Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019

Μπαράζ αντιλαϊκών διατάξεων με fast track διαδικασίες


Κατάργηση του ασύλου, αντιδραστικές διατάξεις για δήμους και Περιφέρειες αλλά και δωράκια στους φαρμακοβιομήχανους

INTIME NEWS
Με τις απαράδεκτες fast track διαδικασίες του επείγοντος, για να αποφευχθούν λαϊκές αντιδράσεις, εισάγεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, με προγραμματισμό να έχει ψηφιστεί το αργότερο έως αύριο, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση και άλλα επείγοντα ζητήματα».
 
Παράλληλα με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου για να επιβληθεί σιγή νεκροταφείου στα ΑΕΙ ώστε να μπορούν απρόσκοπτα να αλωνίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει πλήθος ακόμα αντιδραστικών διατάξεων, με πιο εμβληματικές αυτές για τους ΟΤΑ. Ενώ δεν λείπουν και τα δωράκια στους επιχειρηματικούς ομίλους και στην προκειμένη περίπτωση στους φαρμακοβιομήχανους.


Μεγαλύτερη προσαρμογή των δήμων στα συμφέροντα των επιχειρηματιών
 
Αποκαλυπτικά ήταν τα όσα ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, κάνοντας εκτενή αναφορά στις διατάξεις για τους ΟΤΑ, χτες, στην τελευταία συνεδρίαση των αρμόδιων Επιτροπών. Οπως σημείωσε, η κυβέρνηση της ΝΔ πιάνοντας το νήμα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και βαθαίνοντας το νόμο «Κλεισθένη» στην Τοπική Διοίκηση προωθεί:

  • Με τα άρθρα 1, 2, 3 και 6 τη θεσμοθέτηση της σύμπραξης παρατάξεων με κορμό την παράταξη του εκλεγμένου δημάρχου ή περιφερειάρχη.
  • Την προσαρμογή του συστήματος διοίκησης στη βάση αυτής της σύμπραξης, δηλαδή της νέας πλειοψηφίας. Ετσι, στην παράταξη του δημάρχου ή περιφερειάρχη παραχωρείται και η απόλυτη πλειοψηφία στα όργανα διοίκησης του δήμου, όπως η Οικονομική Επιτροπή, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και τα Νομικά Πρόσωπα.
  • Την προώθηση σε αυτά τα όργανα μιας σειράς από αρμοδιότητες που έως τώρα ήταν στην ευθύνη του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως η ευθύνη για τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων προσωπικού, η προσφυγή ή μη σε ένδικα μέσα, η δυνατότητα διαγραφής χρεών και προσαυξήσεων, η διευκόλυνση μεγαλοοφειλετών (για χρέη άνω των 150.000 ευρώ), η παραχώρηση εγκαταστάσεων και εξοπλισμού του δήμου, η έγκριση να θέτουν αντίτιμο κ.ά. «Ολες αυτές οι αρμοδιότητες φεύγουν από το εκλεγμένο Δημοτικό Συμβούλιο και πάνε στην Οικονομική Επιτροπή της "πλαστής" πλειοψηφίας», σημείωσε ο Γ. Δελής.
  • Με τα άρθρα 8 - 12 την αναμόρφωση προς το χειρότερο της διαδικασίας κατάρτισης και ψήφισης του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού. Ετσι, εξοβελίζεται η πολιτική αντιπαράθεση και η δυνατότητά της αυτή να εκφράζεται και με την αρνητική ψήφο απέναντι στις οποιεσδήποτε προτάσεις κατατίθενται είτε από τη δημοτική αρχή είτε από άλλες δυνάμεις. Το δικαίωμα διαφωνίας αναγνωρίζεται μόνο εφόσον οι διαφωνούσες παρατάξεις καταθέσουν ολοκληρωμένη αντιπρόταση για τον προϋπολογισμό, το τεχνικό πρόγραμμα, τους φόρους και τα δημοτικά τέλη που θα πρέπει μάλιστα να έχει τη σύμφωνη γνώμη της Τεχνικής και Οικονομικής Υπηρεσίας και βέβαια να συμμορφώνεται με τις οδηγίες του υπουργείου Εσωτερικών.
Η αντιπαράθεση ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ μόνο για τον εκλογικό νόμο, όπως σημείωσε ο Γ. Δελής, είναι για να κρύψουν τη στρατηγική τους σύμπλευση στα βασικά, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με τον «Κλεισθένη» άνοιξε το δρόμο για τέτοιες διατάξεις.

Κοροϊδία στους χρονίως πάσχοντες, δωράκια στους βιομηχάνους
 
Οσον αφορά τα άρθρα που προβλέπουν την επιτάχυνση της έγκρισης χορήγησης και άμεσης διάθεσης των φαρμάκων ακόμα και κατ' οίκον στους χρονίως πάσχοντες, πρόκειται για κοροϊδία προς τους ασθενείς αφού, όπως τόνισε ο Γ. Δελής, παραμένουν «τα εμπόδια και τα πλαφόν, πολύ περισσότερο η κυβέρνηση δε θέλει να αντιμετωπίζει τα ουσιαστικά προβλήματα της Υγείας και ιδιαίτερα των ασθενών με χρόνιες παθήσεις. Και εδώ μιλάμε για ασθενείς όπως οι καρκινοπαθείς, που χρειάζονται συχνά εξετάσεις, συχνές θεραπείες, που είναι γνωστό το τι δυσκολίες υπάρχουν στο να γίνονται άμεσα στο δημόσιο σύστημα Υγείας και πόσα αναγκάζονται να πληρώνουν και μέσα στο δημόσιο, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, αν έχουν, για τις όποιες ανάγκες τους», ενώ παραμένει, τόνισε ο Γ. Δελής, «και η προέγκριση, αλλά και το γεγονός ότι ο χρονίως πάσχων και η οικογένειά του θα συνεχίσει να πληρώνει για μια σειρά φάρμακα, θεραπείες και εξετάσεις που έχει ανάγκη και το κράτος δεν τους καλύπτει».

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση με το άρθρο 80 προβλέπει την υπαγωγή των φαρμακοβιομηχάνων στο καθεστώς των 120 δόσεων για τις οφειλές τους προς τον ΕΟΠΥΥ λόγω του rebate και του clawback, δηλαδή αυτά που έχουν εισπράξει από τους ασθενείς και θα έπρεπε να αποδώσουν στο κράτος. «Τα δωράκια και οι διευκολύνσεις στους φαρμακοβιομήχανους συνεχίζονται. Θυμίζω ότι πριν λίγους μήνες μαζί ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ τους χαρίσατε 20 εκατ. από τις ίδιες οφειλές», σημείωσε ο Γ. Δελής.

Οι υπόλοιπες αντιδραστικές διατάξεις
 
Οι τροποποιήσεις που φέρνει εντέλει η κυβέρνηση στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας με τα άρθρα 95 και 96 αντίστοιχα, παρά τα «βαρύγδουπα» που έλεγε, για σημαντικές αλλαγές, όπως τόνισε ο Γ. Δελής, πέρα από το νομοτεχνικό χαρακτήρα ορισμένων, κινούνται σε ακόμη πιο αντιδραστική κατεύθυνση από τα όσα ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν από τις εκλογές. Δηλαδή η κυβέρνηση της ΝΔ διαφυλάττει τις ρυθμίσεις του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες «εισήγαγαν στο δίκαιο της χώρας τους αμερικανόπνευστους αντιδραστικούς θεσμούς της ποινικής διαταγής, διαπραγμάτευσης και συνδιαλλαγής, που ευνοούν τους οικονομικά ισχυρούς και πλήττουν βασικά δικονομικά δικαιώματα των κατηγορουμένων».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ ανέδειξε ακόμα ότι με το άρθρο 87 επιχειρείται μια αλλοίωση του χαρακτήρα της στελέχωσης του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων. Ηδη απομακρύνθηκαν από το ΔΣ όλοι οι σχετικοί με την πολιτιστική διάσταση του ΤΑΠΑ, με εξαίρεση την μουσειολόγο και τον γεν. γραμματέα του ΥΠΠΟΑ και τις θέσεις καταλαμβάνουν πρόσωπα που σχετίζονται με την οικονομική διάσταση και επιχειρηματικότητα του ΤΑΠΑ.

Το ΚΚΕ καταψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο στην Επιτροπή. Κατά ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και οι υπόλοιποι εστιάζοντας σε επιμέρους διαφωνίες.

Ριζοσπάστης  Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019

1 σχόλιο:

  1. ΖΗΤΩ Ο ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ (νάνος και κοντός ο American Leonn)!

    Εμείς Τέτοια πτυχία που έχει ο CEO from ΚΥΠ/ΕΥΠ τα πουλούσαμε στο Μοναστηράκι την Δεκαετία του '80 με σκόντο στα τρία πτυχία το ένα δωρεάν! Μάλιστα τα διδακτορικά τα πολούσαμε στα τρία τα δύο τζάμπα!

    ΤΕΤΟΙΑ ΠΤΥΧΙΑ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΛΑΚΕΔΟΡΑΓΙΑΔΕΣ ΣΤΟ ΑΠΟΙΚΙΑ ΜΑΣ ΕΛΛΑΝΤΑ!!!

    ΓΜΩ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΣΑΣ!!!

    ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΜΑΣ ΤΑ ΚΑΤΑΚΤΗΣΑΜΕ ΜΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΟΠΩΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΥΩΝΤΑΣ ΔΙΟΤΙ ΟΙ ΓΟΝΕΊΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΤΑΝΕ ΑΠΟ ΧΡΎΣΑ -όπως λένε οι ΠΟΝΤΙΟΙ/ΙΩΝΕΣ- ΚΑΚΑΛΑ!!!

    ΠΡΟΣ ΕΝ.ΔΥ.: Ο κοντός Leon ΕΣΤΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ!!!

    ΠΡΟΣΟΧΗ-ATTENTION-ACHTUNG!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή