Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022

Οποια πέτρα κι αν σηκώσεις...



«Τώρα, στο άλλο ερώτημά σας, για τη Συμφωνία των Πρεσπών (...) Φανταστείτε να μην είχε γίνει αυτή η Συμφωνία. Τι πιέσεις θα δεχόταν σήμερα η ελληνική κυβέρνηση, όποια κυβέρνηση, όποιος πρωθυπουργός, για να μπει η γειτονική μας χώρα στο ΝΑΤΟ με συνταγματική ονομασία "Μακεδονία", όπως ήταν πριν τη Συμφωνία. Φανταστείτε, όταν εδώ με τις τελευταίες εξελίξεις διαμορφώνεται ένα κλίμα ψυχροπολεμικό, όταν με τις τελευταίες εξελίξεις ακόμα και χώρες που ποτέ δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα ήθελαν να μπούνε στο ΝΑΤΟ, η Φιλανδία και η Σουηδία, αποφασίζουν να μπούνε, φανταστείτε τι πιέσεις θα δεχόταν και ποιος θα μπορούσε να βγει και να πει ότι, "ξέρετε, η συνταγματική ονομασία να αλλάξει" κ.λπ. Νομίζω ότι υπηρετήσαμε το εθνικό συμφέρον κατά τρόπο απόλυτο...».

Το 2018 ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλ. Τσίπρας σέρβιραν την ευρωατλαντικής κοπής Συμφωνία των Πρεσπών σαν μια «μεγάλη διπλωματική νίκη», που έδινε τέλος σε μια «πολύχρονη προστριβή» ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ και άνοιγε τον δρόμο «για την ειρήνη και την ασφάλεια» στην περιοχή. Απέκρουε μάλιστα μετά βδελυγμίας κάθε κριτική για το ΝΑΤΟικό χαρακτήρα της Συμφωνίας και αρνούνταν τον χαρακτηρισμό της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ως «σημαιοφόρου» της ευρωατλαντικής στρατηγικής στα Βαλκάνια, που στόχο έχει να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ όλα τα κράτη της περιοχής και να αντιμετωπιστεί η επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας.

* * *

Αυτόν ακριβώς τον σχεδιασμό υπηρετούσε και η Συμφωνία των Πρεσπών. Γι' αυτό σε ειδικό άρθρο της περιγράφονταν με μεγάλη λεπτομέρεια όλα τα επόμενα βήματα, ώστε να ολοκληρωθεί άμεσα η ένταξη της Β. Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, όπως και έγινε, με τη στήριξη της προηγούμενης αλλά και της σημερινής κυβέρνησης.

Εξι χρόνια μετά τις Πρέσπες, ο Αλ. Τσίπρας ομολόγησε από τη ΔΕΘ ότι η ...τρίτη υπογραφή στην περίφημη Συμφωνία είναι αυτή του ΝΑΤΟ, που «καιγόταν» να παραμερίσει κάθε εμπόδιο από τον ευρωατλαντικό δρόμο της Β. Μακεδονίας, προκειμένου να «κοντύνει» τα περιθώρια παρέμβασης της Ρωσίας στη Βαλκανική. Ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε σε πέρας την αποστολή και αυτό δεν πρόκειται να το ξεχάσουν ποτέ οι ατλαντικοί σύμμαχοι της χώρας.

Οπως υπονόησε και ο Τσίπρας στη ΔΕΘ, το ΝΑΤΟ ήθελε πάση θυσία να γίνει μέλος του η τότε ΠΓΔΜ. Κι επειδή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε να τελειώσει τη δουλειά, υπακούοντας στα ευρωατλαντικά συμφέροντα, αλλά και στα συμφέροντα ισχυρών τμημάτων της ελληνικής αστικής τάξης που επιδιώκουν έναν πιο αναβαθμισμένο ρόλο στα Βαλκάνια από την εμπλοκή της χώρας στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό, τώρα «πουλάει» τη Συμφωνία με το εξής περιτύλιγμα: «Αν δεν ήμουν εγώ να την υπογράψω, σήμερα, σε συνθήκες όξυνσης του ανταγωνισμού με τη Ρωσία, θα ήταν δύσκολο να αποφευχθεί το όνομα "Μακεδονία" κάτω από την πίεση του ΝΑΤΟ».

Οπότε κι ευχαριστημένοι να 'μαστε που η ιμπεριαλιστική συμμορία πρόσθεσε ένα ακόμα μέλος στο παλμαρέ της, χωρίς να ονομαστεί τελικά σκέτο «Μακεδονία»! Αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ το ονομάζει «εθνικό συμφέρον» και συμβολή στη (ΝΑΤΟική) «σταθερότητα» της περιοχής, που, όπως αποδεικνύεται από τις τελευταίες εξελίξεις, μόνο αστάθεια και ανασφάλεια σημαίνει για τους λαούς!

* * *

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταθέτει μόνο διαπιστευτήρια στην αστική τάξη και στους διεθνείς συμμάχους της ότι είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμος για τέτοιες δύσκολες αποστολές, αλλά κλείνει το μάτι και σε πιο συντηρητικά - εθνικιστικά ακροατήρια, που αντέδρασαν στην υπογραφή της Συμφωνίας, λέγοντας ότι ως κυβέρνηση διέσωσε και δεν «πούλησε» το όνομα «Μακεδονία», όπως τον κατηγορούσε τότε η ΝΔ!

Οποια πέτρα κι αν σηκώσει κανείς, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι από κάτω να στηρίζει μαζί με τη ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα τον ευρωατλαντικό σχεδιασμό, είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση. Το έκανε με τον «Στρατηγικό Διάλογο» Ελλάδας - ΗΠΑ και την «επιλογή» της Αλεξανδρούπολης ως πολεμικού ορμητηρίου των ΑμερικανοΝΑΤΟικών. Το έκανε και μόλις πρόσφατα, ψηφίζοντας μαζί με τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ την παραπέρα διεύρυνση του ΝΑΤΟ με την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας, επικαλούμενος μάλιστα αισχρά τη «λαϊκή βούληση» στις χώρες αυτές... Μια εξέλιξη που γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη για τους λαούς υπό το φως της σύγκρουσης ΝΑΤΟ - Ρωσίας που κλιμακώνεται στην Ουκρανία.


Β. Π.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου