Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021

Μάνατζερς στον ΕΦΚΑ το επόμενο βήμα ιδιωτικοποίησης της Ασφάλισης

 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Την προπαγάνδιση του νέου νομοσχεδίου για τα επόμενα βήματα της ιδιωτικοποίησης της Ασφάλισης ανέλαβε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζαδάκης που σε δηλώσεις του το πρωί της Τρίτης στο ΣΚΑΙ εμφάνισε την πρόσληψη μάνατζερς από την αγορά στον ΕΦΚΑ σαν πανάκεια για τα χρόνια προβλήματα του Οργανισμού με ευθύνη των κυβερνήσεων.

Μίλησε για «πέντε - έξι παρεμβάσεις» στο νέο οργανόγραμμα του ΕΦΚΑ ο Κ. Χατζηδάκης και έκανε λόγο για «μάνατζερς με 3ετή συμβόλαια» που «θα μπορούν να αλλάξουν την εικόνα με τις κατευθύνσεις που θα δώσουμε», δηλαδή την πρόσληψη διευθυντικών στελεχών από την αγορά για να ενισχυθεί η εμπλοκή της επιχειρηματικής δράσης μέσα στο ασφαλιστικό σύστημα, που αποτελεί κυβερνητική κατεύθυνση. 

Άλλωστε σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας βασική επιδίωξη είναι η «αξιοποίηση» της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ, δηλαδή η παραχώρηση προς εκμετάλλευση σε επιχειρηματικούς ομίλους. Πρόκειται για ακίνητη περιουσία που έχει δημιουργηθεί από τις εισφορές των ασφαλισμένων. Ο υπουργός ανέφερε ακόμα ότι θα αλλάξει ο εσωτερικός έλεγχος με προφανή κυβερνητική επιδίωξη η ενίσχυση της πειθαρχικής καταστολής σε βάρος των εργαζομένων.

Επιπλέον αναφέρθηκε σε «κίνητρα και κυρώσεις» προς τους εργαζόμενους ανάλογα με το πόσες συντάξεις «βγάζει» κάτι που σηματοδοτεί λειτουργία με βάση την αρχή της «παραγωγικότητας», με τροποποιήσεις όσον αφορά την καταβολή μπόνους σε ορισμένους τομείς (π.χ. έκδοση συντάξεων), αλλά και «κυρώσεις» σε βάρος άλλων που θα κρίνονται μη «παραγωγικοί».

Για τις εκκρεμείς συντάξεις παραδέχθηκε ότι το πρόβλημα παραμένει και δεν θα μπορούσε να κάνει αλλιώς όταν τα στοιχεία δείχνουν πως το 10μηνο Γενάρης - Οκτώβρης 2021, ενώ εκδόθηκαν 176.167 συντάξεις, οι νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης το ίδιο διάστημα ανήλθαν στις 169.433. Αυτή η τραγική πραγματικότητα για τους συνταξιούχους με ευθύνη της κυβέρνησης γίνεται το άλλοθι για την παράδοση κρίσιμων λειτουργιών του ΕΦΚΑ στους ιδιώτες.

Οι προωθούμενες ανατροπές

Οι αλλαγές στον ΕΦΚΑ, που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο, με στόχο το σχέδιο νόμου να τεθεί για διαβούλευση μέσα στον Δεκέμβρη και να ψηφιστεί μέχρι τα τέλη του Γενάρη, περιλαμβάνουν:

  • Την πρόσληψη γενικών διευθυντών και διευθυντών από τον ιδιωτικό τομέα και το Δημόσιο, με 3ετή σύμβαση και δυνατότητα μιας ανανέωσης (6 χρόνια συνολικά), με αυξημένες αμοιβές, εκτός αυτών που ισχύουν στο Δημόσιο. Επίσης, νέα διοικητική και οργανωτική δομή, με αλλαγές στον τρόπο επιλογής του διοικητή και των υποδιοικητών του Οργανισμού και νέο οργανόγραμμα, που θα γίνει από εξωτερικό σύμβουλο.
  • Ενισχύεται η πολιτική του «μαστιγίου» σε βάρος των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ, που εδώ και χρόνια αναμετρούνται με την αποψίλωση του προσωπικού, με όλες τις κυβερνήσεις, όπως και τη σημερινή, να τους φορτώνουν τις ευθύνες για την κατάσταση στον οργανισμό. Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργείται νέα μονάδα «εσωτερικών υποθέσεων» (!) με επικεφαλής πρώην ανώτατο δικαστικό, που θα διενεργεί και αυτεπάγγελτα ελέγχους. Επιπλέον, επιταχύνονται και οι διαδικασίες των πειθαρχικών διώξεων, οι ΕΔΕ θα γίνονται από υπαλλήλους άλλων υπουργείων, ενώ καταργείται η συμμετοχή των αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων στα πειθαρχικά συμβούλια.
  • Αναβαθμίζεται και η «εξατομίκευση» των μισθών για το προσωπικό του Οργανισμού, με την ενίσχυση της αρχής της «παραγωγικότητας», με τροποποιήσεις όσον αφορά την καταβολή μπόνους σε ορισμένους τομείς (π.χ. έκδοση συντάξεων), αλλά και «κυρώσεις» σε βάρος άλλων που θα κρίνονται μη «παραγωγικοί».
  • Προκειμένου να ενταθεί η επιχειρηματική δράση στον ΕΦΚΑ, αλλάζει και το σύστημα προμηθειών, το οποίο θα προβλέπει εξαιρέσεις από τις διαδικασίες του σχετικού νόμου για την ανάθεση έργων και υπηρεσιών εκτός του Οργανισμού, σε ιδιωτικές εταιρείες. Την ίδια στόχευση υπηρετεί και η δημιουργία εταιρείας ειδικού σκοπού για την «αξιοποίηση» της ακίνητης περιουσίας του Οργανισμού.
902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου