Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Ισχυρό μήνυμα σε κυβέρνηση και εργοδοσία από τους απεργούς της Θεσσαλονίκης (VIDEO - ΦΩΤΟ)





Ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση, στην εργοδοσία και στα τσιράκια τους στο συνδικαλιστικό κίνημα, ότι η επιλογή των εργατών είναι ο αγώνας, η οργάνωση και η αντεπίθεση στην «ανάπτυξη» που τσακίζει τη ζωή τους για να θρέψει τα κέρδη των πλουτοκρατών, έστειλαν χιλιάδες εργάτες και υπάλληλοι, από τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, μικροί και αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι, αγρότες, νέοι και γυναίκες, μέσα από τη μαζική συμμετοχή τους στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη.

Η μαχητική διαδήλωση ξεκίνησε από το Άγαλμα Βενιζέλου και με ενδιάμεσο σταθμό το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, κατέληξε έξω από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, το σπίτι των εργατών που ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός προσπαθεί να το μετατρέψει σε τσιφλίκι των εργοδοτών.

Η μάχη για την επιτυχία της απεργίας ξεκίνησε από νωρίς το πρωί με τις απεργιακές φρουρές να παίρνουν τη θέση τους μπροστά στις πύλες εργοστασίων, εμπορικών καταστημάτων στο κέντρο της πόλης, αλλά και σε επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής όπως ο ΟΤΕ στο Φοίνικα κ.ά.


Οι συμβασιούχοι των ΟΤΑ, συσπειρωμένοι στο Σωματείο ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση μπροστά στο ΥΜΑΘ όπου άπλωσαν το πανό τους και έγραψαν συνθήματα καταγγελίας της πολιτικής των απολύσεων και διεκδίκησης του δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή εργασία. 
Στη συνέχεια ενώθηκαν με τους χιλιάδες εργάτες άλλων κλάδων που συγκεντρώθηκαν στο Άγαλμα Βενιζέλου, κάτω από τις σημαίες και τα πανό των ταξικών τους σωματείων.

Στη συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου μίλησε ο Πέτρος Σημάδης, πρόεδρος της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης και χαιρέτισαν η Φανή Τζούμα, από τις καθαρίστριες σχολικών κτιρίων, και η Ράνια Καπετανγιώργη, πρόεδρος του Συλλόγου Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης.
«Χιλιάδες εργαζόμενοι, φτωχοί επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, δηλώνουμε κατηγορηματικά πως δεν τρώμε το παραμύθι για τα καλύτερα που έρχονται, για τη μεταμνημονιακή εποχή, για τις θυσίες μας που έπιασαν τόπο. Οι θυσίες του λαού στα χρόνια της κρίσης έστρωσαν το δρόμο για τη σημερινή υποσχόμενη καπιταλιστική ανάπτυξη. Πάνω στα δικαιώματά μας θα στηθεί. Η βασικότερη προϋπόθεση για την ανάπτυξή τους είναι να ζήσουμε σαν σύγχρονοι δούλοι. Ε, λοιπόν, ας μην ελπίζουν πως η εργατική τάξη και τα σύμμαχα λαϊκά στρώματα θα παραδώσουν τα δικαιώματά τους. Δεν θα τους περάσει», είπε ο Πέτρος Σημάδης. Αναφερόμενος στο βρώμικο ρόλο των ηγεσιών της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, σημείωσε: «Έστησαν μια κοινωνική συμμαχία κορυφών, που καμία σχέση δεν έχει με το ταξικό κίνημα, ίσα ίσα στην πράξη στέκεται απέναντί του. Αυτοί είναι οι σύμμαχοι των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΜΕΤΑ-ΣΥΡΙΖΑ: Οι εργοδότες!! Δεν θέλουν απλά αφοπλισμένους τους εργαζόμενους, τους θέλουν να χειροκροτούν τους δήμιούς τους».

Και κατέληξε: «Και σήμερα, από την απεργιακή μας συγκέντρωση φωνάζουμε σε κάθε εργαζόμενο, σε κάθε μεροκαματιάρη, στους νέους: Ο μόνος δρόμος είναι επίθεση και πάλη!

Η σημερινή αρνητική κατάσταση που αντιμετωπίζουμε στους χώρους δουλειάς και στη ζωή μας δεν αλλάζει σκύβοντας το κεφάλι και καταπίνοντας τα νέα κυβερνητικά παραμύθια.

ΩΣ ΕΔΩ! Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα και από κανέναν. Ο οργανωμένος λαός, με ταξική γραμμή κατέκτησε κάθε δικαίωμα μέχρι σήμερα. Αυτός ο οργανωμένος λαός θα βάλει φρένο στην ανελέητη επίθεση κυβέρνησης - εργοδοσίας - ΕΕ. 

Η σημερινή απεργία είναι ένα ακόμα βήμα προετοιμασίας προς την οργανωμένη αντεπίθεση των εργαζόμενων, του λαού ενάντια σε αυτούς που ζουν από τον ιδρώτα μας. Συνεχίζουμε μαχητικά, παλεύουμε για κάθε πρόβλημα, μικρό ή μεγάλο, στους χώρους δουλειάς, στη γειτονιά. Ενάντια σε αυτούς που φέρνουν στα σπίτια μας τη φτώχεια, την ανεργία, τον πόλεμο».

Η Φανή Τζούμα, από τις καθαρίστριες σχολικών κτιρίων, που τις προηγούμενες μέρες έδωσαν με επιτυχία τη μάχη της 48ωρης απεργίας για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, μετέφερε τον αγωνιστικό χαιρετισμό των εργαζομένων του κλάδου. Των εργαζομένων στα δημόσια σχολικά κτίρια που το κράτος τους έχει μετατρέψει σε εργολάβους καθαρισμού και πληρώνονται 300 ευρώ το μήνα, στερούνται το δικαίωμα σε άδεια, ασθένεια, μητρότητα. 

Η Ράνια Καπετανγιώργη κατήγγειλε τις ηγεσίες ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και τις τοπικές Ομοσπονδίες που όπως είπε «απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι σημαία τους έχουν τις απαιτήσεις και τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Υπονόμευσαν τη σημερινή κινητοποίηση με κάθε τρόπο και μέσο. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν πήραν απόφαση για να κλείσουν τα καταστήματα, κάτι που θα διευκόλυνε τη συμμετοχή των συναδέλφων μας. Το πλαίσιο που προβάλλουν δεν έχει σχέση με τα προβλήματα των χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων που πνίγονται στα χρέη και απειλούνται με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. 

(...) Στον αντίποδα όλων αυτών, τα αγωνιστικά σωματεία των ΕΒΕ που συσπειρωνόμαστε στην ΠΑΣΕΒΕ έχουμε πλαίσιο αιτημάτων που πατάει στις ανάγκες της ζωής του μικρού και αυτοαπασχολούμενου επαγγελματία. Έχουμε βρεθεί στους δρόμους και θα ξαναβρεθούμε μαζί με τους εργαζόμενους, τους βιοπαλαιστές αγρότες, τους επιστήμονες, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους νέους και τις γυναίκες. Έτσι συνεχίζουμε. Αυτή είναι η δική μας κοινωνική συμμαχία που απαντά στις ανάγκες μας». 

Μαχητικές απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις, στις Σέρρες στην πλατεία Ελευθερίας, στο Κιλκίς στην πλατεία Ειρήνης, στην Εδεσσα στους Μικρούς Καταρράκτες. 




















902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου