Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021

Η κερδοφορία της πατέντας στερεί το εμβόλιο από εκατομμύρια ανθρώπους

 

Ακόμα και ληγμένα εμβόλια «δωρίζονται» στους «φτωχότερους» λαούς

 

Οι εμβολιασμοί σε χώρες της Αφρικής βρίσκονται σε τραγικά χαμηλά επίπεδα

Associated Press

Οι εμβολιασμοί σε χώρες της Αφρικής βρίσκονται σε τραγικά χαμηλά επίπεδα
Τη μεγάλη διεθνή ανισομετρία στους εμβολιασμούς, θεραπείες και διαγνωστικά μέσα επανέφερε στην επιφάνεια η νέα παραλλαγή «Ομικρον» του κορονοϊού, μία ακόμα πλευρά στην αντιλαϊκή διαχείριση της πανδημίας που μπαίνει εμπόδιο στην έγκαιρη αντιμετώπισή της.

Σε αυτό το πλαίσιο, για «ακραίες εμβολιαστικές διακρίσεις», που έχουν καταδικάσει την αφρικανική ήπειρο στην τελευταία θέση των εμβολιασμών σε παγκόσμιο επίπεδο, κάνει λόγο έκθεση τα στοιχεία της οποίας επιβεβαιώνουν ότι όσο το εμβόλιο αποτελεί χρυσοφόρο εμπόρευμα, οι «φτωχές» χώρες θα μένουν πίσω και θα αποτελούν εκκολαπτήριο νέων μεταλλάξεων.

Συγκεκριμένα, σε έκθεσή του το ίδρυμα «Mo Ibrahim» αναφέρει ότι η Αφρική δεν θα καταφέρει να ξεπεράσει την πανδημία αν δεν εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού της έως το τέλος του 2022. Αυτήν τη στιγμή όμως, όπως επισημαίνει, ο εμβολιασμός στις αφρικανικές χώρες είναι μόλις γύρω στο 6% του πληθυσμού, ενώ μόνο 5 από τις 54 αφρικανικές χώρες βρίσκονται σε καλό δρόμο για να πετύχουν τον στόχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να εμβολιάσουν πλήρως κατά της COVID-19 το 40% του πληθυσμού τους μέχρι το τέλος του 2021.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, μόλις 1 στους 15 Αφρικανούς έχει ανοσοποιηθεί πλήρως κατά της COVID-19, έναντι σχεδόν 70% των κατοίκων των χωρών του G7.

Η έκθεση αποδίδει την καθυστέρηση στις «ακραίες εμβολιαστικές διακρίσεις» - πίσω από τις οποίες βέβαια βρίσκονται η καπιταλιστική ανισομετρία, η εμπορευματοποίηση των εμβολίων και οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί - και αναφέρεται στα λιγοστά εμβόλια που έχουν σταλεί στην Αφρική, καθώς ο μηχανισμός COVAX ξεκίνησε να διανέμει εμβόλια στις πιο «φτωχές» χώρες με πολύ αργούς ρυθμούς.

Οπως καταγγέλλει η έκθεση, μάλιστα, πολλά από τα εμβόλια που δωρίζουν οι «πλούσιες» χώρες είτε είναι κοντά στην ημερομηνία λήξης τους είτε είναι ήδη ληγμένα, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να καταστραφούν!

Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας στοιχεία για τον ακριβή αριθμό των δόσεων εμβολίων των κρατών - μελών που είτε έληξαν είτε μεταπωλήθηκαν ή ακόμα «δωρίστηκαν» σε τρίτες χώρες, τόσο μέσω του μηχανισμού COVAX όσο και απευθείας από την ΕΕ.

Γενικεύεται η «ατομική ευθύνη με ποινή»

Την ίδια ώρα, και στα ισχυρότερα καπιταλιστικά κράτη οι κυβερνήσεις ανακοινώνουν ποινές και μεγάλα πρόστιμα για τους ανεμβολίαστους, «απογειώνοντας» την περιβόητη ατομική ευθύνη και επιχειρώντας να κρύψουν τις εγκληματικές ευθύνες τους.

Ετσι, μετά το «κορονοσήλιο» στην Ελλάδα, στην Αυστρία ανακοινώθηκε πρόστιμο έως και 600 ευρώ ανά τρίμηνο για όλους τους ανεμβολίαστους άνω των 14 ετών. Τα πρόστιμα θα αρχίσουν να επιβάλλονται μετά τις 15 Μάρτη, ενώ θα πληρώνουν και όσοι εμβολιασμένοι δεν κάνουν την τρίτη δόση 9 μήνες μετά τη δεύτερη...

Την ίδια ώρα, τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων για μελλοντικές πανδημίες, που ενδέχεται να είναι ακόμα πιο φονικές από την COVID-19, επανέλαβε μία από τους δημιουργούς του εμβολίου της Οξφόρδης και της «AstraZeneca». «Αυτή δεν είναι η τελευταία φορά που ένας ιός απειλεί τις ζωές και τη διαβίωσή μας», τόνισε η καθηγήτρια Σάρα Γκίλμπερτ.

«Η αλήθεια είναι ότι η επόμενη (σ.σ. πανδημία) ενδέχεται να είναι χειρότερη. Μπορεί να είναι πιο μεταδοτική ή πιο φονική, ή και τα δύο» και «οι πρόοδοι που κάναμε και η γνώση που κερδίσαμε δεν πρέπει να χαθούν», υπογράμμισε.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου