Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021

ΕΚΘΕΣΗ «SIPRI» Νέο ρεκόρ στις παγκόσμιες πωλήσεις εξοπλισμών Σε συνθήκες συρρίκνωσης της καπιταλιστικής οικονομίας

 

Copyright 2019 The Associated

Νέο ρεκόρ πωλήσεων, για έκτη συνεχόμενη χρονιά, κατέγραψαν οι παγκόσμιοι κολοσσοί της πολεμικής βιομηχανίας, παρά τη μεγάλη οικονομική κρίση του 2020.

Ο κύκλος εργασιών των 100 μεγαλύτερων ομίλων στον τομέα των εξοπλισμών έφτασε το 2020 στα 531 δισ. δολάρια (470 δισ. ευρώ), με τις μισές και πλέον από τις βιομηχανίες αυτές να έχουν έδρα τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου Ερευνών της Στοκχόλμης για τη Διεθνή Ειρήνη (SIPRI).

Το άθροισμα των πωλήσεων όπλων και στρατιωτικών υπηρεσιών σε διεθνές επίπεδο αυξήθηκε κατά 1,3%, την ώρα που η παγκόσμια οικονομία συρρικνωνόταν κατά πάνω από 3%, σημειώνει το Ινστιτούτο.

Ο τζίρος των 100 μεγαλύτερων ομίλων όπλων βρίσκεται σε συνεχή άνοδο από το 2015 και αθροιστικά η άνοδος έχει φτάσει στο 17%, υπογραμμίζει το SIPRI.

Εξαιρουμένων μόνο ορισμένων ρωσικών (ο τζίρος τους υποχώρησε κατά 6,5%) και γαλλικών (-7,7%) ομίλων, οι πολεμικές βιομηχανίες άλλων χωρών κατέγραψαν αύξηση πωλήσεων την περασμένη χρονιά.

Κυριαρχία αμερικανικών μονοπωλίων και άνοδος κινεζικών

Πέντε αμερικανικοί γίγαντες μονοπωλούν για άλλη μια φορά τις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης: Η «Lockheed Martin» (μαχητικά αεροσκάφη «F-35», πύραυλοι κ.λπ.) εδραιώθηκε στην πρώτη θέση, με πωλήσεις 58,2 δισ. δολαρίων, μπροστά από τη «Raytheon», την «Boeing», τη «Northrop Grumman» και την «General Dynamics».

Η βρετανική «BAE Systems» βρίσκεται στην υψηλότερη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών ομίλων (6η), ακολουθούμενη από την «Airbus» (11η).

Οι κινεζικές «Norinco» (7η), AVIC (8η) και CETC (9η) και η αμερικανική «L3 Harris» (10η) συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα.

Πίσω από τις 41 αμερικανικές επιχειρήσεις της κορυφαίας εκατοντάδας και το μερίδιο αγοράς τους, που φτάνει το 54%, 26 ευρωπαϊκές εταιρείες εξασφάλισαν το 21% των συνολικών πωλήσεων. Τις ακολούθησαν οι κινεζικές (13% του συνόλου με 5 εταιρείες) και οι ρωσικές (5% με 9 εταιρείες).

Αναλυτές του SIPRI επισημαίνουν μάλιστα ότι ο καθορισμός των παραπάνω μεγεθών και των προεκτάσεών τους γίνεται ακόμα πιο πολύπλοκος, καθώς η τεχνολογία της πληροφορικής δύσκολα πλέον διαχωρίζεται από την τεχνογνωσία της αμυντικής βιομηχανίας. Οπως σημειώνουν, ειδικά στις ΗΠΑ κορυφαίες επιχειρήσεις της Silicon Valley, όπως η «Google», η «Microsoft» και η «Oracle» επιχειρούν να διεισδύσουν στην αμυντική βιομηχανία, ενώ αντίστοιχη τάση παρατηρείται και στην Κίνα.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου