Τρίτη 9 Ιουλίου 2019

«Αλλαγή φρουράς» και σήμα επιτάχυνσης των αντιλαϊκών «εκκρεμοτήτων»


...στον «καθαρό διάδρομο» που άνοιξε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

Με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, της απερχόμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για το σχηματισμό της κυβέρνησης ΝΔ, διενεργήθηκε η χτεσινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις Βρυξέλλες με άξονα συζήτησης την 3η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 Ηδη από το πρωί χτες, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, υψηλόβαθμος παράγοντας της Ευρωζώνης προϊδέαζε για το περιβόητο «σωστό μήνυμα» στην πορεία της αντιλαϊκής κλιμάκωσης, «θυμίζοντας» ότι ο στόχος για τα «πρωτογενή πλεονάσματα» (3,5% του ΑΕΠ μέχρι και το 2022) «αποτελεί μέρος της συμφωνίας» του 2018, δηλαδή της συμφωνίας σε επίπεδο Γιούρογκρουπ που αφήνει ως «παρακαταθήκη» η προηγούμενη κυβέρνηση.

Ο ίδιος θύμισε τις «καθυστερήσεις» στα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης καθώς βέβαια και τους «κινδύνους» που εντοπίζονται από την Κομισιόν αναφορικά με τα λεγόμενα «δημοσιονομικά κενά» στους κρατικούς προϋπολογισμούς της διετίας 2019 - 2020, όπως αυτά προσδιορίζονται από την αντιλαϊκή συμφωνία.


Είναι χαρακτηριστικό ότι η συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ ξεκίνησε πριν από το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, για να ολοκληρωθεί μετά τις επίσημες ανακοινώσεις για το νέο υπουργικό συμβούλιο.

Ετσι κι αλλιώς η αρχική συμφωνία, όπως και οι εκθέσεις «ενισχυμένης εποπτείας» και τα άλλα συνοδευτικά του «μεταμνημονιακού» μνημονίου, σφραγίζουν την αντιλαϊκή πολιτική ανεξάρτητα από το κόμμα που βρίσκεται στο τιμόνι της αστικής διακυβέρνησης.

Σε αυτό το φόντο, όπως βέβαια ήταν το αναμενόμενο, το σινιάλο για την «επανεκκίνηση» της αντιλαϊκής κλιμάκωσης επιβεβαιώθηκε μετά την ολοκλήρωση του Γιούρογκρουπ και από τις δημόσιες δηλώσεις τους.
Συγκεκριμένα:

-- Ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Μ. Σεντένο, σημείωσε πως «θα εξετάσουμε τα ζητήματα που θίγει η έκθεση της Κομισιόν και γενικότερα θα συζητήσουμε την ευρύτερη πολιτική που σκοπεύει να ακολουθήσει η κυβέρνηση», λέγοντας ότι το Γιούρογκρουπ θα εξετάσει τα ανοιχτά θέματα που περιγράφονται στην 3η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας καθώς και τις «δημοσιονομικές προθέσεις» της νέας κυβέρνησης.

Υπογραμμίζεται ότι το ζήτημα των «κενών» θα εξεταστεί στο πλαίσιο της 4ης «αξιολόγησης» με φόντο το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2020-2023 και τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2020, προσχέδιο του οποίου κατατίθεται στη Βουλή αρχές Οκτώβρη.

-- Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλ. Ρέγκλινγκ έκανε λόγο για «ανησυχίες» οι οποίες «αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά τη δημοσιονομική πορεία της χώρας». Σύμφωνα με τον ίδιο, όλα θα εξαρτηθούν από τον προϋπολογισμό του 2020 και από το πώς θα προωθηθούν μέτρα που θα στηρίξουν την «ανάπτυξη». Μάλιστα, προλειαίνοντας το έδαφος σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2020, ξεκαθάρισε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν μόνο όταν υπάρχει καθαρότητα σε σχέση με τις προθέσεις της κυβέρνησης.

-- Ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Π. Μοσκοβισί επικέντρωσε στην 3η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, που «αφορά και τις υποχρεώσεις της χώρας εντός των επόμενων μηνών». Οπως είπε, «η Ελλάδα έχει κάνει μία καλή αρχή, αλλά υπάρχουν ακόμη προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει»...

Η ατζέντα της επόμενης μέρας
 
Την ίδια ώρα, οι πρόσφατες εκθέσεις της Κομισιόν και του ESM έρχονται να «θυμίσουν» την αντιλαϊκή ατζέντα σε ό,τι αφορά τις αναδιαρθρώσεις και τα προαπαιτούμενα, επιβεβαιώνοντας το αντιλαϊκό πρόγραμμα της επόμενης μέρας ανεξαρτήτως κυβέρνησης.

Μεταξύ αυτών:

-- Η έκθεση της Κομισιόν εντοπίζει νέα και τεράστια «δημοσιονομικά κενά», όπως αυτά προκύπτουν από την αντιλαϊκή στοχοθεσία για τα πλεονάσματα. Συγκεκριμένα, η αντιλαϊκή σούμα για τη διετία 2019-2020 υπολογίζεται από 4,6 δισ. μέχρι 5,8 δισ. ευρώ.

-- Πλειστηριασμοί στη λαϊκή κατοικία: Επισημαίνεται ότι «απαιτούνται περαιτέρω σημαντικές προσπάθειες», αλλά και ότι τα υπάρχοντα μέτρα (ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, «πλαίσιο αφερεγγυότητας» νοικοκυριών και επιχειρήσεων), καθώς βέβαια και η δευτερογενής αγορά «κόκκινων» δανείων, πρέπει να εφαρμοστούν με συνέπεια.

-- Φόροι και χαράτσια: Καθώς η επίτευξη των στόχων για τη μάζα των φορολογικών εσόδων και των πλεονασμάτων αφορά μεταξύ άλλων τη συγκέντρωση των «ληξιπρόθεσμων οφειλών», διαπιστώνεται ότι αυτές κινήθηκαν κάτω από το στόχο στο 1ο τρίμηνο του 2019.

Παράλληλα, διαπιστώνονται «καθυστερήσεις» στην «επικαιροποίηση» των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, που βέβαια με τη σειρά τους αποτελούν τη βάση υπολογισμού για τα νέα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ.

-- Αναδρομικά: Διαμηνύουν και πάλι ότι «αν υπάρξουν δικαστικές αποφάσεις που ανατρέπουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις - κλειδιά οι οποίες είχαν συμφωνηθεί στη διάρκεια του προγράμματος, οι δημοσιονομικές επιπτώσεις τέτοιων αποφάσεων θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σε μεγάλο βαθμό με δράσεις στον ίδιο τομέα πολιτικής», δηλαδή με νέες περικοπές στην ίδια «πηγή».

-- «Καθυστερήσεις» καταγράφονται και στην «αναμόρφωση» του συστήματος επιδομάτων αναπηρίας, με βάση τους παραπέρα «κόφτες» που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Οπως επισημαίνεται, τα νέα κριτήρια για τον προσδιορισμό της αναπηρίας «βάσει λειτουργικής αξιολόγησης» δεν έχουν καθοριστεί ακόμα. Η εκ των υστέρων αξιολόγησή της θα ολοκληρωθεί μόνο προς το τέλος του 2019.

Σύσκεψη στο Μαξίμου
 
Στο μεταξύ, στο φόντο και των «επισημάνσεων» των «θεσμών», σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο του είχε χτες το βράδυ ο Κυρ. Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και με άλλα στελέχη συζήτησαν τα πρώτα βήματα της κυβέρνησης στο οικονομικό πεδίο, το υπό κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο και την πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού.

Ριζοσπάστης   Τρίτη 9 Ιούλη 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου