Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

Εκδήλωση για τον «ποιητή της ειρήνης» Στέφανο Τηλικίδη (ΦΩΤΟ - VIDEO)



Μία συγκινητική εκδήλωση τιμής και μνήμης στον ποιητή Στέφανο Τηλικίδη διοργάνωσαν η Ομάδα Γυναικών Ωραιοκάστρου (μέλος της ΟΓΕ) και η ΕΔΥΕΘ το Σάββατο. Ο «ποιητής της ειρήνης» έζησε στο Ωραιόκαστρο όπου έγινε και η εκδήλωση.

Την εκδήλωση άνοιξε με την ομιλία του ο Ν. Ζώκας, πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε πλούσιο πρόγραμμα με απαγγελίες ποιημάτων του ποιητή, πληροφορίες για την ζωή και το έργο του σε συνδυασμό με σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό.



Ο Στέφανος Τηλικίδης γεννήθηκε το 1923 στο Κρεπανσόι του Καυκάσου και σε ηλικία 6 ετών εγκαταστάθηκε στο χωριό Τέρπυλος του Κιλκίς, όπου διδάχθηκε τα πρώτα γράμματα. Σπούδασε νομικά στην Θεσσαλονίκη και στα χρόνια της κατοχής οργανώθηκε στις τάξεις του ΕΑΜ. Στα Ελληνικά γράμματα εμφανίστηκε το 1953 με την ποιητική συλλογή «Δημοτικά Μοτίβα» και ακολούθησαν άλλα δέκα ποιητικά έργα.


Τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις και βραβεία.Υπήρξε μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών» και αφιέρωσε τη ζωή και το σύνολο του λογοτεχνικού του έργου στην υπόθεση της ειρήνης και του ανθρωπισμού.  Οι στίχοι του ποιήματός του «Γρηγόρης Λαμπράκης» βρίσκονται χαραγμένοι στη βάση του μνημείου προς τιμήν του Γρ.Λαμπράκη  επί της οδού Ερμού στην πόλη της Θεσσαλονίκης. 
Ποιήματά του από την συλλογή «Για τη χιλιάκριβη τη λευτεριά» μελοποιήθηκαν από τον Πάνο Τζαβέλα.


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου