Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019

Προπέτασμα καπνού για τη φοροληστεία του λαού και τις απαλλαγές στο κεφάλαιο





Ακόμα και η κλιμάκωση των μειώσεων ευνοεί τη μεγάλη ιδιοκτησία, την ίδια ώρα που τα λαϊκά νοικοκυριά στενάζουν από τους άμεσους και έμμεσους φόρους
Τη στιγμή που η φορολεηλασία των λαϊκών στρωμάτων συνεχίζεται αμείωτη κι ενώ παραμένει ορθάνοιχτη η προοπτική να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο με τη μείωση του αφορολόγητου, που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και παρέλαβε η ΝΔ, η κυβέρνηση επιχειρεί προκλητικά να παρουσιάσει ως μέτρο φοροελάφρυνσης και ανακούφισης του λαού την ελάχιστη μείωση στο χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, που ψηφίστηκε πρόσφατα με το φορολογικό νομοσχέδιο και ενεργοποιείται με εγκύκλιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).


Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι κλίμακες μείωσης του ΕΝΦΙΑ για το 2019 είναι οι εξής:

α) Για αξία ακίνητης περιουσίας έως 60.000 ευρώ, μείωση 30%

β) Για αξία ακίνητης περιουσίας έως 70.000 ευρώ, κατά 27%

γ) Για αξία ακίνητης περιουσίας έως 80.000 ευρώ, κατά 25%

δ) Για αξία ακίνητης περιουσίας έως 1.000.000 ευρώ, κατά 20%

ε) Για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ, κατά 10%

Είναι φανερό από την κλιμάκωση των εκπτώσεων ότι τις μεγαλύτερες μειώσεις στα φετινά εκκαθαριστικά θα δουν όσοι έχουν ακίνητη περιουσία άνω του 1 εκατ. ευρώ (περίπου 1.500 ευρώ μεσοσταθμικά), ενώ υπάρχει ενιαία έκπτωση για ιδιοκτήτες ακινήτων αξίας από 80.000 ευρώ έως 1 εκατ. ευρώ, οι οποίοι θα δουν μειώσεις κατά 20%. Δηλαδή, όσο πιο μεγάλη η αξία των ακινήτων, τόσο μεγαλύτερη και η μείωση του ΕΝΦΙΑ, όταν για τη μεγάλη μάζα των ιδιοκτητών χαμηλής αξίας ακινήτων η μείωση θα είναι μερικές δεκάδες ευρώ.

Εννοείται βέβαια ότι κι αυτές οι μειώσεις το πιθανότερο είναι να εξαϋλωθούν με την επικείμενη αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών προς τα πάνω, που θα συμπαρασύρει και τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ για τις μικρότερες κυρίως ιδιοκτησίες.

Ολα αυτά για έναν ληστρικό φόρο, τον οποίο θεσμοθέτησαν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ τον διατήρησε σαν κόρη οφθαλμού, ενώ έλεγε ότι θα τον καταργήσει. Μάλιστα, μόλις πριν από λίγες μέρες, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα συμφώνησαν «σιωπηρά» στην απόρριψη της τροπολογίας του ΚΚΕ για πλήρη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και άλλα μέτρα ανακούφισης του λαού από τη φοροληστεία, όπως είχε γίνει και όλες τις προηγούμενες φορές που η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος κατέθεσε τη συγκεκριμένη τροπολογία.

Μόνιμα άδεια η τσέπη του λαού
 
Την εικόνα των «δώρων» που προσφέρει η κυβέρνηση στα υψηλότερα εισοδήματα συμπληρώνει η επικείμενη κατάργηση του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης για κατοχή αυτοκινήτων με κινητήρες από 1.929 κ.εκ. και άνω με ηλικίες έως 10 έτη, όπως επίσης και σκαφών αναψυχής με μήκος πάνω από 5 μέτρα.

Κι αυτά όμως είναι «παρωνυχίδα» μπροστά στις ληστρικές φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις που απολαμβάνει το κεφάλαιο, την ίδια ώρα που ο λαός υποβάλλεται σε θυσίες δίχως τέλος για την επίτευξη των «δημοσιονομικών στόχων» και την ενίσχυση της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι δεκάδες φοροαπαλλαγές που στηρίζουν τα κέρδη των εφοπλιστών, αλλά και η μείωση της φορολογίας στα διανεμόμενα κέρδη από 15% σε 10% που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη ΝΔ να ετοιμάζεται τώρα να την κατεβάσει στο 5%!

Με δεδομένα τα παραπάνω, τα μερικά ευρώ που θα γλιτώσει η συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών νοικοκυριών από τις εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ είναι σταγόνα στον ωκεανό των άμεσων και έμμεσων φόρων που κατατρώνε το λαϊκό εισόδημα και αποτελούν την άλλη όψη της φοροασυλίας για το κεφάλαιο.

Ενδεικτικά γι' αυτό είναι τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τα φορολογικά έσοδα του 2018, από τα οποία προκύπτει ότι οι φόροι στο εισόδημα φυσικών προσώπων, στην πλειοψηφία τους λαϊκά νοικοκυριά, ανήλθαν στα 8,641 δισ. ευρώ.

Εξίσου αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για τους έμμεσους φόρους, αυτούς δηλαδή που κυρίως επιβαρύνουν τα λαϊκά στρώματα. Συνολικά οι έμμεσοι φόροι το 2018 έφτασαν τα 27,97 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 3,8% (περίπου 1 δισ. ευρώ) συγκριτικά με το 2017. Ο ΦΠΑ απέδωσε πάνω από το μισό του παραπάνω ποσού, καθώς έφτασε στα 16,22 δισ. ευρώ, αυξημένος σχεδόν κατά 500 εκατ. ευρώ συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, ενώ τα τέλη κυκλοφορίας έφτασαν τα 1,167 δισ. ευρώ.

Στον αντίποδα, την ίδια χρονιά, οι φόροι στο εισόδημα νομικών προσώπων (επιχειρήσεων) ήταν μόλις 3,679 δισ. ευρώ, οι φόροι πλοίων μετά βίας ξεπέρασαν τα 156 εκατ. ευρώ, ενώ οι φόροι στα διανεμόμενα κέρδη ημεδαπών εταιρειών ήταν μόλις 250 εκατ. ευρώ!

Στα παραπάνω ποσά δεν περιλαμβάνονται χαράτσια όπως ο ΕΝΦΙΑ και άλλες φορολογικές πηγές, που επιβαρύνουν κατά βάση τα λαϊκά νοικοκυριά, τα οποία φτάνουν να πληρώνουν το 95% των φορολογικών εσόδων, έναντι μόλις 5% που πληρώνει το κεφάλαιο!

Βέβαια, όλα τα παραπάνω επίσημα στοιχεία αποτυπώνουν μόνο ένα μικρό μέρος του ταξικού χαρακτήρα του φορολογικού συστήματος, καθώς δεν καταγράφουν τις αμέτρητες νόμιμες και λιγότερο «νόμιμες» δυνατότητες που υπάρχουν για την αποφυγή φορολόγησης του πλούτου και τις οποίες αξιοποιούν κατά κόρον οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Ριζοσπάστης  Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου