Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2021

Σε διαρκή «καραντίνα» οι ανάγκες του λαού για τα κέρδη του κεφαλαίου

 


Δυο μισθούς τον χρόνο - πάνω από 1.800 ευρώ με «συντηρητικούς» υπολογισμούς - «εξανεμίζει» από τα λαϊκά νοικοκυριά το μπαράζ ανατιμήσεων σε δεκάδες είδη λαϊκής κατανάλωσης, με το οποίο βρίσκονται αντιμέτωπα από τον περασμένο Σεπτέμβρη και με την κατάσταση να επιδεινώνεται συνεχώς.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η επιτάχυνση του επίσημου πληθωρισμού για τον μήνα Νοέμβρη έφτασε στο «θηριώδες» 4,8% σε ετήσια βάση (από 3,4% τον Οκτώβρη, 2,2% τον Σεπτέμβρη, 1,9% τον Αύγουστο, 1,4% τον Ιούλη).

Οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά λαϊκής κατανάλωσης διαμορφώθηκαν τον Νοέμβρη ως εξής:

  • 3,5% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, κυρίως λόγω αύξησης σε ελαιόλαδο 18,5%, άλλα βρώσιμα έλαια 16,7%, ψωμί 4,3%, άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής 2,4%, ζυμαρικά 3,9%, πουλερικά 5,6%, αρνί και κατσίκι 21,3%, μοσχάρι 1,5%, παρασκευάσματα με βάση το κρέας 6,1%, νωπά ψάρια 9,8%, τυριά 3,5%, πατάτες 11,9%, νωπά λαχανικά 2,5%, καφέ 3,9%, σοκολάτες - προϊόντα σοκολάτας 3,8%.
  • 17,7% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε ηλεκτρισμό 37,8%, φυσικό αέριο 180,9%, πετρέλαιο θέρμανσης 45,2%, ενοίκια κατοικιών 0,3%.
  • 9,3% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε καύσιμα και λιπαντικά 24,9%, καινούργια αυτοκίνητα 6,3%.

Τα παραπάνω αποτελούν μάλιστα τον «πρόλογο» για τα ακόμα χειρότερα που είναι μπροστά, αφού σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, από την 1/1/2022 έρχονται αυξήσεις έως και 20% σε δεκάδες προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως είναι και τα τρόφιμα.

Στη λίστα των ανατιμήσεων που θα γίνουν από τις αρχές του νέου έτους περιλαμβάνονται και τα εξής προϊόντα: Αλεύρι (5% - 20%), είδη ζαχαροπλαστικής (20%), καφές (3% - 10%), ρύζι Αμερικής (8%), σοκολάτες και ζαχαρώδη (5% - 7%), μαρμελάδες (4% - 10%), ελιές (5%), κονσέρβες (5%), ξύδι (8%), βρεφικό γάλα (4%), γλυκά κουταλιού (4% - 10%), σαπούνι (4%), κρασιά (3% - 10%), πατατάκια (4,5%), μπαταρίες (8%), δημητριακά (έως 6%), φρυγανιές (5,5%).

Μία ακόμα προαναγγελία σχετικά με το νέο κύμα ανατιμήσεων στην γκάμα των εμπορευμάτων μαζικής κατανάλωσης δίνει ο Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στην εγχώρια Βιομηχανία, καθώς με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για τον μήνα Οκτώβρη 2021, κατέγραψε ετήσια αύξηση 33,9%, ενώ ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία με μήνα αναφοράς τον Οκτώβρη παρουσίασε αύξηση 23,5%, η οποία οφείλεται μεταξύ άλλων στις ανατιμήσεις της Ενέργειας σε ποσοστό 46,4%, των ενδιάμεσων αγαθών σε 9,3%, των κεφαλαιουχικών αγαθών σε 6,5% κ.ο.κ.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βλέπει τη διατήρηση αλλά και ενίσχυση του κύματος των ανατιμήσεων σε επίπεδο Ευρωζώνης τουλάχιστον για το 2022. Εκτιμά τον πληθωρισμό για το 2021 σε 2,6% (από 2,2% τον Σεπτέμβρη), για το 2022 3,2% (από 1,7%) και για το 2023 1,8% (από 1,5%).

Το «τίμημα» της καπιταλιστικής ανάπτυξης

Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης όπως και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων να αποδώσουν τις τεράστιες αυτές αυξήσεις σε «συγκυριακούς» λόγους ή σε «διαχειριστικές αστοχίες», στην πραγματικότητα ο λαός καλείται και μέσα από αυτόν τον δρόμο να πληρώσει ακριβά την καπιταλιστική ανάπτυξη, που την ίδια ώρα τρέχει με ρυθμούς πάνω από 6%.

Σε ανύποπτο άλλωστε χρόνο, όλοι τους έχουν ομολογήσει πως ο πληθωρισμός «αποτελεί τίμημα» της λεγόμενης «επεκτατικής πολιτικής» για τη θωράκιση - με φτηνό κρατικό χρήμα - της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Ετσι, μαζί με τον «λογαριασμό» των κρατικών χρεών που είναι έτοιμος να αποσταλεί στους λαούς περιλαμβάνοντας και νέες περικοπές - όπως δείχνει και η συζήτηση για την επαναφορά του Συμφώνου Σταθερότητας - ο λαός πληρώνει σε αυτήν τη φάση και με την εκτίναξη του πληθωρισμού που «ροκανίζει» το εισόδημά του.

Ταυτόχρονα, οι τεράστιες αυξήσεις στην Ενέργεια αποτελούν το «εμβληματικότερο», αλλά όχι το μόνο παράδειγμα για το ότι η πολιτική του «πράσινου New Deal», στο όνομα της οποίας «πίνουν νερό» όλα τα αστικά κόμματα, πηγαίνει χέρι χέρι όχι μόνο με νέα αντεργατικά μέτρα αλλά και με απλησίαστα προϊόντα για τον λαό.

Την ίδια ώρα άλλωστε, για να ανοίξουν αυτά τα νέα πεδία κερδοφορίας, ο λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα νέο τσουνάμι «πράσινων» φόρων, τους λεγόμενους «ίδιους πόρους» της ΕΕ, που μετά την ενέργεια θα επεκταθούν και στις μεταφορές και στα κτίρια, όπως δείχνει και η πρόσφατη Οδηγία της Κομισιόν για την υποχρεωτική «ενεργειακή αναβάθμιση» των κτιρίων. Ενδεικτικό άλλωστε είναι ότι εν μέσω τέτοιων ανατιμήσεων, από Γενάρη άλλο ένα «καπέλο» 10 λεπτών μπαίνει στον καφέ, δήθεν για το καπάκι των πλαστικών ποτηριών, που «καταστρέφει το περιβάλλον»...

Ο εχθρικός για τον λαό χαρακτήρας της καπιταλιστικής ανάπτυξης κρύβεται πίσω και από κάθε «κεφάλι» της «Λερναίας Υδρας» της ακρίβειας, με την οποία έρχονται αντιμέτωπα τα λαϊκά στρώματα: Από την εκτίναξη των ενοικίων που συνδέεται με τα επενδυτικά σχέδια του κεφαλαίου, τη «μονοκαλλιέργεια» του τουρισμού και την «εξωστρέφεια» της καπιταλιστικής οικονομίας που συμβάλλουν σε «τιμές Ευρώπης» σε μια σειρά ζώνες και προϊόντα, έως τα συνεχιζόμενα κύματα της εμπορευματοποίησης στην Ενέργεια, στην ύδρευση, στις μεταφορές, σε Υγεία και Παιδεία, που αυξάνουν δραστικά το κόστος για τα λαϊκά στρώματα.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου