκληρώνεται στις 20 Δεκέμβρη στη Γερμανία. Σκοπός της άσκησης είναι να αξιολογήσει την πολεμική ετοιμότητα μίας ταξιαρχίας τεθωρακισμένων της 1ης Μεραρχίας Πεζικού των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της περιφερειακής εναλλαγής δυνάμεων στο πλαίσιο της «Atlantic Resolve», της γιγαντιαίας άσκησης - πρόβας πολέμου των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στη μεθόριο με τη Ρωσία. Για πρώτη φορά, δυνάμεις του ελληνικού στρατού, συγκεκριμένα η 33 Μ/Κ Ταξιαρχία Πεζικού, συμμετείχε στη συγκεκριμένη άσκηση, μαζί με στρατιωτικές δυνάμεις από άλλες 9 χώρες, ανάμεσά τους κράτη της Βαλτικής, η Γεωργία, η Πολωνία και η Ουκρανία, που βρίσκεται στο επίκεντρο της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας. Η ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, στο ευρωπαϊκό πεδίο των επιχειρήσεων, δεν σταματά όμως εκεί. Στοιχεία της αμερικανικής ταξιαρχίας που ασκείται στη Γερμανία, είχαν αποβιβαστεί τον περασμένο Αύγουστο στην Αλεξανδρούπολη και συμμετείχαν στην τελευταία άσκηση που έλαβε χώρα με τον ελληνικό στρατό στο Πετροχώρι Ξάνθης. Με άλλα λόγια, η αξιοποίηση του λιμανιού και άλλων υποδομών της Αλεξανδρούπολης ως «σημείου εισόδου» των Αμερικανών προς τα «καυτά» ευρωπαϊκά μέτωπα έχει πολλές προεκτάσεις και σίγουρα δεν πρόκειται απλά για «ξεφόρτωμα» μεταγωγικών σε ένα λιμάνι που «δεν απειλεί κανέναν», όπως προσπαθούσε τις προάλλες να πείσει ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, έχοντας τον Πάιατ στο πλευρό του.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου