Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023

«Υψηλή αβεβαιότητα», «καθοδικοί κίνδυνοι» και ύφεση η μεγάλη εικόνα

 


INTIME NEWS

Τα όσα προβλέπονται στον προϋπολογισμό έχουν ως μεγάλο «ερωτηματικό» την πορεία της διεθνούς καπιταλιστικής οικονομίας, εκεί όπου τα μαύρα σύννεφα μαζεύονται, με την κυβέρνηση να επικαλείται τις «αβεβαιότητες» για την ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής για τη θωράκιση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.

Οπως επισημαίνεται, «ασφαλώς η οικονομική δραστηριότητα εξαρτάται από τις εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον και τις ενδεχόμενες εξωγενείς κρίσεις», σημειώνοντας ότι η διεθνής οικονομία παρουσιάζει σημάδια επιβράδυνσης, οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι σε χώρες της Ευρώπης αυξάνονται, ο πληθωρισμός, αν και αποκλιμακώνεται, συνεχίζει να παραμένει υψηλός διεθνώς, ειδικά σε βασικά είδη διατροφής, ενώ η περιοριστική νομισματική πολιτική επιδρά αρνητικά στην πιστωτική επέκταση.

Ολα αυτά φυσικά αντανακλούν το μεγάλο και ανεπίλυτο πρόβλημα της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας, αυτό της υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων που δεν βρίσκουν κερδοφόρα διέξοδο.

Ενώ βέβαια στην εξίσωση μπαίνει και η κατάληξη των παζαριών στο εσωτερικό της ΕΕ για τα νέα μνημόνια διαρκείας, σχετικά με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, εκεί όπου η κυβέρνηση διεκδικεί για λογαριασμό του κεφαλαίου «ευελιξία» στη διάθεση των κεφαλαίων για τις «πράσινες» μπίζνες και τους εξοπλισμούς.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό: «Οι προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία περιβάλλονται από υψηλή αβεβαιότητα και περιλαμβάνουν σημαντικό αριθμό καθοδικών κινδύνων. Μία πιθανή κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία, οι πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και οι λοιπές γεωπολιτικές εντάσεις ενδέχεται να επιδεινώσουν τις διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες και τις διακυμάνσεις στις τιμές τροφίμων, καυσίμων και άλλων βασικών εμπορευμάτων, με κίνδυνο να προκληθούν κοινωνικές αναταραχές σε ευάλωτες οικονομίες. Η αυξημένη γεωοικονομική αστάθεια δύναται να εντείνει τους περιορισμούς στη διασυνοριακή ροή αγαθών, κεφαλαίων, τεχνολογίας και εργαζομένων και να εμποδίσει την πολυμερή συνεργασία για την επίτευξη της ενεργειακής και επισιτιστικής ασφάλειας και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», όπως βαφτίζονται τα σχέδια για την Ενέργεια και τις «πράσινες μπίζνες».

Σημειώνει ακόμη πως οι κίνδυνοι αυτοί οδηγούν σε «πληθωριστικές πιέσεις» και ο κίνδυνος αυτός «ενδέχεται να οδηγήσει τις νομισματικές αρχές σε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, ασκώντας πίεση στους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και προκαλώντας συνέπειες στην πορεία της ανάπτυξης», προσθέτοντας πως «αν και οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες διεθνώς έχουν εξομαλυνθεί μετά την αναταραχή στον τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ και της Ελβετίας τον Μάρτιο 2023, τα κριτήρια χορήγησης δανείων έχουν αυστηροποιηθεί και η ζήτηση δανειακών κεφαλαίων σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη έχει υποχωρήσει, ενώ το κόστος δανεισμού για τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες παραμένει υψηλό, αυξάνοντας την πιθανότητα εμφάνισης μίας κρίσης χρέους.

Επιπλέον, στους ανωτέρω κινδύνους, οι οποίοι επιβαρύνουν την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, περιλαμβάνεται η όξυνση της κρίσης στον κλάδο των ακινήτων στην Κίνα».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις «παραδοχές» του προϋπολογισμού και τις προβλέψεις ΔΝΤ, ΕΚΤ και των υπόλοιπων οργανισμών:

  • Ο ρυθμός αύξησης του παγκόσμιου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) παραμένει κάτω του ετήσιου μέσου όρου 3,8% της περιόδου 2000 - 2019 και αναμένεται να επιβραδυνθεί από 3,5% το 2022 σε 3,0% το 2023 και 2,9% το 2024. Η επιβράδυνση είναι περισσότερο έντονη στις ανεπτυγμένες οικονομίες σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών οι προβλέψεις αναθεωρούνται για μεν τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) ανοδικά, για δε την Ευρωζώνη καθοδικά, σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του Ιουλίου του ΔΝΤ.
  • «Ο ρυθμός ανάπτυξης για την Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οκτωβρίου του ΔΝΤ, εκτιμάται σε 0,7% το 2023 και 1,2% το 2024, από 3,3% το 2022. Οι προβλέψεις έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες το 2023 και κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες το 2024 σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του Ιουλίου του ΔΝΤ. Για την Ισπανία προβλέπεται σημαντικός ρυθμός ανάπτυξης 2,5% το 2023 και 1,7% το 2024, ενώ για τη Γερμανία προβλέπονται ύφεση 0,5% το 2023 και ανάπτυξη 0,9% το 2024.
  • Σύμφωνα με τις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Autumn European Economic Forecast, November 2023), η οικονομία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) έχασε τη δυναμική της σε συνέχεια της εύρωστης ανάπτυξης που σημειώθηκε μετά την πανδημία, κατά τα έτη 2021 και 2022. Το υψηλό κόστος διαβίωσης, η ασθενική στήριξη του παγκόσμιου εμπορίου, η περιοριστική νομισματική πολιτική και η σημαντική μείωση της δημοσιονομικής στήριξης επηρέασαν την πορεία της οικονομίας».
 
Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου