Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - «ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ»


Στη «φόρα» τα παζάρια γύρω από τη μορφή των μνημονίων διαρκείας
 
 
Ακόμα μια «ηχηρή» επιβεβαίωση ότι η «επόμενη μέρα» για το κεφάλαιο σημαίνει μνημόνια διαρκείας για το λαό δίνει η «ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας» που κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή.Στην έκθεση αποτυπώνεται κατά βάση η συζήτηση που έχει ανοίξει στα αστικά επιτελεία σχετικά με την «επόμενη μέρα», με την ΤτΕ να ξεκαθαρίζει ότι οι προβλέψεις γύρω από τους όποιους ισχνούς ρυθμούς ανάκαμψης για την ερχόμενη διετία (2018 - 2019) έχουν όρο και προϋπόθεση «την έγκαιρη προετοιμασία για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης του προγράμματος, την ανάκαμψη των επενδύσεων και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων».

Επιπλέον, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται από την ΤτΕ, «πρέπει να αποσαφηνιστεί κατά πόσον θα υπάρχει, και υπό ποιους όρους, ένα ενδεχόμενο προληπτικό πρόγραμμα στήριξης», κάτι που βέβαια ήδη συζητείται στο παρασκήνιο με τους «θεσμούς».


Σύμφωνα με την ΤτΕ, «η ύπαρξη ενός τέτοιου προληπτικού πλαισίου στήριξης εκτιμάται ότι μπορεί να δράσει υποστηρικτικά για την ελληνική οικονομία (...) καθώς θα παρέχει ασφάλεια σχετικά με την πρόσβαση του Ελληνικού Δημοσίου σε χρηματοδότηση μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018».

Οπως επισημαίνεται, το «προληπτικό πλαίσιο» χρηματοπιστωτικής στήριξης προς το ελληνικό κράτος «θα τονώσει την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, διότι αυτοί θα γνωρίζουν ότι η οικονομική πολιτική είναι και θα παραμείνει συνετή, αποκλείοντας την επανεμφάνιση των ανισορροπιών», θυμίζοντας, βέβαια και το γεγονός ότι «σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο της ΕΕ, η Ελλάδα θα βρίσκεται σε καθεστώς εποπτείας, το οποίο θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρις ότου η Ελλάδα αποπληρώσει το 75% των επίσημων δανείων» που έχει λάβει από κράτη της Ευρωζώνης (1ο μνημόνιο), το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF - 2ο μνημόνιο) και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM - 3ο μνημόνιο). Ολα αυτά βέβαια τα χρέη για λογαριασμό του κεφαλαίου, που θα αποπληρωθούν «μέχρι δεκάρας», θα φορτωθούν και πάλι στις πλάτες του λαού με την ατελείωτη σειρά μέτρων.

«Η αποσαφήνιση της μορφής που θα λάβει η στήριξη της ελληνικής οικονομίας μετά το τέλος του προγράμματος είναι σημαντική», τονίζει η ΤτΕ, ειδικά στην περίπτωση που μέχρι τότε «δεν θα έχει βελτιωθεί η πιστοληπτική διαβάθμιση των ελληνικών κρατικών ομολόγων». Παράλληλα, διευκρινίζεται πως άλλες δυνατότητες, μέσω της προληπτικής στήριξης, «θα βελτιώσουν το επενδυτικό και επιχειρηματικό κλίμα και θα προσελκύσουν εγχώριες και ξένες άμεσες επενδύσεις».

«Κίνδυνοι» και «προκλήσεις»
 
Με διατυπώσεις που απευθύνονται ως «υπενθύμιση» στους πολιτικούς εκπροσώπους του κεφαλαίου και ως εκβιασμοί στο λαό, η ΤτΕ σημειώνει πως «οι εξελίξεις τους επόμενους μήνες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, γιατί θα επιδράσουν καθοριστικά στην πορεία της οικονομίας για πολλά χρόνια», ενώ «καθυστερήσεις ή εμπλοκές θα δυσχεράνουν την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, θα θέσουν σε δοκιμασία την πορεία εξόδου από την κρίση και θα υπονομεύσουν τις αισιόδοξες προβλέψεις».

Την ίδια ώρα, στην έκθεση της ΤτΕ εντοπίζονται και μια σειρά «εξωτερικοί κίνδυνοι», που βέβαια έρχονται να οξύνουν τα αντιλαϊκά ανακλαστικά και στο εσωτερικό της χώρας. Ειδικότερα, οι «εξωτερικοί κίνδυνοι», με ό,τι αυτοί σηματοδοτούν για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, αφορούν:

-- Την πιθανή «αύξηση της αποστροφής των επενδυτών προς τον κίνδυνο» λόγω αναταράξεων στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.

-- Την εντεινόμενη πολιτική αβεβαιότητα στην ΕΕ, κυρίως λόγω της αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας στη Γερμανία, καθώς και λόγω των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους όρους του Brexit.

-- Ευρύτερους γεωπολιτικούς παράγοντες (προσφυγική κρίση, Βόρεια Κορέα κ.ά.).

Ζήτημα 1ον: Τα «κόκκινα» δάνεια
 
«Εφόσον συντρέξουν οι προϋποθέσεις», θα καταστεί δυνατή η επάνοδος σε «βιώσιμους» ρυθμούς ανάκαμψης, επισημαίνει η ΤτΕ, και εστιάζει στην αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των στρατηγικών κακοπληρωτών. Ως κυριότερες «προκλήσεις» των ελληνικών τραπεζικών ομίλων για το 2018, αναφέρονται η «εφαρμογή του Διεθνούς Προτύπου Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης 9» (αυτό αυξάνει τις κεφαλαιακές ανάγκες τους), η «αυστηροποίηση στο χειρισμό των προβλέψεων για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων», καθώς και η διενέργεια «πανευρωπαϊκής άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων» (stress test) από την ΕΚΤ.

Σε αυτό το πλέγμα, οι τράπεζες καλούνται «στο αμέσως προσεχές διάστημα» να εντείνουν τις προσπάθειές τους για:

-- Την «επίτευξη των επιχειρησιακών τους στόχων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ιδανικά να τους ξεπεράσουν», και «ιδίως τώρα που η οικονομία έχει επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».

-- «Να επωφεληθούν από τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο» (αδειοδοτήσεις εταιρειών διαχείρισης πιστωτικών απαιτήσεων, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί κ.λπ.), καθώς και «να αξιοποιήσουν όλα τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους».

-- «Στις συνθήκες αυτές επιβάλλεται να διευρύνουν το ταχύτερο δυνατόν τις λύσεις που προτείνουν στους δανειολήπτες και να προχωρήσουν στη λήψη πιο δραστικών αποφάσεων», και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις ενέργειες αναδιάρθρωσης βιώσιμων επιχειρήσεων, τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών και την εφαρμογή οριστικής λύσης για τις «μη βιώσιμες» επιχειρήσεις.

Θυμίζουμε ότι όλα τα παραπάνω νομοθετήθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και σηματοδοτούν, ανάμεσα στα άλλα, ανελέητο κυνήγι για τη λαϊκή κατοικία.


Α. Σ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου