Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

Θηλιές πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία


Με εντατικούς ρυθμούς εξελίσσονται οι αντιλαϊκές διεργασίες και τα παζάρια στο «τρίπτυχο» κυβέρνησης - ευρωπαϊκών «θεσμών» - εγχώριων τραπεζικών ομίλων, γύρω από το εύρος της κλιμάκωσης των πλειστηριασμών απέναντι στην πρώτη κατοικία της λαϊκής οικογένειας.
 «Ενα το κρατούμενο» είναι η διάλυση σε σημείο εξαΰλωσης της δικαστικής προστασίας με τη μεταφορά των υποθέσεων από τα δικαστήρια στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του λεγόμενου «εξωδικαστικού συμβιβασμού», όπου βέβαια το πάνω χέρι θα έχουν οι τράπεζες. Σε κάθε περίπτωση, προ των πυλών εμφανίζεται και η περαιτέρω κατακρεούργηση των εισοδηματικών και άλλων κριτηρίων, για «δικαιούχους» που θα ενταχθούν σε ρυθμίσεις «διευκόλυνσης» κάτω από τους λεόντειους όρους των τραπεζών αλλά και της υπάρχουσας νομοθεσίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα πρόταση που έπεσε στο τραπέζι αφορά την εισαγωγή ενός ακόμη κριτηρίου για την υπαγωγή σε καθεστώς «προστασίας». Πρόκειται για το ύψος του αρχικού δανείου για πρώτη κατοικία, με το πλαφόν να οριοθετείται στην περιοχή των 100.000 - 120.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι τα στεγαστικά δάνεια των τραπεζών είναι καλυμμένα με την εγγραφή υποθήκης αντίστοιχου ύψους. Το γεγονός αυτό δίνει το ελεύθερο στις τράπεζες να προχωρούν σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας εμπορικής αξίας που ξεκινά από το ίδιο ύψος. Σε αυτό το πλαίσιο, η «προστασία» πέφτει στην περιοχή των 120.000 ευρώ. Σήμερα το περιουσιακό κριτήριο «προστασίας» ξεκινά από 180.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και φτάνει μέχρι 280.000 ευρώ για οικογένεια με τρία παιδιά.


Σε ό,τι αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια, λόγος γίνεται για «επίπεδο προστασίας», σε ετήσια οικογενειακά εισοδήματα, της τάξης των 20.000 ευρώ. Σήμερα τα ποσά αυτά, ανάλογα με τον αριθμό των μελών του νοικοκυριού, διαμορφώνονται μέχρι 40.000 ευρώ.

Κρατικές επιδοτήσεις... στις τράπεζες
 
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση απογειώνει την κοροϊδία στο λαό, καθώς το λεγόμενο «πλαίσιο προστασίας» που διαφημίζει, ενόψει και της πλήρους διάλυσης στο καθεστώς νομικής προστασίας για την πρώτη κατοικία, έγκειται σε «παρεμβάσεις» όπως η ενεργοποίηση της νομοθετικής ρύθμισης για την επιδότηση στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, που σημαίνει ότι η θηλιά των εκβιασμών θα σφίγγει, ενώ στην πραγματικότητα αυτοί που διευκολύνονται είναι οι τράπεζες, προκειμένου, σε κάθε περίπτωση, να βάλουν στο χέρι τις απαιτήσεις τους από τα στεγαστικά δάνεια.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα πλέον οικονομικά αδύναμα λαϊκά νοικοκυριά - και με προϋπόθεση ότι έχουν εξασφαλίσει την απόφαση για προστασία από πλειστηριασμούς - υποχρεώνονται στην καταβολή ελάχιστης δόσης στις τράπεζες στο 5% του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος μέχρι 8.000 ευρώ και 10% στο κλιμάκιο πάνω από 8.000 ευρώ.

Επιπλέον, η καταβολή της ελάχιστης δόσης από την πλευρά των δανειοληπτών αποτελεί όρο και προϋπόθεση προκειμένου να χορηγηθεί η ενίσχυση του Δημοσίου, η οποία μάλιστα διακόπτεται σε περίπτωση «καθυστέρησης», που υπερβαίνει την αξία τριών μηνιαίων δόσεων...

Ταυτόχρονα, ο «Κώδικας Δεοντολογίας» των τραπεζών, σύμφωνα με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδας, μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι βάση του υπολογισμού της «μελλοντικής ικανότητας αποπληρωμής» του οφειλέτη αποτελεί το ποσό που προκύπτει από τον υπολογισμό της τρέχουσας ικανότητας αποπληρωμής του οφειλέτη, με καταρχήν σταδιακή προσαύξηση ποσοστού 5% ανά πενταετία, και με μια κάποια ελαστικότητα λίγο πάνω ή λίγο κάτω από το ποσοστό αυτό.

Για την εκτίμηση των παραπάνω λαμβάνονται ενδεικτικά υπόψη:

-- Το τρέχον επίπεδο δαπανών σε σχέση με τις «εύλογες δαπάνες διαβίωσης».
Ουσιαστικά τα λαϊκά νοικοκυριά καλούνται να κόψουν ακόμη και στοιχειώδεις δαπάνες, να τις περιορίσουν στο ύψος των «ευλόγων δαπανών», προκειμένου βέβαια να καλύψουν τις «υποχρεώσεις» τους, όπως αυτές προσδιορίζονται από τις τράπεζες.

-- Η ηλικία του οφειλέτη.

-- Ο αριθμός και η ηλικία των προστατευόμενων μελών της οικογένειάς του.

-- Οι συνθήκες της αγοράς ή του κλάδου δραστηριότητας του οφειλέτη ή του εργοδότη του. Σε αυτό το πλαίσιο, η τυχόν ανάκαμψη του κλάδου στον οποίο εργάζεται ο οφειλέτης σημαίνει και αύξηση των τοκοχρεολυτικών δόσεων...

Το αντιλαϊκό χρονοδιάγραμμα
 
Την ίδια ώρα, διεργασίες αναφορικά με το κλείσιμο της δεύτερης «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης», πέρα από τις «εκκρεμότητες» στην πρώτη κατοικία, πλαισιώνονται από παρεμβάσεις όπως το χρονοδιάγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων με έμφαση στο Ελληνικό, οι εκκρεμότητες στο «υπερταμείο» των ιδιωτικοποιήσεων, η στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για τη «βελτίωση» της λειτουργίας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, οι αναδιαρθρώσεις στην κρατική διοίκηση κ.ά.

Σύμφωνα με το υπάρχον αντιλαϊκό χρονοδιάγραμμα:

-- Στις 27 Φλεβάρη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποιεί την έκθεση για τη δεύτερη «μεταμνημονιακή» «αξιολόγηση» - στο πλαίσιο της ενισχυμένης επιτήρησης - με τα 16 προαπαιτούμενα που περιλαμβάνονται σε αυτήν.

-- Την ίδια ημερομηνία η Κομισιόν δημοσιοποιεί και την έκθεση στο πλαίσιο του φετινού Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, ενώ η ελληνική οικονομία έχει ενταχθεί στη λίστα με τις οικονομίες που υπάγονται σε «εμπεριστατωμένη επισκόπηση», αναφορικά με «μακροοικονομικές ανισορροπίες». Μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη έχει επισημάνει: «Συνολικά, αναδεικνύονται ζητήματα που σχετίζονται με το υψηλό δημόσιο και εξωτερικό χρέος, τα χαμηλά επίπεδα αποταμίευσης και το υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, και όλα αυτά σε συνθήκες υψηλής ανεργίας, χαμηλής αύξησης της παραγωγικότητας και υποτονικής επενδυτικής δραστηριότητας».

-- Στις 28/2 συνεδριάζει η Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ, προκειμένου να προετοιμάσει τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 11 Μάρτη, που αναμένεται να επικεντρώσει στα ευρήματα της τρέχουσας «αξιολόγησης», έχοντας ως «καρότο» για την εφαρμογή των μέτρων την εκταμίευση της δόσης από τα «ακούρευτα» κρατικά ομόλογα κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης του 2012.

Την ίδια ώρα, η πλευρά του ΔΝΤ, σε ρόλο «συμβούλου» της «αξιολόγησης», προετοιμάζει τη δική του έκθεση, που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στις αρχές Μάρτη (πριν από τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ). Αυτή αναμένεται να έχει ειδική βαρύτητα στην «αξιολόγηση» των διεθνών χρηματαγορών και των «επενδυτών» με φόντο τις επόμενες προσπάθειες για την αναζήτηση νέων δανείων από το ελληνικό κράτος.

Ριζοσπάστης  Τετάρτη 13 Φλεβάρη 2019
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου