Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Ανάγει σε «προστάτες» των εργαζομένων «ανεξάρτητες αρχές» και τον ΣΕΒ



Για «πρόβλημα στη λειτουργία των σωματείων με μαξιμαλισμούς που δεν αντιστοιχούν στις σύγχρονες ανάγκες της οικονομίας» έκανε λόγο ο υπουργός...
Η προετοιμασία εδάφους για τις αντιδραστικές αλλαγές στο συνδικαλιστικό νομοθετικό πλαίσιο αποτυπώνεται ανάγλυφα στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που συζητείται ήδη από χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και αφορά στην «Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2000/43/ΕΚ περί εφαρμογής της αρχής της ίσης μεταχείρισης προσώπων» και «της Οδηγίας 2000/78/ΕΚ για τη διαμόρφωση γενικού πλαισίου για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση και την εργασία».

Με το νομοσχέδιο αυτό, η κυβέρνηση έχει ήδη προδιαγράψει τις νέες ανατροπές στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα με βάση όσα έχει υπογράψει στο 3ο μνημόνιο περί «βέλτιστων πρακτικών» και κάνοντας σημαία το αντιλαϊκό πόρισμα των «εμπειρογνωμόνων» για τα Εργασιακά, ανάγει τον «Συνήγορο του Πολίτη» και τον «κοινωνικό διάλογο» μεταξύ των «κοινωνικών εταίρων», δηλαδή τις ηγεσίες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, τον ΣΕΒ, τον ΣΕΤΕ και τις άλλες ενώσεις του κεφαλαίου σε... προστάτες των εργασιακών δικαιωμάτων και τοποτηρητές για την «παρακολούθηση» της «τήρησης της αρχής της ίσης μεταχείρισης» στις «συνθήκες και τους όρους εργασίας»!
Ουσιαστικά, η κυβέρνηση προωθεί και με αυτόν τον τρόπο τον κοινωνικό εταιρισμό και την υπονόμευση των συνδικάτων, προτρέποντας τους εργαζόμενους να προσφεύγουν στις «ανεξάρτητες αρχές», τύπου «Συνήγορου του Πολίτη», και στον... «κοινωνικό διάλογο» για να βρουν το δίκιο τους.
Αναφέρεται συγκεκριμένα στο άρθρο 18: «Ο Συνήγορος του Πολίτη» ορίζεται φορέας «παρακολούθησης της εφαρμογής στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών όσον αφορά στην πρόσβαση, στην απασχόληση, στην επαγγελματική εκπαίδευση και ανέλιξη και στις συνθήκες εργασίας».



Ειδικά για τον «κοινωνικό διάλογο», αναφέρει στην αιτιολογική έκθεση ότι «η αναδιάταξη του πλέγματος του κοινωνικού διαλόγου, που επιχειρείται, συνιστά αναγκαία προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της συνεργασίας μεταξύ συναρμόδιων φορέων»,με«τελικό σκοπό (...) την επιτάχυνση της οικονομικής και κοινωνικής επανάκαμψης της χώρας», την ανάκαμψη δηλαδή των κερδών του κεφαλαίου και τη στοίχιση των εργαζομένων πίσω από τους στόχους του.

Στο άρθρο 13 σημειώνεται ότι «το κράτος ενθαρρύνει το διάλογο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, καθώς και τον διάλογο με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις». Οσον αφορά τους φορείς αναφέρει συγκεκριμένα: ΟΚΕ, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ κ.λπ.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, αφού χαρακτήρισε αυταπάτη να γίνεται λόγος για ίση μεταχείριση στον καπιταλισμό, επισήμανε ότι το νομοσχέδιο «αναγορεύει σε ρόλο προστάτη» των εργαζομένων «το αστικό κράτος, τους κοινωνικούς εταίρους, δηλαδή τον ΣΕΒ, τους εφοπλιστές, μεγαλοξενοδόχους, την ΟΚΕ και τις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, τους φορείς τοπικής και περιφερειακής διοίκησης και τις ΜΚΟ. Ολους όσοι έβαλαν πλάτη διαχρονικά για την εξαθλίωση του λαού, την αφαίρεση των κοινωνικών και εργασιακών κατακτήσεων, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου». Πρόσθεσε ότι ουσιαστικά ενισχύεται «η λογική της ταξικής συνεργασίας και υποταγής τελικά των εργαζομένων στα συμφέροντα των μεγαλοεργοδοτών», προετοιμάζοντας το έδαφος για «τα νέα αντεργατικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση μαζί με τους λεγόμενους "θεσμούς"».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονής, απαντώντας στον Μ. Συντυχάκη και επιβεβαιώνοντας πού το πάει η κυβέρνηση, είπε ότι «υπάρχει ένα πρόβλημα στη λειτουργία των σωματείων και στον τρόπο που πολιτεύονται, με μαξιμαλισμούς και πολιτικές που δεν αντιστοιχούν στις σύγχρονες ανάγκες και δυνατότητες που μπορεί να έχει σήμερα η οικονομία»!
Ριζοσπάστης - 902gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου