Τρίτη 9 Ιουλίου 2019

Υπερωρίες


«Η Βουλή θα δουλέψει ολόκληρο το καλοκαίρι» ήταν μία από τις πρώτες δηλώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη μετά το κλείσιμο της κάλπης. Οπως συμπλήρωσε μάλιστα, «δεν ζητώ περίοδο χάριτος. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο». Τι είναι όμως όλα αυτά τα «επείγοντα» που θέλει να νομοθετήσει καλοκαιριάτικα; Και γιατί ο λαός θα πρέπει να τον ευγνωμονεί που θα κάνει ...υπερωρίες στη Βουλή; Μήπως είναι τίποτα μέτρα ουσιαστικής στήριξης των πιο αδύναμων, όπως αυτά που περιέχονταν στις προτάσεις νόμου του ΚΚΕ και τα οποία η ΝΔ απέρριπτε μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα τεσσεράμισι χρόνια; Μήπως έχει σκοπό να νομοθετήσει μέτρα ανακούφισης των λαϊκών νοικοκυριών από τα «κόκκινα» τραπεζικά δάνεια και βιάζεται να τους δώσει ανάσα; Μήπως θέλει να νομοθετήσει την αύξηση των συντάξεων και των μισθών; Μήπως σκοπεύει να καταργήσει κανέναν από τους μνημονιακούς νόμους που παρέδωσε η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ παραδίδει στη ΝΔ; Τίποτα απ' αυτά δεν σκοπεύει να κάνει. Αντίθετα, η πρεμούρα της νέας κυβέρνησης είναι να μη χάσει λεπτό στην ψήφιση αντιλαϊκών μέτρων και στην ολοκλήρωση των «εκκρεμοτήτων» που παραλαμβάνει από τους προηγούμενους. Αλλωστε, το περιεχόμενο των πρώτων νομοσχεδίων περιγράφεται «με το νι και με το σίγμα» στις αποφάσεις του χτεσινού Γιούρογκρουπ. Οπότε, καμία αγωνία δεν πρέπει να έχει ο λαός για τους λόγους που η κυβέρνηση ΝΔ σχεδιάζει να ψηφίζει νόμους μέσα στο κατακαλόκαιρο, αλλά θα πρέπει από σήμερα κιόλας να ετοιμάζει αγωνιστική απάντηση.

Λαθροχειρίες... 
 
Να καρπωθεί για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ και της προηγούμενης κυβέρνησης τη μη εκλογή της Χρυσής Αυγής στο νέο Κοινοβούλιο προσπάθησε χτες ο Π. Σκουρλέτης, σε ραδιοφωνική συνέντευξη. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η δική τους κυβέρνηση πέταξε τη ναζιστική οργάνωση εκτός Βουλής, επειδή με την πολιτική της για τους πιο φτωχούς «αφαίρεσε» το έδαφος από τη Χρυσή Αυγή να χειραγωγεί τους εξαθλιωμένους με συσσίτια και άλλες «αγαθοεργίες». Ο Π. Σκουρλέτης προσπαθεί και με αυτόν τον τρόπο να «ξεπλύνει» τις πολιτικές διαχείρισης και ανακύκλωσης της φτώχειας που εφάρμοσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέχεια των προηγούμενων, ρίχνοντας στα Τάρταρα την απαιτητικότητα χιλιάδων ανθρώπων τους οποίους τσάκισαν με τα μνημόνια και τα αντιλαϊκά τους μέτρα. Πέρα όμως απ' αυτό, η διαπίστωση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί και αναποδογύρισμα της πραγματικότητας σε σχέση με τη Χρυσή Αυγή...

... που βγάζουν μάτι
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγάλη ευθύνη για το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η δίκη των ναζιστών, ενώ η συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ συνέβαλε καθοριστικά στο να αμβλυνθούν τα λαϊκά αντανακλαστικά απέναντι σε ρατσιστικές, εθνικιστικές και ξενοφοβικές απόψεις, με τις οποίες «ψαρεύουν» κόσμο και οι χρυσαυγίτες. Οι υπουργοί και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτοί που καμάρωναν σαν γύφτικα σκεπάρνια δίπλα σε υπόδικους χρυσαυγίτες βουλευτές, σε διάφορες «θεσμικές» εμφανίσεις τους, που δεν έλειψαν ούτε προεκλογικά. Αν κάτι επομένως συνέβαλε στην εκλογική ήττα της Χρυσής Αυγής, ήταν η απομόνωσή της από ευρύτερα εργατικά - λαϊκά στρώματα και κυρίως από τη νεολαία, με καθοριστική συμβολή του ΚΚΕ, που κράτησε αταλάντευτα το μέτωπο στη ναζιστική οργάνωση και στην εγκληματική ιδεολογία της, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα τα πολλά κανάλια μέσα από τα οποία η εργοδοσία και οι αστικές πολιτικές δυνάμεις καλλιεργούσαν κλίμα ανοχής και «ξέπλεναν» τον βρώμικο ρόλο της.

Χωρίς όρια
 
«Η ΝΔ θα χρειαστεί να συμπράξει με την Ακροδεξιά για να κάνει τις αλλαγές που θέλει στο σύνταγμα και να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ας είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα διστάσει να το κάνει. Απέναντί της όμως υπάρχει ένα ισχυρό αριστερό μπλοκ, που περιλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ, το Μέρα25 και το ΚΚΕ. Μπορεί οι σχέσεις ανάμεσα στις δυνάμεις αυτές να είναι από κακές έως ανύπαρκτες, αλλά απέναντι στη δεξιά και ακροδεξιά επίθεση η στάση τους θα είναι κοινή. Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αναλάβει ηγεμονικό ρόλο σε αυτό το μπλοκ, η στάση του οποίου θα είναι καθοριστική για τους κοινοβουλευτικούς αγώνες της επόμενης ημέρας». Το παραπάνω απόσπασμα είναι από κείμενο της «Αυγής» για την «επόμενη μέρα». Αν μη τι άλλο, φανερώνει ότι οι ΣΥΡΙΖΑίοι δεν έχουν όρια στην προσπάθειά τους να θολώσουν τα νερά και να μπλέξουν το ΚΚΕ στους «ενδοοικογενειακούς» καβγάδες τους με τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ για αποχρώσεις του αντιλαϊκού σχεδίου που υπηρετούν από κοινού. Ανεξάρτητα από τα «μπλοκ» που φαντάζονται οι ΣΥΡΙΖΑίοι, η πραγματικότητα είναι η εξής: Στη Βουλή υπάρχουν σήμερα από τη μια το ΚΚΕ και από την άλλη κόμματα που με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο υπηρέτησαν και υπηρετούν ένα κοινό στόχο, το πώς θα ανακάμψουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Ολα, άλλωστε, ψήφισαν ή στήριξαν την πολιτική των μνημονίων. ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ ψήφισαν μαζί το 3ο μνημόνιο. Ο δε ακροδεξιός Βελόπουλος στήριξε το 2ο μνημόνιο ως στέλεχος του ΛΑ.Ο.Σ. επί κυβέρνησης Παπαδήμου. Τέλος, ο Βαρουφάκης με την «περήφανη διαπραγμάτευση» άνοιξε το δρόμο για το 3ο. Η πραγματικότητα είναι ότι το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που θα ασκήσει λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι στη νέα κυβέρνηση της ΝΔ, συνολικά απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική και τα διάφορα στηρίγματά της.




Ριζοσπάστης   Τρίτη 9 Ιούλη 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου