Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ «ΕΡΓΑΝΗ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΤΟΥ 2019


Υποαπασχόληση και ευελιξία το βασικό χαρακτηριστικό στην αγορά εργασίας



Φωτό αρχείου 
Φωτό αρχείου
Πηγή: Eurokinissi

Το ότι η υποαπασχόληση και η ευελιξία έχουν γίνει πλέον το βασικό χαρακτηριστικό στην αγορά εργασίας, φανερώνει το ότι μόλις 4 στις 10 νέες προσλήψεις τον περασμένο Σεπτέμβρη ήταν με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, ενώ οι υπόλοιπες ήταν συμβάσεις μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασίας. 

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», τον περασμένο μήνα μόλις το 41,74% των νέων συμβάσεων ήταν με πλήρη απασχόληση (με ένα μεγάλο μέρος τους να είναι συμβάσεις ορισμένου χρόνου και άρα να έχουν ημερομηνία λήξης), το 47,15% με μερική απασχόληση και το 11,11% με εκ περιτροπής εργασία.


Αντίστοιχα, κατά το διάστημα Γενάρης - Σεπτέμβρης στις νέες συμβάσεις, το 46,5% (κάτω και από τις μισές) ήταν με πλήρη απασχόληση, το 41,5% με μερική και το 12% ήταν συμβάσεις εκ περιτροπής. Η ζοφερή αυτή κατάσταση για τους εργαζόμενους δεν εμπόδισε τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση, κατά την πάγια τακτική των κυβερνώντων, να κάνει λόγο για «την ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας» η οποία αντανακλά «το ευρύτερο κλίμα θετικών προσδοκιών στην οικονομία και την απασχόληση»..!

Το μεγάλο βαθμό ευελιξίας και προσωρινότητας στην αγορά εργασίας, σε αντίθεση με τον αστικό μύθο ότι η ανάπτυξη, που ευαγγελίζονται ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, θα δημιουργήσει «ποιοτικές θέσεις» εργασίας, φανερώνει και το στοιχείο ότι το διάστημα Γενάρης - Σεπτέμβρης ενώ έγιναν 2.173.467 νέες συμβάσεις, ταυτόχρονα έγιναν και 1.885.930 απολύσεις.

Παρά δηλαδή το θετικό ισοζύγιο, το οποίο η κυβέρνηση προβάλλει, όπως μέχρι πρόσφατα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, στην πραγματικότητα η σταθερή εργασία με πλήρη απασχόληση έχει γίνει «είδος προς εξαφάνιση»...

Για τον μήνα Σεπτέμβρη έγιναν 308.121 προσλήψεις και 305.470 απολύσεις, καταγράφοντας θετικό ισοζύγιο μόλις κατά 2.651 θέσεις εργασίας, το οποίο όμως βαίνει μειούμενο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια (6.556 θέσεις το 2018 και 17.128 θέσεις το 2017).

Αναφορικά με τις ροές απασχόλησης ανά δραστηριότητα, η εκπαίδευση καταγράφει θετικό ισοζύγιο κατά 65.267 θέσεις σε αντίθεση με την εστίαση και τα καταλύματα που καταγράφουν αρνητικό ισοζύγιο κατά 40.319 και 24.411 θέσεις εργασίας αντίστοιχα, αποτυπώνοντας τις γνωστές εποχικές διακυμάνσεις των συγκεκριμένων κλάδων απασχόλησης.

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου