Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2022

Από τη «μεταμνημονιακή επιτήρηση» ... στην επιτήρηση του Ταμείου Ανάκαμψης


INTIME NEWS

Την ερχόμενη Τρίτη ξεκινά σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων η προεργασία σχετικά με τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα στο πλαίσιο του 13ου κύκλου ενισχυμένης εποπτείας, ενώ στις 25 Γενάρη θα ακολουθήσουν μέσω τηλεδιασκέψεων οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της ΕΕ. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί προς τα τέλη Φλεβάρη με την έκδοση νέας «έκθεσης αξιολόγησης» από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και η επικύρωσή της αναμένεται στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 14 Μάρτη.

Η ατζέντα περιλαμβάνει τις εκκρεμότητες από προηγούμενες «αξιολογήσεις», με αιχμή την πορεία εφαρμογής των διατάξεων του νέου πτωχευτικού νόμου και τα δημοσιονομικά μεγέθη όπως αυτά διαμορφώθηκαν στο κλείσιμο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021, αλλά και τις προβλέψεις για τον ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ το 2022. Σε κάθε περίπτωση, η τυχόν διαμόρφωση πρόσθετου «δημοσιονομικού χώρου» διαμορφώνει τις προϋποθέσεις και για νέες παρεμβάσεις στήριξης επιχειρηματικών ομίλων και ισχυρών επιχειρήσεων.

Ολα τα προαπαιτούμενα της «ενισχυμένης εποπτείας», της «μεταμνημονιακής αξιολόγησης» που ξεκίνησε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζεται με την κυβέρνηση της ΝΔ, ενσωματώνονται στο Ταμείο Ανάκαμψης, που αποκτά και επίσημα έτσι τον τίτλο του υπερμνημόνιου για τον λαό.

Ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ΝΔ εστιάζει μεταξύ άλλων στους παρακάτω άξονες:

-- «Κόκκινα» δάνεια. Μέχρι τέλη Μάρτη αναμένεται η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την ανάδειξη επενδυτή που θα αναλάβει τον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων. Η σχετική διάταξη του νόμου (4738/2020) για τη ρύθμιση οφειλών και τη λεγόμενη «παροχή 2ης ευκαιρίας» προβλέπει πώληση και ενοικίαση της πρώτης κατοικίας του «οφειλέτη», καθώς ο δανειολήπτης με «κόκκινο» στεγαστικό δάνειο θα μεταβιβάζει την κυριότητα του ακινήτου στον ιδιωτικό ειδικό φορέα που θα συσταθεί γι' αυτόν τον σκοπό, και στη συνέχεια μπορεί να έχει το «δικαίωμα» της διαμονής... στο σπίτι του, έναντι ενοικίου. Μετά την πάροδο 3ετίας η τράπεζα θα έχει το ελεύθερο να καταγγέλλει τη σύμβαση και βέβαια να προχωρά άμεσα σε πλειστηριασμό, σε περίπτωση που ο μισθωτής - πρώην ιδιοκτήτης δεν καταβάλλει έγκαιρα τρία στη σειρά μηνιαία μισθώματα.

-- Νέα φορο-κίνητρα στους ομίλους. Προγραμματίζεται η θέσπιση νομοθεσίας με φορολογικά και άλλα κίνητρα για συγχωνεύσεις, εξαγορές και εταιρικούς μετασχηματισμούς.

Τα παραπάνω θα πλαισιωθούν από νέα φορολογικά και άλλα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων, π.χ. επέκταση του καθεστώτος των υπεραποσβέσεων στο 200% για ψηφιακές και «πράσινες» επενδύσεις, σε συνέχεια των υπεραποσβέσεων που προβλέπονται στους «αναπτυξιακούς» νόμους. Και η συγκεκριμένη ρύθμιση έρχεται να «κουμπώσει» με το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς οι σχετικές ενισχύσεις - εκταμιεύσεις σε ποσοστό 30% αφορούν επιδοτήσεις των ομίλων της «πράσινης» Ενέργειας, ψηλά στη λίστα των επιδοτήσεων βρίσκονται και οι ψηφιακές επενδύσεις, ενώ η παραπέρα αύξηση του συντελεστή απόσβεσης για νέες επενδύσεις οδηγεί σε ταχύτερες και μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές προς τους επιχειρηματικούς ομίλους.

-- Χαράτσια - ΕΝΦΙΑ κ.ά. Προβλέπεται η συνεχής ευθυγράμμιση των αντικειμενικών τιμών ακινήτων - επί των οποίων υπολογίζονται τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ - με τις αξίες της αγοράς, σε μια εξέλιξη που σηματοδοτεί την ενίσχυση της φοροαφαίμαξης για τα λαϊκά στρώματα. Να σημειωθεί ότι εκτός από τον ΕΝΦΙΑ οι αντικειμενικές τιμές αποτελούν τη βάση υπολογισμού και για μια σειρά από άλλα χαράτσια, όπως για φόρους κληρονομιάς, γονικές παροχές, μεταβιβάσεις, τα τεκμήρια φορολόγησης πάνω στην πρώτη κατοικία κ.ά. Μαζί με αυτά έρχονται και τα νέα αυξημένα «ανταποδοτικά» χαράτσια, που θα πληρώνονται όχι μόνο από τους μικροϊδιοκτήτες αλλά και από τους ενοικιαστές ακινήτων, μέσω των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, τα οποία αποδίδονται στους ΟΤΑ.

«Ποδαρικό» για το Ταμείο Ανάκαμψης με νέους κόφτες στα επιδόματα ανεργίας

Για τη συνέχεια και προκειμένου να εκταμιευτούν οι επόμενες δόσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, συνολικού ύψους 32 δισ. ευρώ μέχρι το 2026, προβλέπεται μπαράζ νέων αντιλαϊκών παρεμβάσεων.

Ετσι, για το γ' τρίμηνο του 2022 προγραμματίζεται η έναρξη νέας νομοθεσίας σχετικά με τα επιδόματα ανεργίας, τα οποία αναμένεται να μπουν και πάλι στην κλίνη του Προκρούστη.

Η «μεταρρύθμιση» περιλαμβάνει μεταξύ άλλων «νέο ορισμό της ενεργού αναζήτησης εργασίας και κυρώσεων για τους ανέργους που δεν συμμορφώνονται με τους νέους κανόνες».

Σε κάθε περίπτωση, δρομολογούν και νέους κόφτες ακόμη και για τα ψίχουλα για τα επιδόματα της ανεργίας, την ώρα που ανοίγουν διάπλατα οι κρουνοί για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Σε ό,τι αφορά την προηγούμενη δέσμη με τα αντιλαϊκά ορόσημα, για το 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ήδη παρέλαβε το πρώτο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για πληρωμή στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ η σχετική εκταμίευση, εφόσον εγκριθεί, θα φτάσει τα 3,6 δισ. ευρώ.

Οπως μάλιστα υπενθυμίζεται χαρακτηριστικά, «το πρώτο αίτημα πληρωμής της Ελλάδας αφορά 15 ορόσημα που καλύπτουν διάφορες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις στους τομείς της ενεργειακής απόδοσης, της βιώσιμης κινητικότητας, της διαχείρισης αποβλήτων, της Πολιτικής Προστασίας, των ενεργητικών πολιτικών για την αγορά εργασίας, της υγειονομικής περίθαλψης, της φορολογικής διοίκησης, της Δικαιοσύνης, της επιχειρηματικής εξωστρέφειας και του συστήματος λογιστικών και λοιπών ελέγχων που συνδέονται με τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Σε αυτό το πλαίσιο και με βάση την «πρόοδο» που θα διαπιστωθεί στο συγκεκριμένο πακέτο με τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αξιολογήσει το αίτημα σε περίπου δύο μήνες και «στη συνέχεια θα αποστείλει στην Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή του Συμβουλίου προκαταρκτική αξιολόγηση σχετικά με την εκπλήρωση από την Ελλάδα των ορόσημων και των στόχων που απαιτούνται για την εν λόγω πληρωμή».


Α. Σ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου