Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025

Παραπέρα αντιδραστικοποίηση του ποινικού πλαισίου στο όνομα της «προστασίας» γυναικών και παιδιών

 

Συζητιέται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νέο αντιδραστικό νομοσχέδιο

 

Νέες αντιδραστικές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, που στρέφονται ενάντια στα δικαιώματα και στις ελευθερίες του λαού, προωθεί η κυβέρνηση μέσα από το νομοσχέδιο με τίτλο «Αντιμετώπιση νέων μορφών βίας κατά των γυναικών - Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2024/1385 - Πρόσθετες ρυθμίσεις στον νόμο περί ενδοοικογενειακής βίας - Αναδιοργάνωση των ιατροδικαστικών υπηρεσιών - Ενίσχυση της λειτουργίας της Eurojust - Μέτρα για την προστασία των ανηλίκων και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας - Δικονομικές διατάξεις αρμοδιότητας των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων και άλλες ρυθμίσεις». Στριμώχνοντας μέσα στο ίδιο νομοθέτημα πολλά διαφορετικά θέματα, η κυβέρνηση παρουσιάζει ως πανάκεια για ιδιαίτερα σύνθετα και σοβαρά κοινωνικά ζητήματα, όπως η βία κατά των γυναικών, η ενδοοικογενειακή βία και η λεγόμενη «παραβατικότητα» των ανηλίκων, την αυστηροποίηση του ποινικού πλαισίου.

Το εκτρωματικό αποτέλεσμα στο οποίο οδηγεί η πολιτική της κυβέρνησης, επισήμανε η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, μιλώντας την περασμένη Πέμπτη στην πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής. «Η ατομική εγκληματικότητα δεν αναπτύσσεται σε κοινωνικό κενό», υπογράμμισε, αλλά διαμορφώνεται πάνω στο έδαφος που δημιουργούν «η αρένα και η σήψη της καπιταλιστικής κοινωνίας». Στρέφοντας την προσοχή στα περιστατικά βίας κατά των γυναικών, κατήγγειλε την υποστελέχωση των δικαστικών και ιατροδικαστικών υπηρεσιών, την έλλειψη επιστημονικής - κοινωνικής υποστήριξης των θυμάτων από κρατικές δομές, την απουσία μέτρων πρόληψης. «Οι όποιες αλλαγές στην ποινική νομοθεσία δεν εξασφαλίζουν την ολόπλευρη προστασία των γυναικών από τέτοια αποκρουστικά εγκλήματα», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «τόσο με την οριζόντια μείωση των ποινών επί ΣΥΡΙΖΑ, όσο και με την αυστηροποίηση των ποινών από τη ΝΔ, συνεχίζει να μακραίνει η ματωμένη αλυσίδα των αποτρόπαιων περιστατικών βίας, που φτάνει μέχρι τις γυναικοκτονίες».

Οσον αφορά τους ανηλίκους που παραβιάζουν τον ποινικό νόμο, η κυβέρνηση ακολουθεί την οδό της εξοντωτικής έντασης της καταστολής, «παρόλο που όλες οι έρευνες δείχνουν ότι η φυλακή δεν οδηγεί στον σωφρονισμό, δεν μειώνει την υποτροπή», αλλά λειτουργεί με τον ακριβώς αντίθετο τρόπο, «είναι τραυματική για την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών ή των νεαρών ενηλίκων, τα στιγματίζει, τα εξοικειώνει με το έγκλημα, τα φέρνει αντιμέτωπα με ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους». «Οι προβλέψεις του νόμου για τη λεγόμενη παραβατικότητα των ανηλίκων είναι αντιδραστικές και εξοργιστικές», ξεκαθάρισε η Μ. Κομνηνάκα, αναφερόμενη σε ορισμένες ιδιαίτερα αντιδραστικές προβλέψεις (π.χ. αντικατάσταση των αναμορφωτικών μέτρων με περιορισμό σε ειδικό κατάστημα κράτησης νέων, παύση των αναμορφωτικών μέτρων στην ηλικία των 21 αντί των 25 ετών, αύξηση της μέγιστης διάρκειας της προσωρινής κράτησης ανηλίκων). Στηλίτευσε ακόμα την επίρριψη της ευθύνης αποκλειστικά στην οικογένεια και στην «παραμέληση εποπτείας ανηλίκων», την ίδια στιγμή που απουσιάζουν εντελώς μέτρα στην κατεύθυνση της πρόληψης, για τη στήριξη των παιδιών «των θυμάτων αλλά και των θυτών, γιατί οι ανήλικοι θύτες είναι και οι ίδιοι θύματα», όπως σημείωσε.

Ετσι, στο όνομα της προστασίας γυναικών και παιδιών, για την οποία η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο, γίνονται βήματα στην κατεύθυνση της παραπέρα αντιδραστικοποίησης του Ποινικού Δικαίου. Στο φόντο αυτό εντάσσονται προβλέψεις όπως για τη γενίκευση της προσωρινής κράτησης, αλλά και για την αναγόρευση της παρεμπόδισης της Δικαιοσύνης σε αυτοτελή αξιόποινη πράξη ακόμα για υποθέσεις πλημμεληματικού χαρακτήρα. «Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η ποινική νομοθεσία είναι μέρος της κατασταλτικής λειτουργίας του κράτους», υπογράμμισε η Μ. Κομνηνάκα και σχολίασε ότι η παρούσα αντιδραστικοποίηση γίνεται μέσα σε «συνθήκες όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και προετοιμασίας των αστικών επιτελείων για να αντιμετωπίσουν τον εχθρό - λαό».

Νέα εμπόδια στις γυναίκες που καταγγέλλουν βία και παρενόχληση

Στη χτεσινή ακρόαση των φορέων στην επιτροπή μίλησε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας. Το νομοσχέδιο «κάθε άλλο παρά συμβάλλει στην αποτελεσματική πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών», υπογράμμισε η Χριστίνα Σκαλούμπακα, υπενθυμίζοντας ότι οι πολιτικές της ΕΕ και των κυβερνήσεων «όχι μόνο δεν καταργούν το "θερμοκήπιο" των παραγόντων που δημιουργούν τους δράστες - τέρατα που φτάνουν μέχρι τη δολοφονία γυναικών, αλλά αντίθετα διατηρούν και τις "αλυσίδες" που κρατάνε τις γυναίκες δέσμιες και αδύναμες να απαλλαγούν από μια βίαιη, κακοποιητική οικογενειακή ή διαπροσωπική σχέση».

«Με το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζονται τα πολλαπλά εμπόδια που συναντά μια γυναίκα, μέχρι την τελεσίδικη καταδίκη του δράστη», επισήμανε, ούτε προβλήματα όπως ο μη εντοπισμός των δραστών στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, η παραβίαση των ασφαλιστικών μέτρων, η μη ενεργοποίηση της αυτεπάγγελτης διαδικασίας. «Αντίθετα μπαίνουν κι άλλα εμπόδια, όπως η έγκληση που απαιτείται από το θύμα στην περίπτωση της κυβερνοπαρακολούθησης. Οπως η δυνατότητα στους παρόχους, στις διαδικτυακές πλατφόρμες να ασκούν έφεση στην απόφαση αφαίρεσης διαδικτυακού υλικού, όπως η περίπτωση να μην αφαιρείται το υλικό επειδή οι αρχές δεν μπορούν να ανακαλύψουν ποιος είναι ο πάροχος», ανέφερε.

  • Οι συνεδριάσεις συνεχίζονται σήμερα και αύριο, ενώ το νομοσχέδιο πρόκειται να εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη.
Ριζοσπάστης
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου