Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022

«Καμία θυσία για των κερδών την ανοσία!»

 
ΚΛΑΔΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Μέτρα ουσιαστικής προστασίας στους χώρους δουλειάς απαίτησαν χτες με συγκέντρωση στα γραφεία του ΣΕΒ στην Αθήνα

 

Μέτρα προστασίας από την πανδημία στους χώρους δουλειάς απαίτησαν με την κινητοποίηση που πραγματοποίησαν, χτες το απόγευμα, στην Αθήνα, κλαδικά συνδικάτα και επιχειρησιακά σωματεία της βιομηχανίας στην Αττική, με τη συμμετοχή του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας.

Το ραντεβού είχε δοθεί στην πλατεία στο Μοναστηράκι, όπου τα συνδικάτα καλούσαν τους εργαζόμενους να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους διαβάζοντας την κοινή ανακοίνωσή τους και φωνάζοντας συνθήματα όπως «Πάρε ένα "Ντεπόν" και έλα στη δουλειά, να ποια είναι η σύγχρονη σκλαβιά» και «Φάρμακα, γιατρούς, δωρεάν Υγεία, να πληρώσει τώρα η εργοδοσία».

Στην πλατεία μίλησε ο Θανάσης Φωτόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Τύπου - Χάρτου, και ακολούθησε πορεία μέσω της Ερμού στα γραφεία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, στην οδό Ξενοφώντος, κοντά στην πλατεία Συντάγματος.

Εξω από τα γραφεία του ΣΕΒ είχε παραταχθεί μάλιστα μεγάλη αστυνομική δύναμη, ενώ είχε επιστρατευθεί ακόμα και ντρόουν (!), για να προστατευτεί η εργοδοσία από τη «θανάσιμη απειλή» των εργατικών διεκδικήσεων.

«Μέτρα για την πανδημία - Τα κέρδη τους οι ζωές μας», ήταν η απάντηση των εργατών που συγκεντρώθηκαν, την οποία αποτύπωσαν και σε σύνθημα στο οδόστρωμα μπροστά στην είσοδο του ΣΕΒ.


Εκεί απηύθυναν χαιρετισμούς εκπρόσωποι συνδικάτων και η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με το κάλεσμα για παναττικό συλλαλητήριο μέσα στον Φλεβάρη (βλ. σχετικό θέμα δίπλα).
Οι βιομήχανοι προστατευμένοι στα γραφεία τους και οι εργάτες παίζουν τη ζωή τους κορόνα - γράμματα

Στην ομιλία του ο Θανάσης Φωτόπουλος, αρχικά κατήγγειλε τη φασιστική επίθεση σε ΕΠΑΛ του Ευόσμου αλλά και το χτεσινό μέτρο - τιμωρία που έφερε ως τροπολογία η κυβέρνηση για την περικοπή του μισθού κατά 50% σε όσους εργαζόμενους γονείς νοσούν τα παιδιά τους.

Μιλώντας για ό,τι συμβαίνει στους χώρους δουλειάς της εκτυπωτικής βιομηχανίας, της βιομηχανίας χάρτου και σε όλους τους κλάδους της βιομηχανίας, επισήμανε ότι τα κρούσματα μεταξύ των εργαζομένων συνεχώς αυξάνονται. Παρουσίασε τους εκ διαμέτρου αντίθετους κόσμους στους οποίους ζουν εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενοι, λέγοντας: «Οι βιομήχανοι στα γραφεία τους με όλα τα μέτρα προστασίας και έτσι κι αλλιώς χωρίς καμιά στενή επαφή με την παραγωγική διαδικασία και οι εργάτες στην παραγωγή να παίζουμε την υγεία μας κορόνα - γράμματα! Οι βιομήχανοι στις αυτοκινητάρες τους και η μεγάλη πλειοψηφία των εργατών και εργατριών να στοιβάζονται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σαν τις σαρδέλες για να πηγαινοέρχονται στη δουλειά». Σε άλλο σημείο τόνισε: «Καταλαβαίνουμε όλοι πόσο ταξικά είναι τα μέτρα στήριξης και αντιμετώπισης της πανδημίας και τελικά ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν».

Αναφερόμενος στη συνεχή δράση του Συνδικάτου είπε πως δεν ανέστειλε ούτε στιγμή τη δράση του για την υπεράσπιση των εργαζομένων «γιατί μόνο με τη διεκδίκηση μπορούμε να κερδίσουμε και να αποσπάσουμε κάποιες κατακτήσεις και όχι περιμένοντας να μας χαριστεί οτιδήποτε». Κάλεσε τους εργαζόμενους «να κάνουν δική τους υπόθεση την προστασία της υγείας, διεκδικώντας ταυτόχρονα μέτρα ανακούφισης για την ακρίβεια και τις αυξήσεις στα βασικά προϊόντα, στην Ενέργεια, που έχουν φέρει σε απόγνωση τις εργατικές οικογένειες, βλέποντας το εισόδημά τους συνεχώς να μειώνεται και ο μισθός να τελειώνει από τις 10 του μήνα».

Ταυτόχρονα, κάλεσε σε οργάνωση της πάλης για υπογραφή ΣΣΕ, την υπεράσπιση των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων απέναντι στον νόμο Χατζηδάκη, για τη λήψη μέτρων ενάντια στην ακρίβεια. Κατέληξε λέγοντας: «Οργανωμένα, πίσω από τα πανό των Συνδικάτων μας, να μεταφέρουμε το μήνυμα των εργατών στους βιομήχανους. "Καμία θυσία για των κερδών την ανοσία"».

Εξω από τον ΣΕΒ ο Γιάννης Σχοινάς, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τροφίμων - Γάλακτος - Ποτών Αττικής, ανέδειξε ότι οι εργοδότες, στο όνομα των αναγκών της παραγωγής, υποχρεώνουν τους εργαζόμενους «να βγει η δουλειά πάση θυσία», κόβουν άδειες, ρεπό, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να δουλεύουν πολλές ώρες, υπερωρίες, διπλοβάρδιες. Οι κίνδυνοι για την υγεία και την ασφάλεια αυξάνονται αφού στην πανδημία προστίθενται οι υπόλοιποι κίνδυνοι που εγκυμονούν αυτές οι συνθήκες, σε συνδυασμό με τα ελλιπή μέτρα προστασίας. Στο κάλεσμά του για οργάνωση του αγώνα τόνισε την ανάγκη συσπείρωσης των εργαζομένων στα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία, τη δημιουργία Επιτροπών για την Υγεία και την Ασφάλεια, τη συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα των συνδικάτων στους χώρους που δεν υπάρχουν πρωτοβάθμια σωματεία.

Ο Αχμέτ Μουσταφά, γραμματέας του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, έφερε παράδειγμα από κατάστημα γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ όπου δουλεύει και στο οποίο νοσεί 1 στους 4 εργαζόμενους! Επισήμανε ότι ξεζουμίζουν οικονομικά τους εργαζόμενους, μετακυλίοντας στους ίδιους το κόστος των ατομικών μέσων προστασίας και των επαναλαμβανόμενων τεστ. «Εχουμε φτάσει στο σημείο εργαζόμενοι να μη δηλώνουν ασθένεια και να δέχονται να αναπληρώσουν τις μέρες που νόσησαν με επιπλέον ώρες εργασίας όταν επιστρέψουν στη δουλειά, γιατί η πληρωμή της άδειας ασθένειας από τον ΕΦΚΑ καθυστερεί ακόμα και 5 μήνες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Παναγιώτης Μιχαηλίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην «Boehringer», κατήγγειλε τους εργοδότες που κλέβουν τον κόπο των εργαζομένων και ανέδειξε τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων για το χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ο Νίκος Τουτουντζάκης, πρόεδρος του Παραρτήματος Θριασίου του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, τόνισε πως κανείς εργαζόμενος δεν πρέπει να ξεγελαστεί με όσα διαδίδουν η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της πως η μετάδοση της «Ομικρον» με τα ήπια συμπτώματά της θα σημάνει το τέλος της πανδημίας. Στόχος τους, είπε, είναι να μη διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι, να μην απαιτούν μέτρα προστασίας και ελέγχους στους χώρους δουλειάς. Να πείσουν τους εργαζόμενους ότι τα κέρδη των επιχειρήσεων είναι «πάνω από την υγεία και τις ζωές τις δικές σας και των παιδιών σας. Ε, δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Σ' εμάς δεν ταιριάζει το "σφάξε με αγά μου ν' αγιάσω"».

Ριζοσπάστης 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου