Σάββατο 5 Ιουλίου 2025

Οι αποκαλύψεις του «Ριζοσπάστη» λίγες μέρες πριν το δημοψήφισμα Το μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ, η ομιλία Βαρουφάκη στο Γιούρογκρουπ και το αίτημα Τσίπρα για νέο δάνειο με αντάλλαγμα σκληρά μέτρα

 

Ο πίνακας που δημοσιεύτηκε στον «Ριζοσπάστη» στις 30/6/2015 και αποκαλύπτει ότι το πραγματικό ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι: Μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ ή Μνημόνιο ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ
Ο πίνακας που δημοσιεύτηκε στον «Ριζοσπάστη» στις 30/6/2015 και αποκαλύπτει ότι το πραγματικό ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι: Μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ ή Μνημόνιο ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ
Οι συνεχείς αποκαλύψεις του «Ριζοσπάστη» πριν το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο να μπορέσει ένα μεγάλο τμήμα του λαού αφενός να κατανοήσει τις παγίδες και τα ψευτοδιλήμματα που έθετε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αφετέρου να γνωρίζει τι τον περιμένει μετά το δημοψήφισμα. Σήμερα, στο πλαίσιο του αφιερώματος του «Ριζοσπάστη», θα παρουσιάσουμε μερικές από τις σημαντικότερες αποκαλύψεις της εφημερίδας μας την εβδομάδα πριν το δημοψήφισμα.
Μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ vs Μνημόνιο ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ

Ο «Ριζοσπάστης» αποκάλυψε εκείνες τις μέρες την πρόταση που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έστειλε στους «θεσμούς», για να τους καθησυχάσει ότι θα υλοποιήσει μνημόνιο, παρά τα όσα ...ηρωικά διακινούσε στο εσωτερικό της χώρας.

Η εφημερίδα δημοσιεύει έναν πίνακα που περιλαμβάνει από τη μια τις προτάσεις της κυβέρνησης, δηλαδή το μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ, και από την άλλη την πρόταση των «θεσμών», δηλαδή το μνημόνιο ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ. Αυτό που εύκολα παρατηρεί κάποιος είναι ότι παρά τις όποιες επιμέρους διαφοροποιήσεις, υπηρετούν τα μνημόνια διαρκείας, τα διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα της «επόμενης μέρας»...

Και στο μνημόνιο της κυβέρνησης και στο νέο μνημόνιο των ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ παραμένουν ανέγγιχτα όλα ανεξαιρέτως τα αντιλαϊκά μέτρα της προηγούμενης μνημονιακής περιόδου, που βέβαια δεν καταγράφονταν στο σύνολό τους στον πίνακα που παραθέτουμε και σήμερα.

Και με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παραμένουν το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ πάνω στη λαϊκή στέγη και στη μικρή περιουσία, το ουσιαστικά ανύπαρκτο αφορολόγητο όριο και η ενισχυμένη αφαίμαξη από τις «μνημονιακές» φορολογικές κλίμακες για μισθωτούς και συνταξιούχους, τα τέλη «αλληλεγγύης» και «επιτηδεύματος», η διάλυση των φοροελαφρύνσεων για στοιχειώδεις δαπάνες της λαϊκής οικογένειας.



Το έγγραφο που αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης» την 1η Ιουλίου 2015 επιβεβαίωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να υπογράψει μνημόνιο πριν το δημοψήφισμα!
Σε ισχύ παραμένουν η επιβολή φόρου 26% από το πρώτο ευρώ στα εισοδήματα των αυτοαπασχολούμενων, η επιβολή φόρου 13% από το πρώτο ευρώ στα εισοδήματα των φτωχών αγροτών, η εκτίναξη του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης των λαϊκών νοικοκυριών κ.ο.κ.

Ισχύουν μέχρι κεραίας η κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης για όλους τους συνταξιούχους, του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, το πετσόκομμα του κατώτατου μισθού στα σημερινά άθλια επίπεδα κ.ο.κ.

Ο πίνακας αυτός είναι αποκαλυπτικός και τον δημοσιεύουμε σήμερα, ακριβώς 10 χρόνια μετά. Πολλά από τα μέτρα που αναγράφονται ισχύουν ακόμα και σήμερα, επιβεβαιώνοντας ότι η αντιλαϊκή πολιτική έχει συνέχεια, με όλες τις κυβερνήσεις και τα κόμματα του κεφαλαίου...

Το τελευταίο Γιούρογκρουπ

Στις 30 Ιουνίου 2025, και ενώ τα κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κοροϊδεύουν σε κάθε τους εμφάνιση, αναθεματίζοντας «θεσμούς», Μέρκελ, Σόιμπλε, δανειστές κ.λπ., ο «Ριζοσπάστης» αναδεικνύει ορισμένα σημεία από την ομιλία του Γ. Βαρουφάκη, τότε υπουργού Οικονομικών, στην τελευταία συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, στις 27/6/2015. Δηλαδή μια βδομάδα πριν το δημοψήφισμα.

Γράφαμε τότε: «Ξεχωρίσαμε ορισμένα αποσπάσματα και τα παραθέτουμε, ώστε να μπορέσει ο λαός να διαβάσει και να αντιληφθεί το μέγεθος της κοροϊδίας και της πολιτικής εξαπάτησης προς τον ελληνικό λαό από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Λέει ο Βαρουφάκης, σύμφωνα με τη μετάφραση ειδησεογραφικής ιστοσελίδας:

"Συνάδελφοι (σ.σ. προς τους υπουργούς Οικονομικών), αυτά που έχουμε μεταφέρει στους Θεσμούς στις 22 Ιουνίου, όταν καταθέταμε τις προτάσεις μας (...) Ακόμη και αυτή η πρόταση θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να περάσει από το Κοινοβούλιο, δεδομένων των πολλών υφεσιακών μέτρων και της λιτότητας που συνεπάγεται. Δυστυχώς, η απάντηση των Θεσμών ήταν να επιμείνουν σε ακόμη πιο υφεσιακά (παραμετρικά) μέτρα (π.χ. αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από το 6% στο 23%!)".

Ομολογεί δηλαδή η συγκυβέρνηση ότι η πρότασή της - μνημόνιο περιέχει μέτρα - λαιμητόμο για τους εργαζόμενους. Η δε σύγκρισή της με αυτή των ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ έχει την εξής διαφορά: Εχει "...ακόμα πιο υφεσιακά μέτρα". Ομολογούν ότι και οι δύο προτάσεις είναι αντιλαϊκές - αντεργατικές και συγκρίνουν το πόσο αντιλαϊκή είναι η μία σε σχέση με την άλλη». Και, βέβαια, η αναφορά Βαρουφάκη περί «υφεσιακών μέτρων» δεν έχει να κάνει με το ότι νοιάζεται για τους εργαζόμενους, αλλά πόσο θα επηρεάσουν τα μέτρα την αναχρηματοδότηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Ενα άλλο απόσπασμα από την ομιλία Βαρουφάκη το οποίο έχει ενδιαφέρον και το αναδεικνύει ο «Ριζοσπάστης» εκείνες τις μέρες είναι το εξής:

«Συνάδελφοι, η λύση του δημοψηφίσματος είναι η καλύτερη για όλους, δεδομένων των περιορισμών που αντιμετωπίζουμε. Εάν η κυβέρνησή μας δεχόταν την πρόταση των Θεσμών σήμερα, υποσχόμενη να την περάσει από το Κοινοβούλιο, θα χάναμε στο Κοινοβούλιο, με το αποτέλεσμα να έφερνε νέες εκλογές μέσα σε έναν μακρύ μήνα, μετά η καθυστέρηση, η αβεβαιότητα και οι προοπτικές για μια επιτυχή επίλυση θα ήταν πολύ, πολύ μηδαμινές. Αλλά ακόμα και αν καταφέρναμε να περάσουμε την πρόταση των Θεσμών από το Κοινοβούλιο, θα αντιμετωπίζαμε ένα τεράστιο πρόβλημα εφαρμογής. Για να το θέσω απλά, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις που πίεσαν για πολιτικές που υπαγορεύτηκαν από τους Θεσμούς δεν μπόρεσαν να πάρουν τον λαό με το μέρος τους, το ίδιο θα συνέβαινε και με εμάς».

Ουσιαστικά η κυβέρνηση και ο Βαρουφάκης τι λένε; Οτι το δημοψήφισμα είναι καλό και για ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ και για τη συγκυβέρνηση. Με λίγα λόγια, λένε ότι ήθελαν και θέλουν να βάλουν τον λαό σε μια διαδικασία ώστε να τους στηρίξει στο να πάρουν αντιλαϊκά μέτρα σε βάρος του και να το παίζουν και ήρωες, πατριώτες, περήφανοι και οτιδήποτε άλλο, χωρίς να κινδυνεύσουν να χάσουν την κυβερνητική πλειοψηφία!

Λένε στο περίπου ότι οι προηγούμενοι «έπεσαν» επειδή ...δεν το χειρίστηκαν σωστά. Και δηλώνουν πως το δημοψήφισμα είναι καλύτερη λύση σε αυτήν την κατεύθυνση. Στο να εξαπατήσουν και να κοροϊδέψουν τον λαό, και να περάσουν και πακέτο αντιλαϊκών μέτρων, ανεξάρτητα από την τελική έκβαση της υπόθεσης.

Και καταλήγει εκείνο το ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη»: «Ολα τα παραπάνω είναι αποδεικτικά του πραγματικού νοήματος του "όχι" που καλεί η κυβέρνηση τον λαό να ψηφίσει, επιβεβαιώνοντας ότι το μόνο πραγματικό "όχι" που συμφέρει τον λαό είναι η πρόταση του ΚΚΕ: "Οχι στην πρόταση των ΕΕ - ΕΚΤ- ΔΝΤ. Οχι στην πρόταση της κυβέρνησης. Αποδέσμευση από την ΕΕ με τον λαό στην εξουσία"».

Επιστολή Τσίπρα

Την Τρίτη 30/6/2015 ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στέλνει επιστολή προς τους «θεσμούς», με την οποία ζητά διετές δάνειο ύψους 29,14 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), που θα συνοδεύεται βέβαια από νέο μνημόνιο.

Αυτήν την επιστολή, αλλά κυρίως το τι σημαίνει, αποκαλύπτει ο «Ριζοσπάστης» την Τετάρτη 1η Ιούλη 2015. Γράφει η εφημερίδα: «Το αίτημα της ελληνικής συγκυβέρνησης για στήριξη από τον ESM κάνει αναφορά στα άρθρα 12 και 13 της Συνθήκης για την Ιδρυση του ESM, ως τα άρθρα που καλύπτουν τους όρους με βάση τους οποίους πρέπει να γίνει ο δανεισμός. Που σημαίνουν μνημόνιο και επιτήρηση για την εφαρμογή του».

Οπως αποκαλύπτει ο «Ριζοσπάστης» (για να γίνει αντιληπτό αυτό που ζητά ο Τσίπρας), τα επίμαχα άρθρα, τα οποία επικαλείται ο πρωθυπουργός στην επιστολή του, περιλαμβάνουν την εξής διατύπωση: «Εφόσον είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας της Ζώνης του Ευρώ στο σύνολό της και των κρατών - μελών της, ο ESM δύναται να παρέχει στήριξη σταθερότητας σε μέλος του ESM, κάτω από αυστηρούς όρους, κατάλληλους για το επιλεγμένο μέσο χρηματοπιστωτικής συνδρομής.

(...) Εάν εκδοθεί απόφαση σύμφωνα με την παράγραφο 2, το συμβούλιο διοικητών αναθέτει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή - σε συνεργασία με την ΕΚΤ και, εφόσον είναι εφικτό, από κοινού με το ΔΝΤ - να διαπραγματευτεί με το ενδιαφερόμενο μέλος του ESM, Μνημόνιο Κατανόησης (ΜΚ), όπου θα περιγράφονται αναλυτικά οι όροι που θα συνδέονται με τη διευκόλυνση χρηματοπιστωτικής συνδρομής. Το περιεχόμενο του Μνημονίου Συνεννόησης αντικατοπτρίζει τις αδυναμίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν».

Πολύ απλά: Ο Τσίπρας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, πολύ πριν το δημοψήφισμα, είχαν υπογράψει το 3ο και πιο σκληρό μνημόνιο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου