
Την ανάθεση της «προστασίας και σωστής λειτουργίας του Αγνώστου Στρατιώτη» στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε στον κυριακάτικο μήνυμά του ο πρωθυπουργός.
Με αφορμή την πολυήμερη απεργία πείνας του Πάνου Ρούτσι, πατέρα θύματος στο έγκλημα των Τεμπών που έληξε με την ικανοποίηση των αιτημάτων του και θέλοντας να «σβήσει» τις ευθύνες συγκάλυψης της κυβέρνησης, εξωραΐζοντας ταυτόχρονα τον ρόλο της αντιδραστικής αστικής δικαιοσύνης έγραψε πως «εγείρεται ένα εύλογο ερώτημα: μπορεί ένα ιστορικό μνημείο όπως του Αγνώστου Στρατιώτη να γίνεται πεδίο εκδηλώσεων άσχετων με την αποστολή του; Η δική μου απάντηση είναι όχι. Πολύ περισσότερο, όταν όλοι οι πολίτες μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα σε χιλιάδες άλλους χώρους με συγκεντρώσεις ή διαδηλώσεις». Ουσιαστικά άνοιξε ένα νέο «παράθυρο» περιορισμών της λαϊκής διαμαρτυρίας ενώ πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση αποφάσισε να ξεμπλέξει το κουβάρι των συναρμοδιοτήτων γύρω από τη φύλαξη και συντήρηση του μοναδικού αυτού τοπόσημου της Αθήνας. Με νομοθετική ρύθμιση, λοιπόν, την επόμενη εβδομάδα, αναθέτει την αποκλειστική ευθύνη για την προστασία και σωστή λειτουργία του Αγνώστου Στρατιώτη εκεί όπου ανήκει: στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας».
Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις προθέσεις της κυβέρνησης για το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και τις αναφορές του πρωθυπουργού στον Π. Ρούτσι σημειώνει:
«Το πραγματικό πρόβλημα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού δεν είναι η δήθεν διαφύλαξη του χαρακτήρα του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη. Το πρόβλημά τους είναι η λαϊκή διαμαρτυρία και κινητοποίηση, όπως εκφράστηκε και πρόσφατα με αφορμή την απεργία πείνας του Π. Ρούτσι και τη συμπαράσταση στο δίκαιο αίτημά του.
Η εμπλοκή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, δηλαδή των ενόπλων δυνάμεων, δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για την αρμοδιότητα που αναλαμβάνουν απέναντι σε λαϊκές κινητοποιήσεις με πρόσχημα την προστασία του Μνημείου, την λειτουργία του οποίου ποτέ δεν εμπόδισε και πολύ περισσότερο προσέβαλε η γνήσια λαϊκή έκφραση και πρωτοβουλία.
Προσβολή για το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη είναι η εργαλειοποίησή του από την κυβέρνηση με στόχο την καταστολή και τον περιορισμό των κινητοποιήσεων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου