Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021

Τα κέρδη του ενός είναι το ξεπάτωμα του άλλου


Ο κλάδος του online delivery δεν είναι μόνο «υβριδικός» για την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και τη γενίκευσή της «ευελιξίας», αλλά αποτελεί και ένα ατράνταχτο παράδειγμα για το πώς τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων είναι ασυμβίβαστα με τα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων. Πρόκειται για έναν κλάδο που αναπτύχθηκε ραγδαία την περίοδο της πανδημίας. Οι εταιρείες - πλατφόρμες που δραστηριοποιούνται στον χώρο διεκδικούν μια αγορά που ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ και εξυπηρετούν περισσότερες από 20.000 επιχειρήσεις της Εστίασης (φαγητό και καφέ - ποτά) πανελλαδικά. Η εταιρεία με το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά αύξησε τον τζίρο της κατά 21,277 εκατ. ευρώ το 2020 (64,488 εκατ. ευρώ, από 43,171 εκατ. ευρώ το 2019), τριπλασιάζοντας σχεδόν την κερδοφορία της. Αύξηση εσόδων και κερδών καταγράφει η πλειοψηφία των επιχειρήσεων στον κλάδο, ενώ και νέοι «παίκτες» μπαίνουν στην αγορά, διεκδικώντας μερίδιο.

* * *

Από πού προκύπτουν όμως αυτά τα κέρδη; Από την ένταση της εκμετάλλευσης χιλιάδων εργαζομένων, που μεταφέρουν τις παραγγελίες με τα μηχανάκια, τα ποδήλατα, τα πατίνια, ακόμα και με τα πόδια τους, δουλεύοντας με άθλιους μισθούς και σε συνθήκες επικίνδυνες για τη σωματική τους ακεραιότητα, ακόμα και για την ίδια τους τη ζωή. Οπως αποκαλύπτεται τώρα, η συγκάλυψη της μισθωτής εργασίας κάτω από τον «φερετζέ» του συνεργάτη - αυτοαπασχολούμενου είναι συνηθισμένη πρακτική για τις εταιρείες του κλάδου, που αξιοποιούν την αντεργατική νομοθεσία όλων των κυβερνήσεων. Πάνω εκεί «κουμπώνει» και ο νόμος Χατζηδάκη, που διευκολύνει ακόμα περισσότερο την απαλλαγή της εργοδοσίας από πρόσθετα μισθολογικά και ασφαλιστικά «βάρη». Δίπλα σ' αυτά οργιάζουν το δουλεμπόριο, η κινητικότητα, η ανασφάλεια, η δουλειά με το κομμάτι και οι απλήρωτες υπερωρίες. Πρόκειται δηλαδή για μια «φωτογραφία» αντιπροσωπευτική της εργασιακής ζούγκλας και ταυτόχρονα μια εικόνα από το μέλλον της γενικευμένης «ευελιξίας» που θέλουν να επιβάλουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι κυβερνήσεις και τα κόμματά τους.

* * *

Υπάρχει και κάτι ακόμα: Το online delivery - και γενικότερα οι ταχυμεταφορές - κατατάσσεται στους λεγόμενους «δυναμικούς» κλάδους, που συγκεντρώνουν μεγάλα κεφάλαια και απολαμβάνουν γενναία κρατική στήριξη. Ο κλάδος συνδυάζει την τεχνολογία και την καινοτομία, καθώς στηρίζεται σε ψηφιακές πλατφόρμες. Πολλές απ' αυτές μάλιστα αναπτύχθηκαν από «start up» εταιρείες και εξαγοράστηκαν στη συνέχεια από μεγάλους ομίλους. Το παράδειγμά του φιγουράρει στις κυβερνητικές «ρεκλάμες» για την ανάπτυξη που θα φέρει τάχα περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Ομως, η πραγματικότητα που ζουν καθημερινά στους δρόμους χιλιάδες εργαζόμενοι «ντελιβεράδες», με ήλιο και βροχή, είναι χαστούκι στα ψέματα της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων. Εργαζόμενοι και αφεντικά δεν υπήρξαν, ούτε πρόκειται ποτέ να γίνουν «συνεργάτες». Τα κέρδη του ενός εξαρτώνται από το ξεπάτωμα του άλλου, κι γι' αυτό φροντίζουν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις. Γι' αυτό έχει μεγάλη σημασία ο αγώνας ενάντια στις αντεργατικές μεθοδεύσεις κυβέρνησης και εργοδοσίας να βάζει απέναντι όλο το αντεργατικό πλαίσιο και να απαιτεί την κατάργησή του, παλεύοντας για αυξήσεις στους μισθούς, υπογραφή ΣΣΕ, δουλειά με σύγχρονα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.


Κ. Μ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου