Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023

Το ψέμα (των αυξήσεων σε μισθούς - συντάξεις) έχει κοντά ποδάρια

 

Μήνες τώρα, η κυβέρνηση κραυγάζει για τις αυξήσεις που σχεδιάζει να δώσει από το νέο έτος στους δημόσιους υπαλλήλους και στους συνταξιούχους. Από το πρωί μέχρι το βράδυ, κυβερνητικά στελέχη και «φίλα διακείμενα» ΜΜΕ μοιράζουν δεξιά και αριστερά λεφτά και επιδόματα... Οσο όμως τα ντεσιμπέλ της παραπληροφόρησης δυναμώνουν, τόσο οι τσέπες των δημοσίων υπαλλήλων, των συνταξιούχων και όλων των εργαζομένων αδειάζουν, μπροστά στη λαίλαπα της ακρίβειας που κατατρώει το λαϊκό εισόδημα. Η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη για τους χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά και για τους χαμηλά αμειβόμενους στο Δημόσιο, που ξύνουν τον πάτο του βαρελιού για να τα βγάλουν πέρα.

Μέσω της δημιουργικής στατιστικής, όμως, η κυβέρνηση προσπαθεί να εξωραΐσει ή και να συγκαλύψει εντελώς τη σκληρή πραγματικότητα που ζουν εκατομμύρια εργαζόμενοι και συνταξιούχοι. Αποσιωπά και αποκρύπτει την κατακρήμνιση μισθών και συντάξεων όλα τα προηγούμενα χρόνια, εξαιτίας της δικιάς της αντιλαϊκής πολιτικής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Και αντί για πραγματικές αυξήσεις, τάζει φιλοδωρήματα σε συνταξιούχους και εργαζόμενους, που δεν καλύπτουν ούτε τις τεράστιες απώλειες των τελευταίων πολλών ετών.

* * *

Την πραγματικότητα αυτή καταγράφει και ο κρατικός προϋπολογισμός που κατατέθηκε προχτές στη Βουλή. Σύμφωνα με αυτόν, οι αυξήσεις που θα δοθούν το 2024 μετά από τόσα χρόνια και αφού έχουν επιβληθεί δρακόντειες περικοπές στο Δημόσιο, ανέρχονται στα 689 εκατ. ευρώ. Ετσι, η συνολική δαπάνη για τους μισθούς στο Δημόσιο θα ανέλθει στα 14,834 δισ. από 14,145 δισ. ευρώ το 2023. Η αύξηση αυτή είναι μόλις 4,87% και δεν προδιαγράφει αυξήσεις, αλλά «πάγωμα» (αν όχι νέα κατρακύλα) των μισθών, αν υπολογίσει κανείς τον πληθωρισμό που «τρέχει» και το γεγονός ότι την περίοδο 2008 - 2020 η μείωση του ονομαστικού μέσου μεικτού μισθού των δημοσίων υπαλλήλων έφτασε το 25,6%!

Θα το 'θελε πολύ η κυβέρνηση να αλαλάζουν από χαρά οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, επειδή αυξάνει τις αποδοχές τους «για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια», όπως γραφόταν χτες στον Τύπο και να ξεχάσουν ότι το 2020, το 20% έπρεπε να ζήσει με μεικτό μισθό κάτω από 900 ευρώ, όταν πριν από 10 χρόνια το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 12%. `Η να διαγράψουν το γεγονός ότι το 10% των δημοσίων υπαλλήλων έχει μισθό μεταξύ 900 και 1.000 ευρώ, όταν το 2020 ήταν το 6%. Κι αν πάμε στους μισθούς πάνω από 1.600 ευρώ μεικτά, το ποσοστό υποδιπλασιάστηκε μέσα σε μια δεκαετία, από 15% σε 6%. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι το 78% των δημοσίων υπαλλήλων να αμείβεται σήμερα με μισθό κάτω από 1.300 ευρώ μεικτά, όταν το 2010 τέτοιους μισθούς έπαιρναν λίγο πάνω από τους μισούς (58%).

* * *

Ετσι φτάσαμε το 2021 ο μέσος μισθός των τακτικών δημοσίων υπαλλήλων να είναι μόλις 1.153 ευρώ μεικτά, από τα οποία, πέραν της φορολογίας τους, που κυμαίνεται από 9% έως 28%, μειώνεται κατά επιπλέον 23% λόγω κρατήσεων για τις ασφαλιστικές εισφορές. Χώρια οι τεράστιες απώλειες από την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, που θεωρούνται «περασμένα - ξεχασμένα» για τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, και τις προηγούμενες των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Σε κάθε περίπτωση, οι δημόσιοι υπάλληλοι χάνουν κάθε χρόνο περίπου 2 δισ. σε εισόδημα, με έτος βάσης το 2010, σύμφωνα με σχετική μελέτη της ΑΔΕΔΥ. Ποιες αυξήσεις λοιπόν τσαμπουνάει η κυβέρνηση;

Ολα αυτά ισχύουν βέβαια και στην περίπτωση των συνταξιούχων, για τους οποίους η αύξηση που επιφύλαξε η κυβέρνηση είναι μόλις 3%! Από αυτήν μάλιστα εξαιρούνται οι 750.000 παλιοί συνταξιούχοι που έχουν την περίφημη «προσωπική διαφορά», δηλαδή το μόνιμο χαράτσι που σκαρφίστηκαν οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, μαζί με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Αυτοί δηλαδή που αφαίρεσαν από τους συνταξιούχους 90 δισ. ευρώ την περίοδο 2010 - 2023, ενώ αρνούνται να επιστρέψουν τη 13η και 14η σύνταξη, κάτι που σε ετήσια βάση τούς αφαιρεί 4,4 δισ. ευρώ.

* * *

Για τους συνταξιούχους, που αύριο, Παρασκευή, κατεβαίνουν σε πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, υπάρχει και η εξής «μεγάλη εικόνα» των συνεπειών της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόστηκε σε βάρος τους απ' όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις: Παλιές και νέες περικοπές έχουν οδηγήσει ώστε το 30% των κύριων συντάξεων να είναι κάτω από 500 ευρώ, τα αναδρομικά δεν αποδίδονται, ενώ οι νέες συντάξεις, που έχουν καταντήσει προνοιακά επιδόματα από τους συντελεστές του νόμου Κατρούγκαλου, συνεχίζουν να βγαίνουν με τον αραμπά! Μόνο με το χαράτσι της «εισφοράς αλληλεγγύης» προς το ΑΚΑΓΕ, θα τους πάρουν το 2024 άλλο μισό δισ., ποσό μεγαλύτερο από αυτό που θα πάρουν ως «αύξηση» το ίδιο έτος οι συνταξιούχοι!

Το ψέμα της κυβέρνησης έχει κοντά ποδάρια! Δημοσιονομική σταθερότητα για τα κέρδη του κεφαλαίου και λαϊκές ανάγκες δεν συναντιούνται πουθενά. Γι' αυτό άλλωστε η κυβέρνηση διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι οι αυξήσεις που υπόσχεται δεν αμφισβητούν ούτε κατά διάνοια τις «αντοχές της οικονομίας» και του προϋπολογισμού, ενώ είναι βέβαιο ότι θα τις πάρει πίσω διπλές και τρίδιπλες από την άλλη τσέπη μισθωτών και συνταξιούχων, που δεν προλαβαίνουν να βουλώνουν τρύπες... Είναι γελασμένη όμως αν νομίζει ότι η προπαγάνδα της θα πιάσει τόπο. Οπως και τα άλλα κόμματα, που έχουν βάλει την υπογραφή τους στους ρημαγμένους μισθούς και τώρα παριστάνουν χωρίς καμιά ντροπή τους τιμητές και τους σωτήρες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου