Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2024

ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Τα τιμολόγια - φωτιά και ο «θησαυρός» για τους ομίλους

 

Πάνω από 9 δισ. τον χρόνο για τις «πράσινες» μπίζνες θα κληθούν να πληρώσουν την επόμενη διετία τα λαϊκά νοικοκυριά

 

Eurokinissi

Τα νέα τιμολόγια - φωτιά για εκατομμύρια καταναλωτές για τον Γενάρη ανακοίνωσαν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, με το νέο σύστημα τιμολόγησης και τα διαφορετικά χρώματα.

Από όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι τώρα, αυτό που προκύπτει είναι ότι το κόστος για εκατομμύρια νοικοκυριά είναι στα ύψη συγκριτικά με το δεδομένο πενιχρό λαϊκό εισόδημα και την καθήλωση των μισθών.

Εκτός από τα λεγόμενα σταθερά τιμολόγια, υπάρχουν και άλλες κατηγορίες λογαριασμών που το πόσο τελικά θα χρεώνεται ένα νοικοκυριό θα γίνεται γνωστό στο τέλος του μήνα, ανάλογα με τις τελικές τιμές που θα έχουν διαμορφωθεί στην αγορά...

Οσοι καταναλωτές δεν ζήτησαν να μετακινηθούν σε κάποιο πρόγραμμα («κίτρινο», «μπλε», «πορτοκαλί») έχουν μεταπέσει αυτόματα, μέχρι να επιλέξουν κάτι άλλο, στο περιβάλλον των «πράσινων» τιμολογίων, με τις τιμές να διαμορφώνονται σε ένα εύρος που αγγίζει έως και τα 17 λεπτά την κιλοβατώρα.

Για να γίνει κατανοητό το τι συμβαίνει αξίζει να επισημάνουμε ότι η ΔΕΗ, που παρέχει οικιακό ρεύμα σε 6 στα 10 νοικοκυριά, είχε αυξήσει το τιμολόγιο του Νοέμβρη κατά περίπου 10%, δηλαδή στα 17 λεπτά την κιλοβατώρα, από 15 λεπτά που ήταν τον Οκτώβρη, όταν και πάλι είχε αυξηθεί σε σχέση με τον Σεπτέμβρη... Τώρα λοιπόν, για παράδειγμα, εμφανίζεται η ΔΕΗ να έχει τιμές από 12,6 έως 17,1 λεπτά ανάλογα με την ποσότητα της κατανάλωσης, που ουσιαστικά σημαίνει ίδιες και χειρότερες τιμές. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τις υπόλοιπες εταιρείες.

Αυτό που τώρα η κυβέρνηση παρουσιάζει ως συμφέρουσα για τον καταναλωτή πολιτική, δεν είναι τίποτε άλλο από νέα αύξηση στην τιμή του ρεύματος που - χωρίς υπερβολή - είναι άγνωστο το πού θα φτάσει τελικά, ανάλογα με το ποιο τιμολόγιο θα επιλέξει ένα νοικοκυριό. Για παράδειγμα, ένα νοικοκυριό με μηνιαία κατανάλωση 350 KWh θα πληρώσει τον Γενάρη στο «πράσινο» τιμολόγιο 60 ευρώ μόνο την αξία του ρεύματος, από 54 ευρώ τον Οκτώβρη του 2023.

Θυμίζουμε ακόμα ότι από 1η Μάη ισχύει αυξημένο πάγιο, που έχει φτάσει στα 38 ευρώ τον χρόνο (από 4,5) για μονοφασικό ρολόι και στα 118 ευρώ (από 14) για τριφασικό. Επιπλέον, το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση στέλνει και τον «λογαριασμό» για τις επιδοτήσεις - κοροϊδία στο ρεύμα, με αυξημένα τέλη για τις λεγόμενες Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) στους λογαριασμούς. Επιπλέον, έχουν ξεκινήσει συζητήσεις και για αύξηση του τέλους για την ΕΡΤ.

Ενα ακόμα επεισόδιο της «απελευθερωμένης» αγοράς

Η πραγματικότητα είναι ότι στόχος του νέου συστήματος είναι ξεκάθαρα να βγάλουν οι όμιλοι της Ενέργειας το μέγιστο δυνατό κέρδος από την πώληση της Ενέργειας στα λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες. Αυτό που έρχεται ουσιαστικά είναι ένα ακόμα επεισόδιο της «απελευθερωμένης» αγοράς Ενέργειας, που έχει οδηγήσει τον λαό στην ενεργειακή φτώχεια.

Μέσα, λοιπόν, από αυτό το πολύχρωμο πακέτο χρεώσεων ένα είναι το σίγουρο: Εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά θα βουλιάξουν πιο βαθιά στην ενεργειακή φτώχεια, στην παγωνιά και την πείνα. Μαθηματικοί τύποι και αλγόριθμοι αποτυπώνουν τον τζόγο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, που θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και απογείωσε η ΝΔ, στο πλαίσιο της «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Την ίδια στιγμή σοκάρουν και προκαλούν τα τεράστια κέρδη και οι εξαγορές που ανακοινώνουν οι εταιρείες στον κλάδο της Ενέργειας... Ετσι, λοιπόν, τα λαϊκά νοικοκυριά θα κληθούν να πληρώσουν πάνω από 9 δισ. ευρώ τον χρόνο για τις «πράσινες» μπίζνες την επόμενη διετία, ενώ για την πενταετία 2025 - 2030 αυτό το ποσό αναμένεται να εκτοξευτεί στα 11,6 δισ. ευρώ, με το συνολικό γδάρσιμο του λαού να ξεπερνά τα 76 δισ. ευρώ. Αυτά προβλέπονται στο αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) της κυβέρνησης, που είναι σε γνώση των επιχειρηματικών ομίλων και της ΕΕ.

Συνολικά, το ΕΣΕΚ προβλέπει βαρύ «πέλεκυ» για τον λαό και αντίστοιχα «χωρίς οροφή» τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, αφού τα περιβόητα σχέδια για την «πράσινη μετάβαση» θα απαιτήσουν, ούτε λίγο ούτε πολύ, επενδύσεις και καταναλωτικές δαπάνες ύψους 165 δισ. ευρώ μέχρι το 2030!

Ο λαός θα κληθεί να πληρώσει πολύ βαρύ λογαριασμό για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, για νέο, ενεργειακά αποδοτικό οικιακό εξοπλισμό και αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ενώ την ίδια ώρα το σχέδιο - σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις της ΕΕ - ρίχνει το βάρος στην εξοικονόμηση Ενέργειας από τα λαϊκά σπίτια, ώστε να υπάρχουν περιθώρια να αυξήσουν την κατανάλωση από το ενεργοβόρο υδρογόνο βιομηχανίες και ηλεκτροπαραγωγοί.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχέδιο, έως το 2030:

-- Το μερίδιο των ΑΠΕ προβλέπεται να βρίσκεται στο 79% της ηλεκτροπαραγωγής, με προσθήκη μονάδων άνω των 12 GW στα έργα που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία, ώστε η εγκατεστημένη ισχύς τους να φτάσει τα 23,5 GW (χωρίς τα υδροηλεκτρικά). Τα έργα ΑΠΕ που είναι σήμερα σε λειτουργία και τα έργα που έχουν λάβει Ορους Σύνδεσης έχουν δεσμεύσει ηλεκτρικό χώρο που υπερκαλύπτει τον στόχο του ΕΣΕΚ για το 2030. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ στη χώρα έχει ξεπεράσει τα 11,5 GW, εκ των οποίων περίπου τα 5 GW είναι συνδεδεμένα στο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας του ΑΔΜΗΕ και τα υπόλοιπα στο δίκτυο διανομής του ΔΕΔΔΗΕ.

-- Σε σχέση με την εξοικονόμηση Ενέργειας, τίθεται στόχος η τελική κατανάλωση να μην ξεπερνά τα 15,4 εκατ. ΤΙΠ (τόνοι ισοδύναμου πετρελαίου), από 21,1 ΤΙΠ το 2021, με βασικό μέσο την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών και ζητούμενο μέχρι το 2030 αυτή να έχει γίνει στο 19% των κατοικιών. Την ίδια ώρα, προβλέπεται ότι η ζήτηση για ρεύμα θα αυξηθεί, έως και θα διπλασιαστεί μετά το 2030, λόγω της ηλεκτροκίνησης αλλά και της εκτεταμένης χρήσης για την παραγωγή υδρογόνου.

Κι όλα αυτά με τη βούλα της ΕΕ και του περιβόητου πακέτου «Fit for 55», που τον Απρίλη του 2023 ψήφισαν από κοινού οι ευρωβουλευτές των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και το οποίο σηματοδοτεί νέες τεράστιες αυξήσεις τιμών σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, αυξήσεις ναύλων σε ακτοπλοΐα και αερομεταφορές, εκτίναξη του κόστους συντήρησης παλαιών κατοικιών και αυτοκινήτων και εκτόξευση των κινδύνων για την υγεία του λαού, καθώς εντάσσει στο άθλιο «εμπόριο ρύπων» την καταστροφική για την υγεία και το περιβάλλον καύση απορριμμάτων για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Υδρογονάνθρακες και υπεράκτια αιολικά παίρνουν σειρά

Οι μπίζνες όμως δεν σταματούν εδώ. Εντός του 2024 αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για την περαιτέρω «αξιοποίηση» των παραχωρήσεων που έχουν γίνει σε Ιόνιο και Κρήτη για υδρογονάνθρακες. Το πιθανότερο σενάριο είναι να ληφθούν αποφάσεις για τη διενέργεια ή όχι ερευνητικών γεωτρήσεων στην περιοχή της Κρήτης εντός του 2024. Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τον Φλεβάρη του 2023 έχει ολοκληρωθεί το μεγάλο πρόγραμμα των σεισμικών ερευνών σε περιοχές του Ιονίου και της Κρήτης από τους παραχωρησιούχους. Οι εταιρείες αυτήν την περίοδο ολοκληρώνουν την επεξεργασία των ερευνητικών δεδομένων προκειμένου να αξιολογήσουν τις προοπτικές και να αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν στο επόμενο βήμα, δηλαδή στη διενέργεια της ερευνητικής γεώτρησης.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα που εκπονήθηκε από την ΕΔΕΥΕΠ, το 2024 αναμένεται να ξεκινήσουν οι προετοιμασίες που περιλαμβάνουν διαγωνισμούς για τις τεχνικές μελέτες, υποβολή της τεχνικής μελέτης και της ΣΜΠΕ καθώς και οριοθέτηση των ΠΟΑΥΑΠ με Προεδρικό Διάταγμα. Το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης πλωτών και σταθερής βάσης υπεράκτιων αιολικών πάρκων περιλαμβάνει 25 περιοχές με συνολική δυναμικότητα 12,4 GW, εκ των οποίων 19 πλωτά 10,4 GW και 6 σταθερής βάσης ισχύος 2 GW. Οι περιοχές που θα αναπτυχθούν τα υπεράκτια αιολικά πάρκα είναι τα Διαπόντια Νησιά στο Ιόνιο για σταθερής έδρασης, ο Πατραϊκός επίσης για σταθερή έδραση, η Ανατολική Κρήτη για σταθερή και πλωτή έδραση, ενώ για πλωτή έδραση προβλέπεται η ανάπτυξη σε Ρόδο, Δονούσα, Γυάρο, Εύβοια (Αγιοι Απόστολοι) και Χίο.

 

Ριζοσπάστης 

1 σχόλιο: