Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Κλιμακώνει την επιχείρηση συγκάλυψης των ευθυνών της


Συνάντηση σήμερα, για το θέμα της «αναδιοργάνωσης» της Πολιτικής Προστασίας, ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εσωτερικών

Με συναντήσεις και εξαγγελίες επιχειρεί η κυβέρνηση να κρύψει την ουσία
ΙΝ ΤΙΜΕ
Με συναντήσεις και εξαγγελίες επιχειρεί η κυβέρνηση να κρύψει την ουσία
νησης και η αποτελεσματικότητα των κρατικών θεσμών συνδέονται με υψηλότερο επίπεδο οικονομικής ανάπτΣε μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσει από την ουσία των βαρύτατων πολιτικών της ευθυνών για τις καταστροφές από τις πυρκαγιές στην Αττική, η κυβέρνηση εμφανίζεται να παίρνει διάφορες πρωτοβουλίες. 
 
Ετσι, μετά τις εξαγγελίες - ψίχουλα για την αποκατάσταση των πληγέντων και αυτές για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης, που κυριολεκτικά είναι κοροϊδία, προχωρά τώρα σε συναντήσεις και συσκέψεις για τον τομέα της Πολιτικής Προστασίας. Ετσι, σήμερα αναμένεται να γίνει η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, προκειμένου, όπως διαχέεται από κυβερνητικής πλευράς, να συζητήσουν τα επόμενα βήματα «αναδιοργάνωσής» της.
 Σχετικό «κλίμα» έφτιαχνε ήδη από χτες ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος, που μιλώντας στο ρ/σ «Real» έλεγε ότι πρέπει να δουν από την αρχή όλο το θέμα της Πολιτικής Προστασίας, βάζοντας ζήτημα διαχρονικά της λειτουργίας των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών. Πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει και διερεύνηση για το αν υπάρχουν ευθύνες για την καταστροφή στο Μάτι, «αν εφαρμόστηκαν τα σχέδια που υπήρχαν για την Πυροσβεστική», όπως είπε, αλλά χωρίς όλο αυτό να αποτελέσει αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης, όπως ζήτησε.


Από κοντά και ο αν. υπουργός Αμυνας Φ. Κουβέλης, που μιλώντας στην ΕΡΤ συντήρησε τη δικομματική κοκορομαχία με την αξιωματική αντιπολίτευση: «Είναι λάθος, είναι επιλογή από την πλευρά της ΝΔ, να θέλει με τις παραιτήσεις που έχουν σημειωθεί να πει ότι "ενώ υπάρχουν ευθύνες εσείς λέτε ότι δεν υπάρχουν" (...) Ο τρόπος που αντιπολιτεύονται δεν είναι θεσμικός. Δεν αισθάνεται η ΝΔ την ανάγκη να μας πει τόσα χρόνια γιατί κυριάρχησε η αναρχία και οι λογικές του πελατειακού κράτους;».

«Εξοδος» πάνω στα αποκαΐδια της αντιλαϊκής πολιτικής...
 
Παραπέρα, επεχείρησε να βγάλει μπροστά στην επικαιρότητα τα πανηγύρια της κυβέρνησης για το «τέλος των μνημονίων»: «Αντιλαμβάνομαι απόλυτα, έχει μαυρίσει η ψυχή όλων μας γι' αυτό που συνέβη στο Μάτι, και ειλικρινά σας το λέω πως δεν θέλω να συμψηφίσω ούτε να αντιρροπήσω κάτι. Εδώ έχουμε ένα τεράστιο γεγονός που θα συμβεί στις 21 Αυγούστου. Η χώρα μετά από την περιπέτεια και την οδύνη - σε άλλο επίπεδο - των οκτώ μνημονιακών ετών εξέρχεται. Προχθές, αποδεσμεύθηκε η αναγκαία δόση των 15 δισ. ευρώ, διαμορφώνεται το "μαξιλάρι" για την αντοχή της ελληνικής οικονομίας για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Ολα αυτά δεν είναι δυνατόν ούτε κανείς να τα αποσιωπά ούτε να τα βάζει στο περιθώριο και να τα εκμεταλλεύεται πολλές φορές με έναν απαράδεκτο και χυδαίο τρόπο»...

Από την άλλη πλευρά, παρέπεμψε στις εξαγγελθείσες κατεδαφίσεις αυθαίρετων, που έχουν τελεσεδίκως χαρακτηριστεί παράνομα, λέγοντας ότι θα γίνουν με τους κανόνες της νομιμότητας. Υποστήριξε, μάλιστα, πως δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση στις αποφάσεις της κυβέρνησης και πως θα προχωρήσουν οι κατεδαφίσεις 3.200 αυθαίρετων κτισμάτων που έχουν τελεσιδικήσει, ενώ πρόσθεσε ότι όποιος έχει αντίρρηση και έχει τη δυνατότητα ένδικων μέσων μπορεί να προσφύγει στο ΣτΕ εντός 15 ημερών. «Δεν έχουμε καμία διάθεση εμπλοκής σε μακρόχρονες διαδικασίες. Η κυβέρνηση επιλέγει την άμεση επίλυση του ζητήματος των αυθαιρέτων. Το μεγαλύτερο πολιτικό κόστος της κυβέρνησης είναι να αφήσει τα αυθαίρετα ως έχουν», ανέφερε.

Για το ίδιο θέμα, τις πολυδιαφημισμένες από την κυβέρνηση κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, μιλώντας στο ρ/σ του ΣΥΡΙΖΑ «Στο Κόκκινο», είπε ότι «θα αφορά τις τελεσίδικες αποφάσεις».

Οπως και ο Φ. Κουβέλης, φρόντισε να συνδέσει το θέμα με την περιλάλητη «έξοδο από τα μνημόνια», λέγοντας ότι υπάρχει μια νευρικότητα και επαναλαμβανόμενη βιασύνη και ιδιαίτερα από την αξιωματική αντιπολίτευση «για να μη γευτούμε τους καρπούς της εξόδου από τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Αυτό δεν είναι τυχαίο κατά τη γνώμη μου, έχει να κάνει με συμφέροντα τα οποία διευκολύνονται αν υπάρξει ενδεχόμενη πολιτική αλλαγή μέσω εκλογών πριν να εξαγγελθούν και πριν να εφαρμοστούν τα οικονομικά μέτρα, που θα είναι κορμός του επόμενου προϋπολογισμού».

Στο πλαίσιο των διεργασιών στο αστικό πολιτικό σκηνικό, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, που όπως σημείωσε «κινείται όλο και πιο σταθερά σε μια δορυφορική διάσταση και σχέση με τη ΝΔ και με την ηγεσία της», κάτι που χαρακτήρισε δυστύχημα.

Μίλησε, τέλος, για «επιχειρησιακές ευθύνες» αναφορικά με την τραγωδία και έκλεισε την τοποθέτησή του επισημαίνοντας ότι «ο οδικός χάρτης των εξελίξεων θα είναι ακριβώς έτσι όπως είχε προδιαγραφεί και πριν από αυτό το τραγικό συμβάν. Είμαστε υποχρεωμένοι πλέον - ακόμα και επειδή έγινε αυτή η τραγωδία - να είμαστε πάρα πολύ συνεπείς, χωρίς αιφνιδιασμούς, τακτικισμούς σε ό,τι αφορά συνολικά τον οδικό χάρτη για τους επόμενους μήνες των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα, και αυτό κρατήστε ως δέσμευση». Μια τοποθέτηση που μεταθέτει για αργότερα το όποιο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

«Παθογένειες...»
 
Στις «παθογένειες» του ελληνικού κράτους, όπως η έλλειψη εθνικού κτηματολογίου και κατάλληλου χωροταξικού σχεδιασμού, επιρρίπτει τις ευθύνες για τις φονικές πυρκαγιές και πλημμύρες σε Ανατολική Αττική και Μάνδρα το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Με αφορμή το θάνατο δεκάδων ανθρώπων και τις ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές, οι τεχνοκράτες που συνέταξαν την τριμηνιαία έκθεση δράττονται της ευκαιρίας για να προτείνουν πάγιες επιδιώξεις του κεφαλαίου που αφορούν τον εκσυγχρονισμό κεντρικής και τοπικής Διοίκησης ως «προαπαιτούμενο για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του κράτους, τη διασφάλιση της καλύτερης λειτουργίας των αγορών και την ενίσχυση της συνολικής παραγωγικότητας της οικονομίας».

Συνεχίζει μάλιστα τονίζοντας ότι «κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα, πέρα από την προστασία των συμφερόντων των πολιτών, την ουσιαστική άνοδο του μακροπρόθεσμου δυνητικού ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας, καθώς η ποιότητα της διακυβέρυξης».
 
Ριζοσπάστης   Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου