Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019

Αθλια μεθόδευση με αισχρές τροπολογίες της τελευταίας στιγμής


Το ΚΚΕ αποκάλυψε το αντιασφαλιστικό και αντεργατικό τους περιεχόμενο, κατήγγειλε τη διαδικασία και αποχώρησε από τη συζήτησή τους

Το ΚΚΕ κατήγγειλε τις τροπολογίες και αποχώρησε από τη διαδικασία της συζήτησής τους
Eurokinissi
Το ΚΚΕ κατήγγειλε τις τροπολογίες και αποχώρησε από τη διαδικασία της συζήτησής τους
Στα μουλωχτά και σαν τον κλέφτη, η κυβέρνηση της ΝΔ επιδίωξε να περάσει χτες από την Ολομέλεια της Βουλής δύο αντεργατικές τροπολογίες. Η μία προετοιμάζει ένα ακόμα πλήγμα στα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και η δεύτερη αίρει ακόμα και τα ελάχιστα προσχηματικά μέτρα για τους εργολαβικούς εργαζόμενους και για την προστασία των εργαζομένων από την απόλυση.
 Οι τροπολογίες κατατέθηκαν από τον υπουργό Εργασίας Χρ. Βρούτση στο λεγόμενο διυπουργικό πολυνομοσχέδιο την τελευταία στιγμή, λίγα λεπτά πριν λήξουν οι εργασίες της Ολομέλειας και ξεκινήσει η ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου, προκειμένου οι βουλευτές να βρεθούν προ τετελεσμένων, πρακτική που ακολουθούσε συχνά πυκνά και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Τη μεθόδευση εντόπισε και αποκάλυψε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, η οποία αποχώρησε από την αίθουσα και δεν έλαβε μέρος στη συζήτηση των τροπολογιών. Επέστρεψε μόνο για την ονομαστική ψηφοφορία επί του άρθρου για το άσυλο και την καταψήφιση του νομοσχεδίου, χωρίς να συμμετάσχει στην ψηφοφορία για τις δύο επίμαχες τροπολογίες. Μετά την αποχώρηση του ΚΚΕ, ακολούθησαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΜέΡΑ25 και αργότερα, αφού ολοκληρώθηκε η συζήτηση των δύο τροπολογιών, το ΚΙΝΑΛ.


Να σημειωθεί ότι η κριτική που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην αντιασφαλιστική τροπολογία (βλέπε παρακάτω) ήταν μόνο επί της διαδικασίας (που μιμήθηκε δικές του πρακτικές) και ότι ήταν αντιγραφή της τροπολογίας που ετοιμαζόταν να καταθέσει ο ίδιος λίγο πριν από τις εκλογές, διευκολύνοντας έτσι τον υπουργό Εργασίας να δικαιολογήσει, αμέσως μετά, την άθλια μεθόδευση της κατάθεσης με τη διαδικασία του επειγόντως.

Τελικά οι τροπολογίες ψηφίστηκαν από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ
 
«Θέλουμε να καταγγείλουμε τη μεθόδευση της κυβέρνησης και τη συμπαιγνία που έκανε με το προεδρείο. Παρατείνατε τις διαδικασίες της λειτουργίας της Βουλής για να κατατεθούν δύο απαράδεκτες τροπολογίες. Δύο τροπολογίες οι οποίες είναι αισχρές», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, λίγο πριν από την αποχώρηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, και πρόσθεσε: «Λέμε ότι πρέπει αυτή η διαδικασία να σταματήσει εδώ και τώρα. Να αποσυρθούν αυτές οι τροπολογίες και να έρθουν με την κανονική διαδικασία, αν τολμάει ο κ. Βρούτσης να τις φέρει έτσι όπως είναι».

Οπως ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, «στη μία τροπολογία έχουμε ότι δέχεται όλο το αντιασφαλιστικό οπλοστάσιο του νόμου Κατρούγκαλου και για λόγους λαϊκισμού βάζει ταβάνι στις παρεχόμενες συντάξεις, διατηρώντας τις συντάξεις πείνας και εξαθλίωσης για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων».

Για τη δεύτερη τροπολογία, ο Ν. Καραθανασόπουλος κατήγγειλε ότι ήρθε πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι της σχετικής ανακοίνωσης του ΣΕΒ, με την οποία εξέφραζε την απαίτησή του «να απαλλαγούν οι επιχειρήσεις από την ευθύνη και να μεταφέρεται στους εργολάβους» σε ό,τι αφορά τους εργολαβικούς εργαζόμενους. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ΝΔ «καταργεί τη δικαιολόγηση της απόλυσης». «Οχι ότι ήταν κάτι», συνέχισε, αλλά τουλάχιστον ήταν μία υποψία προστασίας, για να μην είναι τελείως ανοιχτός ο δρόμος για την εργοδοσία να απολύει.

Τι προβλέπουν οι τροπολογίες
 
Η προετοιμασία για την πρώτη τροπολογία είχε γίνει όλες τις προηγούμενες μέρες, με «τυράκι» τις λεγόμενες «συντάξεις μαμούθ» (πρόκειται για έναν ελάχιστο αριθμό στο σύνολο των συντάξεων), τη γνωστή παραφιλολογία που αναπτύσσεται ως προπέτασμα καπνού για κάθε επόμενο γύρο της αντιασφαλιστικής επίθεσης.

Στην προκειμένη περίπτωση, η τροπολογία αναφέρει ότι τίθεται πλαφόν στις συντάξεις, ώστε το ύψος τους να μην υπερβαίνει τα 4.608 ευρώ, την ώρα που, όπως ανέφερε ο Ν. Καραθανασόπουλος, «δέχεται όλο το αντιασφαλιστικό οπλοστάσιο του νόμου Κατρούγκαλου και τις συντάξεις πείνας».

Οσον αφορά τη δεύτερη τροπολογία, περιέχει δύο άρθρα. Το πρώτο αφορά την «ευθύνη αναθέτοντος εργολάβου και υπεργολάβου έναντι εργαζομένων» και προβλέπει την κατάργηση του άρθρου 9 του ν. 4554/2018, στο οποίο αναφέρονταν κάποια μέτρα προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων, όπως ότι «συνευθύνη εργοδότη και εργολάβου καταλαμβάνει σε όλα τα πεδία δικαιωμάτων των εργαζομένων», από την τήρηση του ωραρίου εργασίας έως την ασφάλιση και τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας κ.λπ., χωρίς ωστόσο να αγγίζει το πραγματικό πρόβλημα, που είναι η εργολαβία, η οποία, όσο θα υπάρχει, θα ανοίγει το δρόμο για εργαζόμενους με τσακισμένους μισθούς και δικαιώματα, αυξάνοντας τα κέρδη των επιχειρηματιών.

Το δεύτερο άρθρο της τροπολογίας αφορά τον «βάσιμο λόγο απόλυσης» του νόμου 4611/2019, που όσο κι αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε προσπαθήσει να παρουσιάσει ως επίτευγμα και «εμπόδιο» για τις απολύσεις, στην πραγματικότητα αυτό που έκανε ήταν να επιβάλλει στην εργοδοσία την υποχρέωση να δικαιολογήσει και τυπικά το λόγο της απόλυσης, με τον εργαζόμενο να καλείται να βρει το δίκιο του μέσα από χρονοβόρες και αμφίβολου αποτελέσματος δικαστικές διαμάχες. Αυτή η τυπική προϋπόθεση καταργείται τώρα με την τροπολογία της ΝΔ.

Με δυο λόγια, αν και δεν πρόκειται για σοβαρά μέτρα που προστατεύουν τα δικαιώματα των εργαζομένων στους τόπους δουλειάς, αποδεικνύουν ωστόσο ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι δεν ανέχονται ούτε τα προσχήματα στην προσπάθειά τους να κατοχυρώσουν και να διευρύνουν την εργασιακή ζούγκλα στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Χαρακτηριστική άλλωστε και για τα επόμενα χτυπήματα που αξιώνει το κεφάλαιο στο θέμα των απολύσεων είναι η σχετική ανακοίνωση που έχει εκδώσει ο ΣΕΒ για τον «βάσιμο λόγο απόλυσης», στην οποία αναφέρει: «Αν η κυβέρνηση έχει σκοπό να εισάγει σύστημα αιτιολογημένης απόλυσης, θα πρέπει να προβεί σε μία συνολική και δη ριζική αναμόρφωση του δικαίου απόλυσης, που να αντιμετωπίζει τόσο το ζήτημα της αιτίας της απόλυσης, όσο και μεταξύ άλλων το ζήτημα της καταβολής νόμιμης αποζημίωσης, όχι κατ' ανάγκη στην κατεύθυνση της κατάργησής της, αλλά του εξορθολογισμού, τόσο του καταβαλλόμενου ποσού όσο και των περιπτώσεων που θα πρέπει να καταβάλλεται»...

Προκλητικός ο Βρούτσης
 
Ο υπουργός Εργασίας Χρ. Βρούτσης, υποστηρίζοντας τις κυβερνητικές τροπολογίες από το βήμα της Βουλής, έφτασε στο σημείο να τις χαρακτηρίσει «κρίσιμες και θετικές για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους», προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να κωλυσιεργούμε μπροστά σε αγκυλώσεις και ιδεοληψίες και να μένουμε στάσιμοι και αγκυλωμένοι σε ένα χτες που έχει τραυματίσει την Ελλάδα».

Οπου «ιδεοληψίες» και «αγκυλωμένοι στο χτες», είναι πασιφανές ότι αναφέρεται στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, χαρακτηρισμοί που έχουν χρησιμοποιηθεί κατά κόρον και από τον ΣΥΡΙΖΑ, για να πείσει τους εργαζόμενους να ξεχάσουν τις απώλειες που έχουν υποστεί στα χρόνια της κρίσης και να αποδεχτούν το αντεργατικό θεσμικό πλαίσιο και τους μνημονιακούς νόμους.

Ειδικά για τις ρυθμίσεις που αφορούν τους εργολαβικούς εργαζόμενους και τον «βάσιμο λόγο απόλυσης», σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «παίρνουμε και αποφάσεις ενάντια σε εξελίξεις που υπονομεύουν την αγορά εργασίας, που υπονομεύουν τον εργαζόμενο και κάνουν πλέον τη συμφιλίωση μεταξύ εργαζομένων και επιχειρήσεων αδύνατη» και ότι με τέτοιες «ιδεοληπτικές αντιλήψεις θα ακούνε Ελλάδα και θα φεύγουν οι επιχειρήσεις»...

Προαναγγέλλοντας ουσιαστικά ότι θα έρθουν και άλλες τέτοιες ρυθμίσεις, είπε ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει, αφαιρούμε τις ιδεοληπτικές διατάξεις και προχωράμε μπροστά. Αυτές είναι οι αποφάσεις μας».

Ριζοσπάστης   Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου