
Τον σημαντικό περιφερειακό ρόλο της Τουρκίας στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ επαναλαμβάνουν με κάθε αφορμή στελέχη της ευρωατλαντικής συμμαχίας, προχωρώντας και σε πρακτικά μέτρα αναβάθμισης των σχέσεων σε όλα τα επίπεδα. Οι εξελίξεις αυτές δεν είναι άσχετες με την προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης να επεκτείνει τα τετελεσμένα που δημιούργησε με το παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, ή με την αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας την περίοδο που γίνονταν οι έρευνες για την πόντιση του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Κύπρο και το Ισραήλ, οι οποίες τελικά πάγωσαν.
Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι η βαθιά εμπλοκή της χώρας μας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια όχι μόνο δεν θωρακίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα αλλά τα εκθέτει σε μεγαλύτερους κινδύνους, όπως συμβαίνει τώρα... Ο στόχος της ΝΑΤΟικής συνοχής, τον οποίο μοιράζονται η κυβέρνηση της ΝΔ και όλα τα κόμματα του ευρωατλαντισμού, καθιστά επιτακτική ανάγκη να αναβαθμιστεί ο ρόλος της Τουρκίας στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, ως μια ισχυρή περιφερειακή δύναμη, με σύγχρονο στρατό και πολεμική βιομηχανία. Σε αυτό το παζάρι ο μόνος βέβαιος χαμένος είναι ο λαός. Αδιάψευστος μάρτυρας είναι ο ΝΑΤΟικός «οδικός χάρτης» για διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά, οι οποίες φτάνουν μέχρι τη συνεκμετάλλευση, με την εμπλοκή κι άλλων κρίσιμων «παικτών» για τα ΝΑΤΟικά συμφέροντα στην περιοχή, όπως η Λιβύη και η Αίγυπτος.
* * *
«Είναι η πρώτη φορά, για όσο εγώ μπορώ να θυμηθώ, που υπάρχει μια αμερικανική δέσμευση και μια τουρκική δέσμευση που λέει: Αντί (σ.σ. οι δύο χώρες) να είμαστε απλά εταίροι στην άμυνα, ας είμαστε εταίροι και στην επίθεση». Η φράση αυτή του Αμερικανού πρέσβη στην Αγκυρα, Τομ Μπάρακ, είναι αποκαλυπτική για τη νέα φάση όπου βρίσκονται η αμερικανοτουρκικές σχέσεις και για την «έξυπνη κατάληξη» που επιδιώκουν οι δύο κυβερνήσεις στα παζάρια για μια σειρά «αγκάθια» που παραμένουν στις σχέσεις τους.
Οπως είπε ο Αμερικανός πρέσβης, «κάθε φορά που πλησίαζε μια Σύνοδος του ΝΑΤΟ, εμείς σκεφτόμασταν την Τουρκία ως έναν σημαντικό σύμμαχο στο ΝΑΤΟ. Αλλά, κατά την ταπεινή μου άποψη, η Τουρκία ποτέ δεν ανυψώθηκε όπως έπρεπε, ως ένας τόσο σοβαρός παίκτης στην περιφέρεια». Την αυξανόμενη ...προστιθέμενη αξία της Τουρκίας επεσήμανε και ο ΥΠΕΞ της Βρετανίας Ντέιβιντ Λάμι κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Αγκυρα, λίγο πριν δημοσιευτεί η βρετανική «Εθνική Στρατηγική για την Ασφάλεια», όπου μεταξύ άλλων γράφεται: «Στο σταυροδρόμι ανάμεσα σε Μαύρη Θάλασσα, Καύκασο, Μέση Ανατολή και Αφρική, η Τουρκία έχει επιτακτική σημασία για τα συμφέροντα της Βρετανίας στην ασφάλεια, σε όλη την Ευρώπη και στις πλευρές του ΝΑΤΟ (...) με ισχυρή στρατιωτική ολοκλήρωση και αμυντική βιομηχανική συνεργασία».
* * *
Σ' αυτό το φόντο μεθοδεύονται εξελίξεις σε ανοιχτά ζητήματα των σχέσεων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και Τουρκίας, σε άμεση διασύνδεση με την πορεία των Ελληνοτουρκικών. Τέτοια είναι:
- Η προμήθεια της Τουρκίας με F-16 και F-35, που για καιρό «μπλόκαραν» δυνάμεις στις ΗΠΑ, ως «απάντηση» στη στενή συνεργασία που ανέπτυξε η κυβέρνηση Ερντογάν με τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρέσβη, «το Κογκρέσο επιθυμεί να ρίξει μια νέα ματιά στα ζητήματα αυτά (...) Νομίζω ότι αυτό που θα δείτε θα είναι ο Πρόεδρος Τραμπ και ο Πρόεδρος Ερντογάν να λένε στον υπουργό Ρούμπιο και στον υπουργό Φιντάν "τελειώστε το, βρείτε τρόπο και τελειώστε το ζήτημα" (...) Τα F-35, τα F-16, οι S-400, οι κυρώσεις, οι δασμοί, έχουν δευτερεύουσα σημασία σε σχέση με την αποστολή μας».
- Η προμήθεια της Τουρκίας με αεροσκάφη «Eurofighter», καθώς όπως τόνισε ο Λάμι στον Τούρκο ομόλογό του, Φιντάν, «σημειώνουμε εξαιρετική πρόοδο και είμαστε βέβαιοι ότι και οι τέσσερις εταίροι (σ.σ. γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, βρετανικά κεφάλαια) της κοινοπραξίας υποστηρίζουν αυτήν την πώληση». Σημειωτέον, το Λονδίνο πιέζει για να κλείσει και η πώληση πυραύλων «Meteor» από τη Γαλλία στην Τουρκία.
- Η αναβαθμισμένη συμμετοχή της Τουρκίας στα εξοπλιστικά προγράμματα της ΕΕ, μέσω του προγράμματος SAFE. Στις 19 Ιούνη η επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Κάγια Κάλας, εγκωμίασε από την Αγκυρα τις σχετικές αποφάσεις και εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι «η Τουρκία, ως υποψήφια (σ.σ. προς ένταξη) χώρα, έχει πρόσβαση σε δάνεια SAFE για κοινά έργα με ευρωπαϊκές χώρες». Χαρακτήρισε επίσης την Τουρκία «παίκτη ασφαλείας».
* * *
Σε ταραγμένους καιρούς, όπου οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οξύνονται, είναι κοροϊδία και πρόκληση να καλλιεργεί η κυβέρνηση επικίνδυνο εφησυχασμό και να μιλάει για «ήρεμα νερά» στις σχέσεις με τη ΝΑΤΟική «σύμμαχο» Τουρκία, επικαλούμενη μάλιστα τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Είτε με παζάρια και συμβιβασμούς, είτε με εντάσεις ή και συγκρούσεις, η προδιαγεγραμμένη πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων προς διευθετήσεις που επιτάσσει η «ΝΑΤΟική συνοχή» προχωρά βήμα - βήμα. Το επόμενο διάστημα θα δούμε νέα επεισόδια να γράφονται, ως άλλη μια επιβεβαίωση ότι οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, τα ΝΑΤΟικά σχέδια και η βαθιά εμπλοκή της χώρας μας σε αυτά είναι ο νούμερο 1 κίνδυνος, που σφίγγει τον κλοιό γύρω από τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και τα πραγματικά συμφέροντα όλων των λαών της περιοχής.
Α. Μ. (αναδημοσίευση από τη στήλη «Αποκαλυπτικά» του «Ριζοσπάστη»)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου