Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019

Μέριμνα


«Μεταρρυθμίσεις που να σπάνε κόκαλα», για να πειστούν οι επενδυτές να βάλουν τα λεφτά τους, ζήτησε από την κυβέρνηση ο πρόεδρος της διεθνούς συμβουλευτικής εταιρείας «Grant Thornton», μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΕΒΕ στη Θεσσαλονίκη. Λίγο πριν, βέβαια, από το ίδιο βήμα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιος για τη Βιομηχανία και το Εμπόριο, Ν. Παπαθανάσης, είχε δώσει τις απαντήσεις του στο αίτημα των βιομηχάνων για μείωση του κόστους παραγωγής, προκειμένου να είναι πιο ανταγωνιστικές οι επιχειρήσεις τους. Πέραν των άλλων «πρωτοβουλιών» της κυβέρνησης, ο υφυπουργός ανέφερε πως στο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο προβλέπεται «μέριμνα για τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις Συλλογικές Συμβάσεις». Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι το πρόβλημά τους είναι η ίδια η ύπαρξη των Συλλογικών Συμβάσεων και γι' αυτό η κυβέρνηση σπεύδει να νομοθετήσει μια σειρά εξαιρέσεων από τις κλαδικές και την υπερίσχυση των τοπικών συμβάσεων, ενισχύοντας τις προϋποθέσεις για παραπέρα μείωση των μισθών. Μετά από όλα αυτά, δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι την ίδια ώρα που οι σύμβουλοι των πολυεθνικών ζητούν να «σπάσουν κόκαλα» οι αντεργατικές μεταρρυθμίσεις, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να βάλει τα συνδικάτα στο γύψο.

Ουρά
 
Οσο ήταν στην κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ καλούσε τους εργαζόμενους στις απεργίες για να υπερασπιστούν το έργο της κυβέρνησης απέναντι στο «κακό» ΔΝΤ και τις απαιτήσεις των «θεσμών», που όμως «έσταζαν μέλι» για τις αντιλαϊκές - αντεργατικές μεταρρυθμίσεις των ΣΥΡΙΖΑίων, ενάντια στις οποίες κινητοποιούνταν τα συνδικάτα. Προσαρμόζοντας το ίδιο ...τροπάρι στον αντιπολιτευτικό του ρόλο, ο ΣΥΡΙΖΑ καλούσε προχτές σε συμμετοχή στην απεργία «ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης για ξήλωμα κατακτήσεων των προηγούμενων ετών». Η κυβέρνηση όμως όχι μόνο δεν ξηλώνει, αντίθετα ενισχύει και διευρύνει όσα αντεργατικά μέτρα παρέλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στις απεργίες, για παράδειγμα, αξιοποιεί το 50%+1 για να νομοθετήσει την ηλεκτρονική ψηφοφορία, ενώ στις εξαιρέσεις των επιχειρησιακών συμβάσεων από τις κλαδικές χρησιμοποιεί το πόρισμα της «επιτροπής εμπειρογνωμόνων» που συγκρότησε ο ΣΥΡΙΖΑ για τα Εργασιακά. Δίπλα σε αυτά, η κυβέρνηση έχει κι άλλους λόγους να ευγνωμονεί τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού «δικαίωσε» την αντιλαϊκή πολιτική όλων των προηγούμενων ως «μονόδρομο» τάχα για το λαό, υπερασπίστηκε το στόχο της καπιταλιστικής ανάπτυξης ως κοινό «όραμα» εργαζομένων και κεφαλαίου, ενώ με τις όποιες δυνάμεις του στο κίνημα στήριξε μαζί με την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ τη γραμμή του εκφυλισμού και της ενεργότερης εμπλοκής κράτους και εργοδοσίας στα συνδικάτα. Και μόνο αυτά είναι αρκετά για να κόψουν οι εργαζόμενοι μια και καλή τη φόρα στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να τους κάνει «ουρά» στον κάλπικο καβγά του με την κυβέρνηση της ΝΔ.

Ευαίσθητοι
 
«Πιάστηκε η καρδιά τους» στην ΕΕ για τους θανάτους στο κολαστήριο της Μόριας. «Η πυρκαγιά που στοίχισε τη ζωή μιας γυναίκας και προκάλεσε τον τραυματισμό του παιδιού της είναι ένα τραγικό γεγονός, για το οποίο λυπούμαστε βαθιά», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν από τις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές δημιουργούν «μη βιώσιμες συνθήκες» στα ελληνικά νησιά. Αμέσως μετά τα κροκοδείλια δάκρυα για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, απόρροια της Συμφωνίας με την Τουρκία και του διπλού εγκλωβισμού, η Κομισιόν χαιρέτισε τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της ΝΔ, τα οποία με βεβαιότητα οδηγούν σε ακόμα περισσότερους θανάτους στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα, αλλά και σε χειρότερες συνθήκες διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, εφαρμόζοντας πιστά τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας. Μέχρι εκεί φτάνει επομένως η «ευαισθησία» τους: Στην έκφραση «συλλυπητηρίων» για τα θύματα της δικής τους αντιδραστικής πολιτικής στο Μεταναστευτικό - Προσφυγικό, την οποία εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις, και η σημερινή της ΝΔ.

Ερωτήσεις
 
Στον «αντιπολιτευτικό» τους οίστρο, 26 (!) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν Ερώτηση στην υπουργό Παιδείας για τη φοιτητική εστία του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης στο κέντρο της πόλης, που παραμένει κλειστή από το 2005. Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, «η υποστήριξη των φοιτητών που προέρχονται από τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα της κοινωνίας μας είναι υποχρέωση της πολιτείας», καθώς «αρκετές οικογένειες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για μίσθωση φοιτητικών κατοικιών». Η πρόθεση της ΝΔ να εμπλέξει ακόμα περισσότερο τους ιδιώτες στο ζήτημα της φοιτητικής στέγης είναι γνωστή και την υπερασπίστηκε πρόσφατα, επιχειρηματολογώντας υπέρ των ΣΔΙΤ, σε Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ. Το ερώτημα που προκύπτει, ωστόσο, είναι γιατί η εστία δεν αποκαταστάθηκε και δεν επαναλειτούργησε όλη την περασμένη πενταετία, που κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος όψιμα θυμήθηκε τις ανάγκες των φοιτητών. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι επί των ημερών του οι εστίες συνέχιζαν να καλύπτουν μόλις το 9% του συνόλου των φοιτητών, ενώ η μείωση των δαπανών για την Εκπαίδευση κατά 34% το διάστημα 2011 - 2018 έχει τη σφραγίδα και της δικής του διακυβέρνησης. Αυτήν την πραγματικότητα προσπάθησε να συγκαλύψει ο πρώην υπουργός Γαβρόγλου, ο οποίος, απαντώντας πριν από ένα χρόνο σε Ερώτηση του ΚΚΕ για τις εστίες, έλεγε προκλητικά ότι «ταυτίζεστε με τη ΝΔ» και ότι ο προγραμματισμός για την αναβάθμιση των εστιών απαιτεί τουλάχιστον ...10 χρόνια! Ας ανατρέξουν λοιπόν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στα πρακτικά εκείνης της συζήτησης στη Βουλή για να πάρουν τις απαντήσεις που ζητάνε...





Ριζοσπάστης   Παρασκευή 4 Οχτώβρη 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου