Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

«Προοδευτικός» πόλος από τη ναφθαλίνη με έμβλημα τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ


INTIME NEWS
Να εξωραΐσει για πολλοστή φορά την ευρωατλαντικής έμπνευσης συμφωνία των Πρεσπών, καθώς αυτή εισάγεται για συζήτηση στην ελληνική Βουλή, αλλά και να την αναγάγει σε υποτιθέμενη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε «προοδευτικές» και «συντηρητικές» αστικές πολιτικές δυνάμεις, επιχείρησε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην «Αυγή της Κυριακής».
 Ο Αλ. Τσίπρας, αποφεύγοντας όπως ο διάολος το λιβάνι να κάνει ακόμα και αναφορά στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή τα οποία δρομολόγησαν τη συμφωνία, τη χαρακτηρίζει ένα «ιστορικό βήμα» για την περιοχή και την Ευρώπη, ενώ επαναλαμβάνει κάλπικους ισχυρισμούς όπως ότι «εδραιώνει σχέσεις φιλίας, συνεργασίας και σταθερότητας». Σημειώνει επίσης ότι η συμφωνία «επαναφέρει τις διαχωριστικές γραμμές στην ουσιαστική πολιτική διάκριση, ανάμεσα στην πρόοδο και στη συντήρηση», φτάνοντας να βαφτίσει την ψήφισή της «πατριωτικό καθήκον».


Προσπερνά άλλωστε τα «σπέρματα» αλυτρωτισμού που η συμφωνία διατηρεί ολοζώντανα, επικαλούμενος το ότι «καθορίζει μόνο ιθαγένεια και όχι εθνότητα» και ότι οι γείτονες «παραδέχονται πως η γλώσσα τους είναι σλαβική». Πηγαίνοντας δε το παραμύθι ένα βήμα παραπέρα, υποστηρίζει ότι η συμφωνία «βάζει οριστικό τέλος στον αλυτρωτισμό»!

Παράλληλα, στο έδαφος και της σύμπλευσης με τη ΝΔ σε ό,τι αφορά τα ευρωατλαντικά σχέδια, κατηγορεί τον Κυρ. Μητσοτάκη για «διγλωσσία» και «υποκρισία», ενώ σημειώνει πως στη ΝΔ «θα πιουν το πικρό ποτήρι μέχρι τέλους» και «θα έρθουν να ψηφίσουν ενάντια στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ».

Σε ό,τι αφορά την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος, την οποία επιτάχυνε η συμφωνία των Πρεσπών, ο Αλ. Τσίπρας υπερασπίζεται όσους προσέτρεξαν να στηρίξουν την κυβέρνησή του, λέγοντας ότι «το έκαναν με βάση τη συνείδησή τους» και ότι «πολιτικοί τυχοδιώκτες είναι αυτοί που φωνάζουν για τις Πρέσπες ενώ στο μυαλό τους έχουν μόνο εκλογές».

Υπερασπίζεται και τον Π. Καμμένο, μιλώντας για «έντιμη συνεργασία», αλλά υποστηρίζει πως «έχει κάνει λάθος επιλογή». Του διαμηνύει πάντως σε ό,τι αφορά την κόντρα του με τον Ν. Κοτζιά πως «κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την εντιμότητα, την ακεραιότητα και τον πατριωτισμό του Νίκου Κοτζιά. Η συμβολή του στην αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου της χώρας υπήρξε καθοριστική».

«Αγονος» ο δικομματισμός, «γόνιμος» ο ...διπολισμός!
 
Στη βάση εξάλλου της υπό εξέλιξη αναμόρφωσης, ο πρωθυπουργός επαναφέρει την πρόταση δημιουργίας «προοδευτικού» πόλου, τη συγκόλληση ουσιαστικά - με «πρώτο βιολί» τον ΣΥΡΙΖΑ - των δυνάμεων του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας ως απαραίτητης για τη χειραγώγηση του λαού στα προτάγματα του κεφαλαίου κατά τη «μεταμνημονιακή» περίοδο.

Ομολογώντας ουσιαστικά την ανάγκη του αστικού πολιτικού συστήματος να στήσει νέα δίπολα εγκλωβισμού της λαϊκής δυσαρέσκειας, ο Αλ. Τσίπρας σημειώνει πως «σε ένα τμήμα του προοδευτικού μεσαίου χώρου υπάρχει σήμερα κρίση πολιτικής εκπροσώπησης», καθώς και ότι «στην Ελλάδα, διαχρονικά, υπήρχαν δύο ισχυροί πολιτικοί πόλοι. Αυτός της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης και αυτός της συντηρητικής. Τις δεκαετίες του '80, του '90 και του 2000 αυτό το ζήσαμε με τη μορφή ενός άγονου δικομματισμού. Σήμερα δίνεται η ευκαιρία να περάσουμε σε έναν γόνιμο διπολισμό ανάμεσα στην προοδευτική και τη συντηρητική παράταξη», υποστηρίζει, βαφτίζοντας τη μετεξέλιξη του «άγονου δικομματισμού» «γόνιμο διπολισμό»!

Ενδεικτική άλλωστε του ψευτοπροοδευτισμού που πλασάρει η κυβέρνηση είναι και η απάντηση του πρωθυπουργού σε ερώτημα για τους αριστερούς που απογοητεύτηκαν και απομακρύνθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπου και βαφτίζει το «μεταμνημονιακό» μνημόνιο και τα ευρωατλαντικά σχέδια που προωθεί η κυβέρνηση «πολιτική παρέμβαση στο πραγματικό πεδίο» και «προοδευτική πολιτική ανάκαμψης με κοινωνικό πρόσημο», συμπληρώνοντας πως «απέναντι σε αυτή την προοπτική, ούτε η αποστράτευση ούτε οι υπερεπαναστατικές γραφικότητες και ο βολονταρισμός μπορούν να παράξουν πολιτικό αποτέλεσμα».

Ριζοσπάστης Τρίτη 22 Γενάρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου