Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε στη βρετανική εφημερίδα Morning Star στις 21/3 o KHALED BAKDASH, πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου του πανεπιστημίου της Δαμασκού και γραμματέας του γραφείου διεθνών σχέσεων της Συριακής Κομμουνιστικής Νεολαίας. Η συνέντευξη δίνει την οπτική γωνία των κομμουνιστών της Συρίας που συμμετέχουν στην αστική κυβέρνηση του Μπασάρ Αλ Άσαντ και προτάσσουν την απελευθέρωση, την ενότητα και την ανοικοδόμηση της χώρας τους από τον πόλεμο ως το πρωτεύον καθήκον τους. Ο Κ. Bakdash αναφέρεται στον ρόλο των Αμερικάνων, των Άγγλων και των Ρώσων, όπως επίσης για τους τζιχαντιστές και την λεγόμενη “Ελεύθερη Αντιπολίτευση”, εκφράζοντας αισιοδοξία για το μέλλον.

Ασχέτως αν διαφωνεί η συμφωνεί κάποιος με συγκεκριμένες επιλογές, ή θέσεις, του ΚΚ Συρίας (συμμετοχή στην κυβέρνηση Άσαντ, για το ρόλο της Ρωσίας, κλπ), η συνέντευξη περιλαμβάνει ενδιαφέροντα στοιχεία για την επέμβαση στην Συρία και τα διαφορετικά ιμπεριαλιστικά σχέδια που συγκρούονται εκεί με τραγικά θύματα τον Συριακό λαό και τα παιδιά του.


Η συνέντευξη

Morning Star: Στη Βρετανία, η αντίληψη πολλών ανθρώπων για τον πόλεμο στη Συρία είναι θολή στην καλύτερη περίπτωση, αν και πολλοί από εμάς έχουν αρκετή κατανόηση για να δυσπιστούμε στις ειδήσεις των ΜΜΕ και την καταφανή ψευδή παρουσίαση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Θα μπορούσατε να μας δώσετε μια σύντομη επισκόπηση του πολέμου στη Συρία;

Οι φυσικοί πόροι η αιτία του πολέμου

ΚΗ: Απολύτως. Πρώτον, η επίθεση στη Συρία οφείλεται στην ύπαρξη των φυσικών πόρων της χώρας μας.

Η Συρία έχει το τρίτο μεγαλύτερο απόθεμα φυσικού αερίου και έχει αντισταθεί στις προσπάθειες κατασκευής πετρελαιαγωγού και αγωγού φυσικού αερίου από τον Περσικό Κόλπο, ιδίως από το Κατάρ, στην Ευρώπη, γεγονός που θα έβλαπτε τη Ρωσία ως τον κύριο ευρωπαϊκό προμηθευτή. 

Σήμερα η Συρία είναι το μόνο αραβικό κράτος που αψηφά τον ιμπεριαλιστικό επεκτατισμό και ήταν ένας πυλώνας υποστήριξης για αντίσταση στο Ιράκ, το Λίβανο και την Παλαιστίνη. Τα αντιδραστικά καθεστώτα όπως η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και η Ιορδανία θεωρούν το παράδειγμα της Συρίας ασυγχώρητο.

Ο πόλεμος της Συρίας διαφέρει από του Ιράκ και του Αφγανιστάν, οι οποίοι ήταν πολύ ακριβοί και μάλλον ανεπιτυχείς. Ξεκινώντας από τη διοίκηση του Ομπάμα, ο αμερικάνικος πόλεμος πήρε μια έμμεση μορφή όπως αυτή της “Αραβικής Άνοιξης” στη Λιβύη ή των ” Επαναστάσεων των χρωμάτων” στην ανατολική Ευρώπη, αλλά στην συνέχεια εκσυγχρονίστηκε.

kks2

Ο πόλεμος είχε συνολικά τέσσερα στάδια.

Από το 2011 έως το 2012 αποτελούνταν από διαδηλώσεις και χειραγώγηση των μέσων μαζικής ενημέρωσης, ειδικά σε περιφερειακό επίπεδο, από την Al Jazeera και το BBC.
  Από το 2012, οι τρομοκρατικές επιθέσεις άρχισαν με την απαγωγή και τη δολοφονία επιστημόνων και τις σφαγές στα χωριά.

Το 2013, ξένοι μαχητές άρχισαν να εισέρχονται στη Συρία. Στο αποκορύφωμά τους, αυτοί οι τζιχαντιστές έλεγχαν το 70% έως το 80% των συριακών εδαφών, εξαιρουμένων των πόλεων.

Το 2014, η άμεση ιμπεριαλιστική παρέμβαση ξεκίνησε υπό την αιγίδα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας – κατά κάποιο τρόπο κατάφεραν να «καταπολεμήσουν» τον Ίσις χωρίς να τον καταστρέψουν.
  Το 2015 ολόκληρη η κατάσταση άλλαξε με την παρέμβαση της Ρωσίας κατόπιν αιτήματος της συριακής κυβέρνησης.

Ο ρόλος της Ρωσίας

Οι Ρώσοι πήραν μέρος για δικούς τους λόγους. Είδαν τις πιθανές οικονομικές ζημίες που θα τους προκάλεσε ένας αγωγός μέσω της Συρίας από τον Κόλπο, καθώς και τις δυνατότητες του συριακού φυσικού αερίου.

Επιθυμούν να βελτιώσουν την περιφερειακή τους επιρροή, συμπεριλαμβανομένης της ναυτικής τους βάσης στη Συρία, ιδίως στο πλαίσιο της απώλειας των Ανατολικοευρωπαίων συμμάχων τους όπως η Ουκρανία. Φοβούνται επίσης την επιστροφή των τζιχαντιστών πίσω στα σπίτια τους σε μέρη όπως η Τσετσενία με τους φίλους τους και την εμπειρία τους που αποκτήθηκε στο πόλεμο της Συρίας.

Η Συρία σήμερα

Σήμερα, το 2019, η κυβέρνηση ελέγχει πάνω από το 70% των συριακών εδαφών. Ωστόσο, η κοινωνική και οικονομική κατάσταση στη χώρα επιδεινώνεται, με την αξία του νομίσματος στο ένα δέκατο της προηγούμενης αξίας, λόγω των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της κυβέρνησης.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Συρίας βρισκόταν στην πρώτη γραμμή της διαμαρτυρίας για θέματα όπως η εκροή 180 δισεκατομμυρίων δολαρίων ιδιωτικού κεφαλαίου από τη χώρα, την οποία η κυβέρνηση μας είπε ότι “πρέπει να σεβαστούμε”.

Ο κύριος στόχος τώρα είναι η απελευθέρωση της Συρίας και η ανάκτηση της ενότητάς της, καθώς και η βελτίωση των δικαιωμάτων και των συνθηκών του λαού. Αν βελτιωθούν τα δικαιώματα και οι συνθήκες των ανθρώπων, τότε ο στρατός, ο οποίος αποτελείται από τα παιδιά τους, θα είναι καλύτερα εξοπλισμένος για την καταπολέμηση των εισβολέων.

kks1

Ο ρόλος του ΚΚ Συρίας

ΜS: Θα μπορούσατε να μας πείτε περισσότερα για το ρόλο του Κομμουνιστικού Κόμματος Συρίας σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες;

KB: Από το 1950, οι κομμουνιστές έχουν συμμετάσχει σε κυβερνήσεις συνασπισμού με προοδευτικά κόμματα, ακόμη και προτού έρθει στην εξουσία το κόμμα Ba’ath. Ιστορικά διατηρήσαμε την αντιιμπεριαλιστική γραμμή της κυβέρνησης ενώ είμασταν και κριτικοί. Έχουμε έναν υπουργό, βουλευτές και συμβούλια.

Όταν το Αλέπο ήταν υπό πολιορκία και η βορειοανατολική Συρία περικυκλωνόταν από τον ΙΣΙΣ, η εφημερίδα μας, το μήνυμά μας, ήταν η μόνη που έφτανε στους ανθρώπους στις περιοχές αυτές. Πραγματοποιήσαμε πολλές διαδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων διαδηλώσεων εναντίον του Αμερικάνικου ναυτικού, και κάψαμε την αμερικανική σημαία ακριβώς μπροστά τους.

Φυσικά, υπήρχαν πάντα πολλοί Κούρδοι στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Συρίας. Ένας από τους πιο ιστορικούς ηγέτες μας, από τον οποίο ονομάστηκε η νεολαία μας, ήταν Κούρδος.

Για την Αντιπολίτευση

ΜS: Κατά την έναρξη του πολέμου στη Συρία, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και πολλοί άνθρωποι μιλούσαν για τους «υπέρ της δημοκρατίας επαναστάτες» και τον «Ελεύθερο Συριακό Στρατό» και τους υποστήριξαν ενάντια στην κυβέρνηση Assad. Τι θα μπορούσες να πεις για αυτούς;

KB: Θα τους ρωτούσα απλά: πού είναι τώρα ο Ε.Σ. Στρατός; Απορροφήθηκαν από τις τρομοκρατικές ομάδες. Τα μέσα ενημέρωσης τους έκαναν να φαίνονται μεγαλύτεροι από ό, τι ήταν. Συμμάχησαν με τις οργανώσεις των τζιχαντιστών όπως το Front Al Nusra ( Αλ Κάιντα) και τον ΙΣΙΣ . Στην πραγματικότητα, ήταν πολύ κοντά στην πρώτη επειδή δεν υπήρχε ούτε ένα σημείο πολιτικής διαφοράς μεταξύ τους.

Ο ρόλος της Αγγλίας

ΜS: Οι πολεμικές βιομηχανίες της Αγγλίας είναι από τις πιο χαρακτηριστικές βιομηχανίες της. Οι εταιρείες όπλων και η βρετανική κυβέρνηση είναι υπεύθυνες για την αποστολή αυτών των βόμβων σε εμπόλεμες ζώνες όπως η Υεμένη και η Συρία. Τι θα λέγατε στους ανθρώπους που συμμετέχουν σε αυτό το θανατηφόρο εμπόριο;

KB: Φυσικά, δεν πιστεύω ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα αυτό είναι υπεύθυνοι. Αλλά πιστεύω ότι οι προβληματισμένοι άνθρωποι έχουν τη δύναμη να κάνουν κάτι γι ‘αυτό. Το γεγονός είναι ότι τα όπλα που κατασκευάζονται από τη Βρετανία χρησιμοποιούνται στον θάνατο πολλών αθώων ανθρώπων, γυναικών και παιδιών, σε μια άδικη σύγκρουση.

ΜS: Ποιες είναι οι σκέψεις σας για το ρόλο που έχει διαδραματίσει η Βρετανία στη Συρία, ειδικά δεδομένου ότι οι βρετανικές ειδικές δυνάμεις φέρονται να υπάρχουν στο έδαφος της Συρίας και τα “Λευκά κράνη” δημιουργήθηκαν από Βρετανό μισθοφόρο;

KB: Η βρετανική άρχουσα τάξη είναι από τους πιο έξυπνους και πιο πονηρούς ιμπεριαλιστές. Είναι δεύτεροι μετά από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ιστορικά, έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Αίγυπτο και σε ισχυρά δίκτυα πληροφοριών και ειδικές δυνάμεις. 

Πιστεύω ότι το Κοινοβούλιο πρέπει να διερευνήσει την παρουσία Βρετανών στρατιωτών στη Συρία. Τι κάνουν και ποια είναι η ατζέντα τους; Εξυπηρετεί τα συμφέροντα του βρετανικού λαού ή τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών;

ΜS: Τέλος, είστε θετικοί για το μέλλον στη Συρία;

KB: Μία από τις προκλήσεις που είναι σε εξέλιξη είναι ότι η Τουρκία και το Ισραήλ θα προσπαθούν να ξεφύγουν από αυτό τον πόλεμο έχοντας κάποιο κέρδος να επιδείξουν είτε εδαφικό είτε κάτι άλλο αλλά συνολικά, είμαι πολύ θετικός για τη χώρα μας και τον λαό μας για την ανοικοδόμηση και την επιστροφή στην στην προηγούμενη δύναμή μας.