Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Ολοι σήμερα στην απεργία και τις συγκεντρώσεις, με σημαία τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες!


Στις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα - Στις 10 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου η συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης

Στη μάχη της περιφρούρησης της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας και της επιτυχίας των συγκεντρώσεων που οργανώνουν σε όλη τη χώρα ρίχνονται σήμερα τα Σωματεία, οι Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.
 «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες!». Με πλαίσιο αιτημάτων και διεκδικήσεων που φέρνει στο προσκήνιο τις ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους, παίρνουν θέση απέναντι στην εργοδοσία και την κυβέρνηση, που εντείνουν την επίθεση με στόχο τη στήριξη των κερδών και της ανταγωνιστικότητας.

«Η ανάπτυξή σας τσακίζει τη ζωή μας! Αγώνας, οργάνωση και αντεπίθεση η επιλογή μας!». Με το σύνθημα αυτό απαντούν στα «αναπτυξιακά σχέδια» κυβέρνησης και επιχειρηματικών ομίλων, αλλά και στις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που θέλουν να στοιχίσουν τους εργαζόμενους πίσω από τους «εθνικούς στόχους» των μονοπωλίων.

Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα γίνει στις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια. Στον Πειραιά, στις 10 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη. Στη Θεσσαλονίκη, στις 10 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Συγκεντρώσεις θα γίνουν σε δεκάδες ακόμα πόλεις σε όλη τη χώρα.

Τη συμμετοχή τους στις απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν αποφασίσει 6 Ομοσπονδίες και πάνω από 30 Ενώσεις και Σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ, γεγονός που χαιρετίζει με ανακοίνωσή της η ΠΑΣΕΒΕ.

Κάλεσμα συμμετοχής στις συγκεντρώσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος έχουν επίσης απευθύνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και μια σειρά Ομοσπονδίες και Αγροτικοί Σύλλογοι, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ).


Συνέχεια στο μέτωπο της διεκδίκησης Συλλογικών Συμβάσεων
Από την εξόρμηση του Σωματείου Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής - Βοιωτίας στη «Simos Food Group»
Από την εξόρμηση του Σωματείου Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής - Βοιωτίας στη «Simos Food Group»
Σε αντιπαράθεση με τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που με διακηρύξεις και συναντήσεις «κορυφών» μακριά από τους εργαζόμενους προέβαλαν αιτήματα και συνθήματα εγκλωβισμού των εργαζομένων στους αντεργατικούς στόχους των μονοπωλίων, οι ταξικές δυνάμεις έδωσαν τη μάχη για την πανεργατική απεργία μέσα στους χώρους δουλειάς και τους κλάδους, με ένα πλούσιο πρόγραμμα περιοδειών, εξορμήσεων, συσκέψεων και συνελεύσεων, προβάλλοντας αιτήματα με κριτήριο τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες.Η ίδια προετοιμασία της απεργίας συνδυάστηκε με αγωνιστικές παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες για το κρίσιμο θέμα της υπογραφής και της εφαρμογής Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ), με δικαιώματα και αυξήσεις στους μισθούς.

Μεταξύ άλλων πραγματοποιήθηκαν στάσεις εργασίας σε εργοτάξια στις Κατασκευές, στη Ναυπηγοεπισκευή και στους Ναυπηγοξυλουργούς.
Αντίστοιχα, στα Τρόφιμα - Ποτά, η Ομοσπονδία πραγματοποίησε την Κυριακή σύσκεψη με τα σωματεία της Αττικής, συζητώντας για τη συνέχιση του αγώνα για την υπογραφή νέων κλαδικών ΣΣΕ. Σε συνάντηση που προηγήθηκε με τον ΣΕΒ, οι εκπρόσωποι των εργοδοτών απέφυγαν να πάρουν θέση όσον αφορά τα σχέδια Συμβάσεων που έχει καταθέσει η Ομοσπονδία. Ισχυρίστηκαν μάλιστα ότι η συζήτηση για τις Συμβάσεις πρέπει να λαμβάνει υπόψη τους μέσους μισθούς που εφαρμόζονται στον κλάδο, δηλαδή τα 586 ευρώ και τα 511 ευρώ που έχουν επιβάλει. Οι εργοδότες παρέπεμψαν σε νέα συνάντηση τον Ιούνη, προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Η Ομοσπονδία καλεί τους εργαζόμενους σε ετοιμότητα για νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

Σε έκτακτη Γενική Συνέλευση προχώρησε τη Δευτέρα το Σωματείο Εργαζομένων «ΕΒΓΑ», με θέμα τη συνέχεια των κινητοποιήσεων για την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης, μετά και την αρνητική στάση της εργοδοσίας στην πρόταση του Σωματείου.

...απέναντι στην «επόμενη μέρα» που ετοιμάζουν μεγαλοεργοδοσία και κυβέρνηση
 
Στο μεταξύ, δείγμα του νέου εργασιακού τοπίου που θέλουν να διαμορφώσουν οι μεγαλοεργοδότες αποτελεί η απαράδεκτη πρόταση κλαδικής ΣΣΕ που έδωσε γραπτά ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), κατά τη διάρκεια της παράστασης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ).

Οπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία, η απαράδεκτη πρόταση των εργοδοτών: Εχει «εξαφανίσει» τους μισθολογικούς όρους, αφήνοντας το μεροκάματο και το μισθό των εργαζομένων στην «καλή θέληση» της κάθε επιχείρησης, δηλαδή «στον αέρα». Αμφισβητεί το ύψος του ποσοστού για το επίδομα γάμου, που σήμερα είναι στο 10% του μισθού, και το θέτει υπό συζήτηση με σκοπό να μειωθεί. Προβλέπει τη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας με την ανατροπή του κλαδικού ωραρίου εργασίας - 5ήμερου - 8ωρου από Δευτέρα ως Παρασκευή - και αντικατάστασή του με «40ωρο από Δευτέρα ως Σάββατο». Ψαλιδίζει μια σειρά από κατακτημένους μέσα από την κλαδική ΣΣΕ θεσμικούς όρους, όπως τις μέρες άδειας γάμου (προβλέπει 5 εργάσιμες αντί για 10 που είναι σήμερα), τις μέρες άδειας για την παρακολούθηση της προόδου των παιδιών (προβλέπει 4 από 7 που είναι σήμερα), το επίδομα παιδικού σταθμού (προβλέπει 320 ευρώ από 400 που είναι σήμερα).

«Δεν πέφτουμε, βεβαίως, από τα σύννεφα με τις αξιώσεις που μας παρουσίασαν ως σχέδιο σύμβασης οι εργοδότες του κλάδου, συντεταγμένοι σε ενιαία γραμμή απέναντί μας, μέσα από τον ΣΦΕΕ και τον ΣΕΒ», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία. Τα σχέδια των εργοδοτών για τις Συμβάσεις, τονίζει, υπηρετούνται τόσο από το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο όσο και από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη «μεταμνημονιακή» εποχή. «Σε αυτά τα σχέδια βάζει πλάτη και η ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος, η ΓΣΕΕ, που έχει συμμαχήσει με τους βιομήχανους και τη μεγαλοεργοδοσία, υπογράφει μαζί τους τον κατώτατο νομοθετημένο μισθό και καλεί τους εργαζόμενους να "διεκδικήσουν" τις εργοδοτικές απαιτήσεις», προσθέτει η Ομοσπονδία. Καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να συμβάλουν στην οργάνωση της πάλης για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ στη βάση του σχεδίου που έχει προτείνει, «κόντρα στη λογική της συναινετικής και συνεταιρικής συζήτησης για το πώς θα τονωθούν και τι μπορούν να αντέξουν κάθε φορά οι επιχειρήσεις και η οικονομία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου