Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ Με «ευαγγέλιο» την επιχειρηματική δράση στην Υγεία σχεδιάζει και απολύσεις υγειονομικών


Την προώθηση των ΣΔΙΤ και της εμπορευματοποίησης που οδήγησαν στο σημερινό χάλι υπηρετεί το νομοσχέδιο για την Υγεία που αναμενόταν να ψηφιστεί χτες

 

Eurokinissi

Στην Ολομέλεια της Βουλής αναμενόταν να ψηφιστεί αργά χτες το βράδυ το πολυνομοσχέδιο - σκούπα του υπουργείου Υγείας, με το οποίο η κυβέρνηση, την ώρα που επελαύνει η πανδημία, σπεύδει να προσφέρει χρήμα με τη σέσουλα στους επιχειρηματικούς ομίλους της Υγείας, στους φαρμακοβιομήχανους, ακόμα και στους κατασκευαστικούς ομίλους που έχουν αναλάβει την κατασκευή και διαχείριση των μεγάλων οδικών αξόνων. Την ίδια στιγμή, δεν δίνει «δεκάρα τσακιστή» για το δημόσιο σύστημα Υγείας και συνεχίζει τα ορισμένα μπαλώματα που ανοίγουν περισσότερες τρύπες, τις παρατάσεις και μετακινήσεις του λιγοστού πια και καταταλαιπωρημένου υγειονομικού προσωπικού.

Για να καλύψει τη συνέχεια της εγκληματικής της πολιτικής σε βάρος της υγείας του λαού, την οποία μετατρέπει όλο και περισσότερο σε χρυσοφόρο εμπόρευμα για τους ομίλους, βαφτίζει αυτές τις ρυθμίσεις προκλητικά στο νομοσχέδιό της ...μέτρα «για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας».

Προαναγγελία απολύσεων για υγειονομικούς

Και όχι μόνο αυτό. Χτες ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης, απογειώνοντας τους εκβιασμούς, τον «κοινωνικό αυτοματισμό» και τον αυταρχισμό απέναντι στους υγειονομικούς, απείλησε ακόμα και με απολύσεις τους ανεμβολίαστους που είναι σε αναστολή, αν μέχρι το τέλος του Μάρτη δεν εμβολιαστούν. Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο και την τροπολογία που παρατείνει για άλλους τρεις μήνες το καθεστώς της αναστολής στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να μην υπάρξει άλλη παράταση από τον Μάρτη και μετά και πως ή θα πρέπει να εμβολιαστούν ή «διαφορετικά δεν θα μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας» και «θα θέσουν οι ίδιοι τον εαυτό τους εκτός του συστήματος»!

Ανέφερε ακόμα πως μετά τις γιορτές θα ανακοινωθεί το όποιο πακέτο μέτρων για την ανάσχεση της μετάλλαξης «Ομικρον» και ότι τώρα είναι αρκετή η διάθεση των δωρεάν self test που ξεκίνησε χτες.

Και υπεράσπιση της επιχειρηματικής δράσης

Ο υπουργός Υγείας υπερασπίστηκε εκ νέου τη σύμπραξη δημόσιου - ιδιωτικού τομέα, δηλαδή την εμπορευματοποίηση με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα, εξηγώντας πως τέτοια είναι η ρύθμιση που υπάρχει στο νομοσχέδιο και που προβλέπει τη δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να χειρουργούν στις υποδομές ιδιωτικών κλινικών περιστατικά non Covid.

Απέναντι σε αυτά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων, επικαλέστηκε τις «τεράστιες προσπάθειες και εκκλήσεις συνεννόησης και προτάσεις για κοινή αντιμετώπιση και μια μίνιμουμ συμφωνημένη στρατηγική». Ενώ ανέφερε ότι η κυβέρνηση αποτελεί «κακό παράδειγμα για την Ευρώπη», αναπαράγοντας το ψέμα πως η κυβερνητική πολιτική είναι εκτός τάχα των «βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών».

Επικίνδυνες οι συνέπειες για την υγεία του λαού

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο, με τον ειδικό αγορητή του, Γιώργο Λαμπρούλη, να αναδεικνύει ότι στην υπόθεση της πανδημίας επιβεβαιώθηκε περίτρανα πως δεν υπάρχει δίκαιο αίτημα των εργαζομένων και του λαού για την προστασία της υγείας του, που να μη συγκρούεται με την Υγεία - εμπόρευμα και την επιχειρηματική δράση. «Εκεί ακριβώς πρέπει να στοχεύει η δράση του λαϊκού κινήματος, διεκδικώντας μέτρα για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε ότι η πολιτική της υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης, που ασπάζονται και υπηρετούν πιστά όλα τα αστικά κόμματα στη χώρα μας και οι κυβερνήσεις, στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ που αντιμετωπίζει τη δημόσια Υγεία ως κόστος, δεν φτιασιδώνεται, αλλά μόνο ανατρέπεται.

Ανέδειξε ότι αυτήν την κατεύθυνση υπηρετούν τα σχέδια για το «νέο ΕΣΥ», καθώς προωθούνται νοσοκομεία - ανώνυμες εταιρείες και Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, την εφαρμογή των οποίων - υπενθύμισε - ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το πρώτο «νοσοκομείο ΑΕ» στη Σαντορίνη. Ενώ, σχολιάζοντας τη δικομματική κοκορομαχία, υπογράμμισε ότι μέσα από τις δήθεν αντιπαραθέσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, με τελευταία αφορμή τη μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα, ουσιαστικά συγκαλύπτεται η στρατηγική σύμπλευση των δύο κομμάτων στις κατευθύνσεις της ΕΕ για παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας.

Σε αυτήν τη βάση, πρόσθεσε πως ακόμα και το εμβόλιο από πολύτιμο όπλο κατά του κορονοϊού μετετράπη σε βολικό άλλοθι για κράτος και εργοδοσία, ώστε να εφαρμόσουν αντεργατικά μέτρα και να εμπεδωθεί στον κόσμο η λογική της ατομικής ευθύνης, για να κρυφτούν οι ευθύνες του κράτους.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος ανέφερε ότι η κυβερνητική πολιτική διαχείρισης της πανδημίας «έχει οδηγήσει σε επικίνδυνες συνέπειες τον λαό και την υγεία του». Τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν παίρνει ουσιαστικά μέτρα σύμφωνα με τα αιτήματα των υγειονομικών, γιατί αυτά έρχονται σε σύγκρουση με τα δρομολογημένα της σχέδια, που είναι η ακόμη μεγαλύτερη εμβάθυνση της εμπορευματοποίησης της Υγείας, η ιδιωτικοποίηση ακόμη περισσότερο του δημόσιου τομέα της Υγείας. «Στην ίδια λογική που έχουν προχωρήσει όλες οι κυβερνήσεις, σε αυτήν τη λογική βαδίζετε και εσείς, δηλαδή ο ιδιωτικός επιχειρηματικός τομέας να επεκταθεί στα δημόσια νοσοκομεία, να προχωρήσουμε σε συρρίκνωση, σε κλείσιμο νοσοκομείων και σε συγχωνεύσεις κλινικών, για να μπορέσει ακριβώς να υπάρχει μεγαλύτερη κερδοφορία για τους επιχειρηματίες της Υγείας. Αυτό είναι το σχέδιο. Και ταυτόχρονα διατηρείτε τα πρωτόκολλα τα οποία επί της ουσίας διασπείρουν και δεν αντιμετωπίζουν τη διασπορά του ιού στις επιχειρήσεις, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα σχολεία», τόνισε.

Ριζοσπάστης 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου